Laaghangend fruit, da's geen kunst

Begin November en nog steeds een redelijk aangename temperatuur. Een toer op de Berkel verveelt eigenlijk nooit. Altijd wel iets nieuws te zien of te beleven onderweg. In de de ochtend is er nog volop ruimte voor de zon. Het is rustig op het water richting de binnenstad. Het vaarseizoen van de fluisterschippers is duidelijk voorbij. Een grote verscheidenheid water- en waterkantvogels laat zich eindelijk weer zien en horen.

Berkelpoort Zutphen in November Berkelpoort Zutphen in November.

De Grote Gracht ligt er verlaten bij, bootjes aan de waterkant. De Berkelpoort laat zich mooi fotograferen in het lage zonlicht. Ietwat verderop in de stadsboomgaard, voorheen het land van Lijsen, klink een motorzaag. Vakkundig en met tranen in de ogen, -of zijn t zweetdruppels?- kortwieken twee buurtbewoners het laatste overhangend perenboompje tot aan de grond. Verdorie.. het meest karakteristieke boompje aan de invaart naar de historische stad wordt hier geofferd aan de fluisterschippers? "Ja hoor... we doen het maar zelf, anders komt de gemeente het hout maandag weghalen."

Perenboom aan de gracht Laaghangend fruit..

Op z'n zachts gezegd ben ik behoorlijk verbaasd over deze aktie. Nog even en de fraaie bogen van de Berkelpoort moeten nog worden verbreed. "De buurman is zich al aan het inslijpen met zijn slijptol" Maar goed.. van het hout worden weer nieuwe kunstwerken gemaakt. Je moet ze wel willen zien, die kunstwerkjes aan de Berkel. Altijd weer verrassend en goed voor een heerlijke glimlach in het voorbij peddelen.

oefening baart kunst Voorbereiding voor de grote verbreding Berkelpoort

Een april start het nieuwe seizoen van de fluisteraars weer. Wordt het een uitdaging om tegen die tijd een oogverblindend geel en loodzwaar nijlpaard af te laten zakken in het Bongerdspadkanaal in plaats van de, inmiddels verkleurde, rode en blauwe piranha's bij (voorheen) de perenboom, of... Ach, ik peddel maar eens in de richting van de Hoofdige Boer voor een warme kop koffie. Spontaan krijg ik van de heren voor onderweg een flink stuk peer mee. "Dank je, ik zal er z├ęker wat moois van maken".

stukkie peer Stukkie peer