Open kano vaarders treffen elkaar

In events via kanoweb

Topfoto: International gathering @OKF2023 - foto: René Kriek

Door de jaren heen ontmoeten open kano liefhebbers elkaar graag spontaan op uiteenlopende plekken aan de waterkant. En als het even kan het liefst op een perfect plekje waar direct aan divers vaarwater gekampeerd kan worden. Op juist zo'n perfecte plek heeft een aantal kano-enthousiasten elkaar in 2004 gevonden; de kampeerveldjes op de hoek van de jachthaven in Ossenzijl.

Een uitgelezen stek waar vanaf het eerste moment tot nu, negentien jaar lang tijdens het tweede weekend van September, een alsmaar groeiende groep open kanovrienden √°lles van en met elkaar leren, lenen, uitproberen en overdragen. Een heus Open Kano Treffen; voor elkaar en met elkaar.

Open Kano Festival 2023

Opening van een hernieuwd Open Kano Festival

Je tent staat nog niet strak, je kano is nog niet afgeladen en het fantastisch wij-gevoel van vele enthousiaste deelnemers neemt je al mee in een onvergetelijk kano- en kampeerweekend met diverse demo's en workshops peddeltechnieken door gepassioneerde instructeurs, theatervoorstellingen, spontane live concerten aan het kampvuur of gezamenlijke toertochten door Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Deelnemers die overigens elke editie steeds vroeger of wat langer komen kamperen en telkens weer verrassend nieuwe idee√ęn meenemen die tijdens deze unieke samenkomst ter plekke worden uitgewerkt tot de meest leuke en ge√Įmproviseerde activiteiten. Onder het hoedje, tarp of luifel, vinden vaak de nodige brainstormsessies plaats hoe het treffen naar de toekomst toe in praktische zin te vernieuwen en in goede banen te leiden. Het aantal deelnemers groeit immers met de jaren.

Enthousiaste demo Style Paddling Enthousiaste demo Style Paddling - foto: René Kriek

Het doet me bijzonder veel plezier terug te kunnen kijken op vele jaren peddelplezier met fijne, veelal leerzame ontmoetingen, foto- en peddelmomenten met alleen maar bijzondere kanovrienden. Vertrouwen zoeken én vinden in een combinatie van peddel, kano, wind, water en mede-vaarders. In een ongedwongen sfeer deel uitmaken van een wisselend team grandioze vrijwilligers. Ik noem niet alle namen, dan vergeet ik ook niemand.

Voor elkaar, met elkaar. Een inspiratie hoe open kano-vaarders elkaar zullen blijven treffen. Geweldig!

Maar nu Arij, Monique en Elize, zéker de laatste jaren, als voortrekkers van ons jaarlijks peddelfeest, te kennen hebben gegeven te stoppen met organiseren na afloop van het Open Kano Festival 2022, rest mij een woord van dank aan allen, betrokken en/of deelnemer vanaf het eerste uur tot nu, voor alle inzet, plezier en vooral inspiratie hoe open kano vaarders elkaar zullen blijven treffen. Geweldig!

Laatste Open Kano Festival

En.. Treffen we elkaar in 2023?

Velen van ons hebben elkaar sinds de afsluiting van het OKF22 alweer getroffen tijdens een fijne clubavond, een heerlijk kano-event, of gewoon ergens aan de waterkant. Her en der wordt al veel "gebuzzd" over een "nieuw" treffen in het tweede weekend van september 2023. "Hoe, wie, wat en waar..." Zoals elk jaar, we gaan het zien en beleven. Voor nu eerst maar eens richting fijne Feestdagen en het nieuwe jaar.

Gepubliceerd in decembernummer 2022 Kanosport Magazine


Open Kano Sport
Méér dan toer- of recreatief varen!

Open Kano Festival 2021

Het coronadraaiboek van afgelopen jaar maakt het snel "improviseren en schakelen" mogelijk. Wat een prachtig open kano weekend. Een feest waar èlke peddelaar zich thuis voelt en altijd welkom is!

open kano festival 2021 - MyAlbum

Open Kano Festival 2020

Slowtoertocht met de kanovrienden waar hét peddelfeest in de Weerribben-Wieden is omgetoverd tot een bijzondere 'corona-proof-versie. Een kanokampeerfeest waarbij van meet af aan de '1.5 peddellengte' is ingebakken. Top!

OKF toertocht Weerribben

Open Kano Festival 2019

In het internationaal peddelparadijs voor open kano vaarders worden vreemde talen gesproken waar ieder elkaar verstaat. Muziek klinkt wanneer kano's sierlijk over het water bewegen. Peddels fluisteren het water toe. Een goed luisteraar hoort in de verte zelfs dóór de wind de klanken van een oude Steinway piano.

Open kanovaren feest betekent veel zaakjes regelen

Open Kano Festival 2018

Een feest van en voor open kano vaarders! Alles valt weer prima op z'n plek, zo blijkt tijdens en na afloop uit vele blije gezichten en positieve reacties van de ruim 300 enthousiaste open kanovaarders.

kanovaren - instructeurs - open kano festival

Open Kano Festival 2017

Wow! Wat een tof kanoweekend! Aan water dit jaar geen gebrek. Voor enkelen reden om op voorhand af te zeggen. √ącht wat gemist hoor! Ruim 160 deelnemers maken met elkaar van het OKF-2017 een waar kanofeestje. Veel blije gezichten en opgestoken duimen.

Open Kano Treffen 2016

De laatste flarden gitaarmuziek klinken over het veld. Ook aan deze zonovergoten editie komt een eind. Tipi's en tenten fladderen een voor een naar het groene gras om weer opgeborgen te worden. Kano's in alle kleuren, soorten en maten gaan op de kar of de dakdrager, klaar voor de thuisreis.

Open Kano Treffen 2015

Op vrijdagavond Valerie en Geoff de deelnemers met een prachtige presentatie van hun "Thru paddle attempt of the Northern Forest Canoe Trail" Journal of the Floating Dutchman. Mooie beelden van een fantastische kanotocht door Amerika én Canada. Een perfecte start van een stralend kanoweekend!

toertochten open kano treffen

Open Kano Treffen 2014

In de schemering worden we verrast door Valerie met een prachtige dia/film-presentatie: Snake en Peel rivieren kanotocht, een wildernis reis door het Canadese Yukon Het zet direct de toon voor het kanoweekend: kanovaren is avontuurlijk, veraf of dicht bij huis. Een prachtige (niet officiele) opening van het Open Kano Treffen.

pauzeplekje aan de diepe wiede

Open Kano Treffen 2013

Het OpenKanoTreffen viert 10-jarig bestaan. De grootse opkomst van open kanoliefhebbers zorgt voor een bruisende gezelligheid op de trekkersvelden van de Kluft. Uit alle windstreken komen de open kano cracks, beginners, liefhebbers en ge√Įnteresseerden. Het lijkt alsof een supergroeimiddel is gebruikt. Vanuit de groene grasmat "ploept" de ene na de andere tipi omhoog. Er ontstaat een waar doolhof van tipi's, tenten, tarps √©n natuurlijk open kano's; de een nog langer, mooier, kleurrijker dan de ander. Tot diep in de nacht klinkt de gitaarmuziek aan het kampvuur. Iedereen heeft zijn/haar plekje en elkaar gevonden. Veel nieuwe gezichten en gelukkig ook weer de vaarders van het "eerste uur". Het is een spektakel-weekend.

de open kanosport bruist solokano

Open Kano Treffen 2012

Veel zon en af en toe een wolkje op de eerste dag. Pakweg 70 deelnemers hebben allemaal een prima plaatsje gevonden aan de waterkant op camping de Kluft. Na een stevig ontbijt wordt traditioneel het dagprogramma geimproviseerd en de toertochten gepeddeld.

ouwe makker Casper

Open Kano Treffen 2011

De kop van het Treffen 2011 is er snel af. Het warme welkomstwoord van Arij nauwelijks afwachtend, spoeden zich de eerste deelnemers naar de waterkant om even later in groepjes elk een plekje in de luwte op te zoeken voor de instructies in de diverse disciplines. Tandem, solo, beginners en gevorderden, voor elk wat wils. Thema: trim.

toeschouwers ontdekken nieuwe wereld

Open Kano Treffen 2010

"Groeten uit de moerassen". Veel deelnemers hebben de regen getrotseerd. Paraplu's, regenschermen, tarps en ander beschermende middelen hebben er voor gezorgd dat de vuren toch konden branden. Het mooie weer was er de oorzaak van dat werd gekozen om direct te gaan peddelen en de workshops naar de middag te verschuiven. De kanotocht was aan de korte kant maar gezellig, mooi en leerzaam.

rust op het veld tijdens de toertocht

Open Kano Treffen 2009

Om ook U als Belgische kanovaarder te enthousiasmeren voor het Open Kano Treffen in de Weerribben is Lieven Coppieters van kano en kajak club de Otter naar het "hoge Noorden" afgereisd. Zijn bevindingen heeft hij samengevat in een "verslag ter plaatse" om u op deze wijze deelgenoot te laten zijn.

als de avond valt klinkt de muziek

Open Kano Treffen 2008

Op onze jaarlijkse kajaktoertochten door de Weerribben maken wij kennis met een wel zéér bijzonder gebeuren, het Open Kano Treffen. Hoewel met onze dubbelpeddel ietwat onwennig op dit prachtig kano-evenement, worden we hartelijk ontvangen. Al snel worden we wegwijs gemaakt wat hier elk jaar in het tweede weekend van September te beleven valt. En zo heeft het openkanovirus ook ons te pakken.

passanten maken kennis