Ontdek de mooiste peddelroutes in Zutphen

In mooiste routes via kanoweb

Half Februari - Hoe mooi is dat. Wakker worden met uitzicht op de historische binnenstad van Zutphen. Voor twaalf euro vijftig per overnachting een plekje met camper en kano direct aan prachtig vaarwater, de Vispoortgracht. De 'stadscamping' biedt plaats aan acht campers en is voorzien van een handig electra- en watertappunt. Een directe doorvaart naar de Berkel ligt nog in de planning. Een toertje door de stad begint dan ook direct met "even overdragen". Maar dat is een makkie. Vanaf de juiste startplaats ontdek je de mooiste peddelroutes..

Kanovaren Mooi werk

De voorbereiding

"Opa er zit een duif op je peddel" zegt mijn kleinzoon vrolijk wanneer ik hem een nieuwe peddel aanreik om vandaag mee te oefenen. "Nee joh.. Dat is geen duif maar een 'grijze uil'". Het is half februari en beiden hebben we nog geen idee wat de tijd ons binnenkort brengt. We concentreren ons op ons toertje. "Eerst samen flink oefenen, voordat je alleen met mijn solo het water op gaat." Een afspraak waar hij zich prima in weet te vinden.

Kleinzoon leert snel

Het wordt een hele ontdekkingsreis. "Kijk eens, zo kan ik ook snel sturen" Met verbazing bekijk ik hoe snel hij zijn peddel van rechts aan de linkerzijde van de kano in het water zet. Zonder zijn peddel los te laten, een heuse kruisslag. "Uh. waar heb je dat geleerd?". "Kan toch ook ook zo?" antwoordt hij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Met een paar ferme slagen voorwaarts glijdt de kano richting binnenstad.

Kijk kijk! een vleermuis.. Kijk kijk! een vleermuis..

Opkijken naar de imposante Berkelpoort en varen in de donkere tunnel van de Overwelving is best wel spannend. "Kijk kijk!.. een vleermuis". Op de kanostoep bikkelen we op gemakje onze meegebrachte lunch. De terugweg doen we rustig aan. Iets helders en felblauw van kleur schiet aan de waterkant vanuit de struiken. Het ijsvogeltje spotten is hier eigenlijk vaste prik wanneer je zo rustig peddelt."Nog één laatste bocht en dan gaan we klimmen". Zelf laat ik de touwbaan in de natuurspeeltuin voor wat het is en geniet van zijn uitbundige kapriolen.

Eindelijk weer samen in de kano

Wat gaat de tijd snel zeg. Het coronavirus zet ons voorgenomen 'trainingsprogramma' helemaal op de kop. Met Hemelvaart zitten we dan ook eindelijk weer eens samen in de kano. Netjes op anderhalve meter. En nog net zo vrolijk: "Straks mag ik nog wel even alleen peddelen, hè?". Dat is genieten.

Kanovaren
Mooi werk

Rondje Zutphen

Zutphens vaarwater ontdekken? Het 'Rondje Zutphen' is wel een van de bekendste toertjes. Vanaf diverse startpunten begin je een afwisselende toertocht over de Berkel, IJssel, Twentekanaal en Afleidingskanaal door en rond Zutphen. Je vaart door een historische binnenstad en passeert markante punten als de IJsselkade, de Museumhaven met historische schepen en het vernieuwde sluizencomplex Eefde. Onderweg is het genieten van een afwisselende natuur. De tocht is het hele jaar door te peddelen. Vergeet vooral je kanokarretje niet, die kan je goed gebruiken.

Gepubliceerd in Kanosport 2020/2

Peddeltochtsuggesties rond Zutphen

In aanvulling op bovenstaand artikel Ontdek de mooiste peddelroutes in Zutphen enkele peddeltocht suggesties. Vanuit Zutphen zijn eigenlijk best veel mooie rondjes te peddelen. De een wat uitdagender dan de ander. Plan je een vakantie, weekend of wil je kilometers maken?

De grootste rondtocht (plm. 65 kilometer) loopt via de Berkel - IJssel - Bij Deventer een stukje door Overijssel: de Schipbeek, met halverwege een prima camping (de Colewee) - via Twentekanaal - Lochem, in het haventje overdragen en retour via de Berkel naar het startpunt. Een mooi begin toch? Maar we hebben meer peddeltochtsuggesties. We vatten hieronder enkele daarvan even kort samen. In onze blog vind je enkele korte impressies of check de kaart met peddeltochtsuggesties voor sup en kano.

Kanorondje Zutphen route

Afwisselende rondtocht vanaf diverse instappunten; plm. 17 km.; kanokarretje mee; 4 x overdragen; Berkel Warnsveld - Zutphen IJssel - Eefde Twentekanaal - Afleidingskanaal - retour Berkel

Twentekanaal sluis EefdeIJssel bij Zutphen - Op stroom richting Twentekanaal

Twentekanaal route

Rondtocht; plm. 21 km.; 3x overzetten; evt. kanokarretje mee; Start-eind: Kapperallee Eefde - Twentekanaal ri. Lochem - Overzet Berkel bij inham kort vóór laatste brug Lochem - Bij Warken keuzepunt (mooie tweedaagse combi met rondje Zutphen): via Berkel door naar Zutphen of via Afleidingskanaal retour. Parkeren aan de Kapperallee!

Twentekanaal route

Rondtocht; plm. 28 km.; 3x overzetten; evt. kanokarretje mee; Start-eind: Kapperallee Eefde - Twentekanaal tot haventje Lochem - overzet Berkel - Afleidingskanaal retour. Parkeren aan de Kapperallee! - Eventueel als tweedaagse een mooie combi met rondje Zutphen.

Rondje Cortenoever

Start, Eind: Vonder Warnsveld; plm 14 km. - via de Berkel - Zutphen IJsselkade overzetten - Bij hoogwater IJssel een fantastische natuurbeleving en mooie rondtocht stroomop/af - retour Berkel.

Zutphen-Bronkhorst vv-route

Traject: plm. 27 km. Viceversa-tocht maar heen- en terugweg is een totaal andere beleving. (stroom IJssel) - Start- en eindpunt: Kerkpad Warnsveld, Berkel - Zutphen overzetten, kanokar mee.

Gezicht over de IJssel Gezicht over de IJssel - Geniet op de mooiste plekjes tussen de kribben bij laag water!

Rondje Zutphen Zuid

Avontuurlijk traject: 15 km. Start-eind vonder Kerkpad Warnsveld - karretje mee - een rondje Zutphen "linksom" Berkel, Vierakkerse Laak, door de Zuidwijken via Bronsbergermeer, IJssel, Bult van Ketjen, retour Berkel.

Bekentocht - combi Berkel

Traject: plm. 21km. Rondtocht, Start- en eindpunt: aan de sluis in Eefde, Eefdese Beek, Harfsense Beek, Berkel, Afleidingskanaal - 4x overzetten aan de stuw +1 overdraging van ruim 1km. - ivm geringe breedte en doorvaarthoogte van de vele duikertjes best geschikt voor open kano vaarders. - Je passeert 2x de spoorlijn - Maak hier gebruik van de duikers, Beslist NIET overdragen!

Laatste splitsing van water Laatste splitsing van water. Keuzepunt rondtocht of vice-versa.

Laakentocht

plm 18km - Start en eind: Berkelvonder Warnsveld, Mooi rondje Zutphen over Berkel via de Laaken door het buitengebied, rond het Bronsbergermeer door de zuid wijken van Zutphen, Vierakkerse Laak, Berkel retour naar startpunt, eventueel met afsteek naar de binnenstad van Zutphen - In de zomer veel plantengroei - Flinke dagtocht - met hindernissen - karretje mee is handig.

Groene peddelroute

Een korte, en avontuurlijke waterwandel-rondroute door Noordveen, centrum, Zuidwijken en Waterkwartier. Als vv-tocht zonder "avontuurlijke oversteken" te peddelen.

Op de Bieshorst

Een afwisselend kano- wandelrondje vanaf de kanostoep aan het Kerkpad. Via de Berkel door het buitengebied, Leesten met korte wandeling door het mooie dorp Warnsveld retour.

Blauwe kanoroute

plm 18km. - Start en eind: Berkelvonder Warnsveld. - Ultiem experimenteel rondje Zutphen over Berkel door het buitengebied, wijk Leesten, Zutphen-Warnsveld, zuidwijken - een alternatieve Laakenroute - solokano - beslist NIET voor kajak en SUP - Waarschuwing: check zéker de impressie.

Dam Ooijerhoekse Laak Obstakel 12: Houten dam in de Ooijerhoekse Laak, even creatief overdragen ツ