Mooi waterwandelen in de Achterhoek

In solokano via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, is dit de laatste keer? Een mooie peddeltocht over de beken in de Achterhoek vergt even wat voorbereidingen en navragen voor vertrek. Zeker wanneer je weet dat het traject verschillende particuliere landgoederen passeert en af en toe zelfs kruist.

Afgaand op de meest actuele informatie van de waterbeheerder van dit traject, Waterschap Rijn-IJssel, mag er in in principe op alle wateren in hun gebied worden gevaren. Toch maar even informeren. Geen restricties voor zo ver bekend op het hoofdkantoor...

Baakse Beek Kanovaren op de Baakse Beek niet meer toegestaan?

Vanaf de Heeckerense Beek vertrek ik in de richting kasteel Ruurlo, eerste obstakel, overzetten op particulier terrein, ter plekke even netjes gevraagd en enkel voor vandaag geen probleem. De dag begint al mooi. Uitstekend peddelweer, dus snel overzetten en de tocht vervolgt richting kasteel de Wiersse. Een vriendelijke groet van twee drukke tuinmannen en bij de oude stuw even overzetten.

Ietwat verder komt de beheerder van het landgoed mij tegemoet. Na een prettig gesprek, komen we beide tot de conclusie dat de informatie van het Waterschap beter kan. Ik mag voor vandaag mijn waterweg vervolgen, maar daarna niet terugkomen. Vanzelfsprekend wel om te wandelen zodra de tuinen geopend zijn.

Medler Kranenburg Langs het Medler, achter de Kranenburg

Op het bankje van "Kranenburgs Belang" is het genieten van al het moois om me heen. Wat een rust. Plots staat ook de beheerder van landgoed Medler met z'n auto voor mn neus. Wat ik kom doen met die kano? Peddelen? Een vrolijk en constructief gesprek verder is ook hier de conclusie: "Eenmalig tot achter de Kranenburg, maar de eigenaar wil eigenlijk niet dat je hier vaart".

Een volgende tocht op dit traject zit er dus niet meer in. Eigenlijk best wel een domper. Hoewel, het huidige traject achter het Medler wordt binnenkort "minder watervoerend" om zo de oude meanderende loop van de Vordense Beek weer terug te brengen. Kom hier vast nog wel eens terug, maar dan met de " benenwagen".

Langs de Wientjesvoort, richting kasteel Vorden is het genieten van de omgeving. De laatste twee lage duikertjes nog even zonder hoofdbrekens passeren. De stuw en vistrap aan de Horsterkamp is mn eindpunt. Met kano op de kar richting de markt in Vorden voor de shuttle. Hoe dan ook, het is en blijft mooi waterwandelen in de Achterhoek.

Baakse Beek ter hoogte van Vorden

Langs stuwen, duikers en kastelen.

Voorbereiding van deze tocht en de tochtimpressie van enkele jaren terug: Waterwandelen langs stuwen, duikers en kastelen