Overtoom, kano-/vissteigers en steile wallen

In kanovaren via kanoweb

Zutphen kent al aardig wat (recreatieve) kanorondjes die je het hele jaar door langs de mooiste plekjes voeren. Bekendste is natuurlijk het Rondje Zuphen, 16 kilometer peddelen, grotendeels door het buitengebied, over de Berkel, IJssel, Twentekanaal en Afleidingskanaal retour via Berkel naar de binnenstad. Voor avonturiers twee zogenoemde "Laakentochten", elk 18 kilometer peddelplezier. De Groene kanoroute, grotendeels buitengebied, via de Zuidwijken en Helbergen retour binnenstad. En de Blauwe kanoroute, via het buitengebied door de prachtige waterpartijen van Leesten, Zuidwijken en Vijverplan.

kanostoep Vogelpark Een "Ozo" gewenste kanostoep in het Vogelpark aan de Grote Gracht

Anders dan bij toeristische vice-versa tochtjes, valt tijdens de rondtochten al snel op dat het gros van de kanostoepen, of op onlogische plekken liggen, of geheel ontbreken op de mooiste pleisterplaatsen in de stad. De Grote Gracht bijvoorbeeld, een fantastisch park met speelweide en picknickbankjes, moet het (helaas nog steeds) stellen zonder aanlegvoorziening. In het Berkelpark daarentegen, mag je via een hoge vissteiger of steile kant halsbrekende kapriolen uithalen om de kinderen vanuit de kano veilig naar de prachtige speeltuin te dirigeren.

stoep Berkelpark Hoge stoep aan het Berkelpark

Aan steigerhout is er aan de Zutphense wateren overigens geen gebrek, zo hebben we op verschillende toertjes ontdekt. Groots aangelegde vissteigers, méters lang zelfs. Helaas te hoog voor een normale "in- of uitstap". En áls het dan al enigszins lukt moet je goed oppassen dat je niet met je knie vast komt te zitten in de opening van de houten balustrade.

Overtoom Fluisterschippers Overdraagpunt Berkel-Grote Gracht ter hoogte van de be-oogde overtoom

Op een "creatieve rondtocht" door centrum Zutphen maken we gebruik van de beoogde overtoom voor fluisterschippers ter hoogte van de Lunette. Een mooie maar toch wel steile instap naar de Grote Gracht richting Deventerweg. Varend richting de beeldentuin van kunstenares Maïté Duval aan de linkerzijde een flinke "onneembare vissteiger", Mooi plekje! Door richting Hanzehof, met een lage uitstap in het gras aan de waterkant.

Stoep Lunette Zorg dat je niet vast komt te zitten met je knie

Van hieruit even de kano op de kar richting B.Dijkmeesterweg. Wow! een prachtexemplaar van stevig steigerhout hoog boven het water. Met kunst en vliegwerk hier de kano te water en verder.
Op naar het volgend rondje! Op en rond de Zutphense wateren is ècht wel meer te beleven dan enkel toeristisch fluistervaren... Waar schippers tijdens het het winterseizoen aan wal blijven, peddelen enthousiaste kanovaarders gewoon het hele jaar rond! ツ

Steiger Grote Gracht Wow! wat een prachtexemplaar van stevig steigerhout!