Op hoogwatergolfje naar Zutphen

In mooiste routes via kanoweb


Eindelijk even wat rust op de weerkaart na al het natuurgeweld van de afgelopen dagen. Tijd voor een heerlijk afzakkertje IJssel vanaf het veerpont Olburgen richting Zutphen. De waterstand op de de IJsselkop zakt met enkele centimeters naar 10.70 meter, terwijl Zutphen Noord een paar centimeters erbij krijgt. Eind van de middag 6.74 meter. Tijdens de kanotocht lijkt het er dan ook op dat ik een hoogwatergolfje mee heb. De stroming in ieder geval

Hoog water in de zomer

is niet uitzonderlijk, maar dit jaar staat de IJssel al weken flink hoog. Niet alleen vanwege de hevige regenval zuidelijk, maar ook bij ons. Het gaat op en af. Buiten de vaargeul is het goed oppassen, maar het is er prachtig varen. Met schrille schreeuw laat een scholekster mij verschillende keren weten niet te dicht bij zijn nestje te komen. Ooievaars en reigers in het groen op zoek naar wat lekkernij. Een aalscholver kijkt me na, met gespreide vleugels, zittend op een raai. Het is bewolkt maar broeierig warm. "Snel nog even de was buiten hangen" zal ie denken, of..?

solokano spelevaren hekgolf ijssel

Qua scheepvaart valt het gelukkig mee. Af en toe lekker spelevaren met de solo in de hekgolf van een opstomend vrachtschip. Even later schiet ik weer tussen de bosjes door en geniet van het uitzicht. Nèt wanneer ik mn camera wil uitzetten zie ik twee zwanen recht op me af komen. Heuse laagvliegers. Gaan ze de landing inzetten of draaien ze af? Gelukkig, het laatste. Met hoorbaar krachtige vleugelslagen komen ze langszij. Prachtig!

kanovaren hoogwater ijssel zutphen

Als altijd en bij elke waterstand is het puur genieten op de IJssel. Nog even naar de overkant voor een mooi plaatje van Zutphen. De Bult van Ketjen (bij menig VeluweRallyvaarder bekend als controlepost 35km) is de tussenstop en overdraagpunt voor het vervolg van de tocht over de Berkel. Zo met het hoge water is het makkelijk aanvaren. Alhoewel de stroming op het laatste moment de kano nog nèt even onder de railing door wil trekken. "Hier blijven jij! Ik heb je nog nodig!" Met kano strak op de kar gebonden richting de Brasseroord. Hier ligt de mooie nieuwe kanosteiger in de Berkel op mij te wachten. Maar éérst nog even een lekker rustmomentje op een wel héél bijzonder bankje.

kanostoep brasseroord zutphen