Peddelroute ~~~ Meerdaagse trektocht over de Linge

In mooiste routes via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

Afgelopen zomer is Nederland door veel mensen echt (her)ontdekt als vakantieland. Sportievelingen vinden nieuwe en vooral leuke peddelavonturen op het water. Hanne Sponselee peddelt met haar supboard stroomafwaarts de Linge en stuurt ons een enthousiast berichtje:

"Ik ben teruggekomen van een zesdaagse trektocht op mijn supboard van Doornenburg naar Gorinchem en wil deze peddelroute graag delen via jullie website omdat ik zelf ook veel heb gehad aan de site ter voorbereiding van mijn tripje."

Delen we met plezier. Hanne: "De hele rivier de Linge afleggen op een supboard en onderweg kamperen: dat is mijn vakantieplan in juli. In zes dagen leg ik de honderd kilometer van Doornenburg tot Gorinchem af. Mijn trektocht begint in Doornenburg, zodat ik met de stroom mee kan. Met kampeerspullen, kleding en eten in een waterdichte tas onder het elastiek voorop mijn board begin ik mijn peddelavontuur.

De Linge - suppen over de Linge Gelderland Suppen over de Linge Gelderland

De eerste twee dagen kom ik niemand op het water tegen. Waarschijnlijk doordat ik zo’n 20 keer mijn board en spullen uit het water moet tillen bij stuwtjes. Niet ideaal, maar ik word er handig in. Helaas zijn er tussen Doornenburg en het Amsterdam Rijnkanaal geen campings langs de rivier. Met de peddel in mijn hand bel ik bij mensen aan. Niet snel later kampeer ik op een boerderij en in iemands perenboomgaard. Hoe gastvrij. Mijn reisgevoel is compleet.

De Linge - suppen en kamperen in een boomgaard De Linge - suppen en kamperen

En dan het Amsterdam-Rijnkanaal. Via een looproute van 45 minuten kan ik aan de overkant komen, maar in plaats daarvan lift ik met een bedrijfsbusje met streekproducten naar de overkant. Mijn sup past perfect in de koeling tussen de Betuwse aardbeien. Wat een verademing om tijdens deze hittegolf op een gekoeld board verder te kunnen suppen aan de andere kant van het kanaal!

Zon over de Linge - genieten Zon over de Linge, dat is genieten

Het 'tweede gedeelte' van de Linge van Tiel tot Gorinchem kronkelt meer en ik snap waarom het populair is onder watersporters. De omgeving en dorpjes worden steeds mooier en er zijn veel minder stuwtjes. Er liggen ook twee campings langs de rivier; Camping In den Boomgaard en Camping de Pit. Beide zijn ideaal voor een nacht in een trekkerstentje. “Voel je je niet alleen?” vragen veel mensen onderweg. Van de lieve mensen die me spontaan water en koffie aanboden tot de kinderen van de campings die een rondje wilden meevaren: "Ik voel me geen moment alleen."

Suppen en kamperen Tekst, fotografie en SUPavontuur: Hanne Sponselee

Op de laatste dag kom ik aan in de haven van Gorinchem. Terwijl ik voldaan en vermoeid op de steiger zit, valt mijn blik op de straatnaam van de haven waar de Linge stopt: Eind."


Peddelroutes en kaarten

Nog meer info over peddelroutes, de instappunten en kaartmateriaal? Check:
peddelroutes instappunten en kaarten