Home · Blog · Nieuwe kanostoep Zutphen "in stijl"

Nieuwe kanostoep Zutphen "in stijl"

ZUTPHEN (ツ) Een van Zutphens meest bekende historische monumenten, is vanaf 2016 toegankelijk voor een groter publiek. Dat meldt de gemeente Zutphen. Bezoekers kunnen onder begeleiding van een gids het ruim 115 jaar oude openbaar toilet aan de Berkelkade van bovenaf bewonderen en genieten van het uitzicht over de Berkel.

nieuwe kanostoep Zutphen Plasplek in vroegere dagen (detail ansichtkaart 1910 - N.J. Boon - A'dam)

Om dat mogelijk te maken wordt aankomende winterperiode een nieuwe trappenconstructie tegen het monument geplaatst en komen er balustrades. Het ontwerp van de nieuwe trap wekt de indruk dat het onderdeel is van Zutphen's meest gewilde "plasplek". De roestkleurige stalen trap wordt geplaatst in het verlengde van het monument en wordt gekoppeld aan de in ere herstelde historische opgang vanaf het water van de Berkel. Aan de vele kanovaarders die Zutphen aan doen is daarbij dus ook gedacht. De nieuwe pleisterplaats is pas compleet na de realisatie van een ruime kanostoep die wordt voorzien van rustieke bankjes om even lekker bij te komen.

Het openbaar toilet is een belangrijke plaats voor beschermd grafitti kunst. Tijdens de plaatsing van de trap en balustrades gaan vakmensen zorgvuldig met het artwork om. Er komen afstandhouders en speciale roosters die na het uitvoeringswerk blijven zitten. Zo nodig wordt de grafitti voorzien van een nieuw kleurtje. Bezichtiging van het monument is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. Zo is er toezicht op het monument en de kunstwerken.

Dankzij een belangrijke bijdrage van de stichting "Gluren bij de buren" wordt de privacy van de aanwonenden gewaarborgd. De werkzaamheden starten aankomende winterperiode. Er is geen overlast voor het verkeer langs de Berkelkade.