Kribben krabben op de IJssel

In mooiste routes via kanoweb

Grote en kleine rivieren als IJssel en Berkel, de kanalen, de beken, veengoten, laaken, vijvers en zèlfs slootjes nèt breed genoeg om de solo te peddelen moeten er aan geloven. Tijdens het eerste coronajaar hebben we de meest uitdagende combinaties van kortere en langere toer- en ontdekkingstochtjes dicht bij huis beleefd. Van zomerse tochtjes tot de eerste de beste schaduwrijke pauzeplek, met picknickmand erbij en genieten aan de waterkant, tot kanorondjes door het kleurrijk herfstbos waar na elke nauwe duiker vol spinnen de volgende verrassing wacht. Het is volop ontdekken en genieten.

ontdekken en genieten Wordt het een mooie dag met genietmomentjes?

Vandaag een nieuwe uitdaging. Geen afzaktocht maar Kribben krabben op de IJssel, drijvend op de keerstroom naar het Bronkhorsterveer. Het is bijna windstil, de zon prikt al door de laatste laaghangende bewolking. De watertemperatuur is rond de 8 graden, de omgevingstemperatuur niet veel meer, dus aquashellpak onder flink wat (niet te dikke) laagjes kleding, zwemvest, droge kleren in de zak, een reservepeddel erbij, nog wat vergeten..? Warme koffie, peer, water en een flinke hap voor onderweg. Kanokar.. ook wel handig, zéker bij het overdragen naar de Bult van Ketjen aan de IJsselkade Zutphen.

kanovaren IJssel Een zonnige windstille dag genieten op de IJssel

Rondje Bronkhorst

Deze flinke trip kunnen we toevoegen aan het lijstje met de mooiste kanotochten in en rond Zutphen. Start- en eindpunt de kanostoep aan de Berkel in Warnsveld. Met ruime parkeerplaats dicht bij de plaatselijke kanoverhuur waar de snelle Jelles hun hart kunnen ophalen aan een ruim assortiment kajaks van onder andere Nederlandse makelij, zoals de Gans Grandi. De eerste kilometers voeren over de Berkel richting de binnenstad. Door de onverlichte tunnel van de Overwelving naar het wandel-, fiets- en kanoknoopunt met drijvende aanlegsteiger aan de Marspoortstraat.

kanoknooppunt Marspoortstraat De Berkel-kanostoep aan de Marspoortstraat - overdraagpunt naar de IJssel

Het IJsselwater aan de Bult van Ketjen is opnieuw flink wat centimeters gezakt sind het laatste Rondje Zutphen, vorig weekend. Nèt even uit de stroming, aan de kade van de jachthaven, is het wat comfortabeler inpakken en instappen. Even opschieten want de markante woonboot "De IJzeren Walvisch" aan de overkant van de ingang ontneemt het zicht op mogelijk aankomend vrachtverkeer. Zo.. nu rustig de haven uit en schuin op naar de kribben overkant. Wel even doorpeddelen. De Oude IJsselbrug iets verderop werkt hier voor al dit water als een soort trechter, waardoor de stroming voor de IJsselkade langs nèt even wat steviger aanvoelt.

Birds - ganzentrek aan de IJssel "Birds" - Ganzen voorbereid op trek naar het Noorden, eerst nog even wat kaalvreten

Tussen de kribben op de keerstroom, twee drie slagen, in- en gelijk weer bijsturen een paar stevige slagen en weer rustig verder. De stroming voelt na elke krib weer anders. Het blijft opletten.. de IJssel is best grillig en draait je zo om je as. Ter hoogte van de Bronsbergen, klepperen de ooievaars hoog op hun nesten het vroege voorjaar tegemoet. De moeite waard even over te steken en de geul onderlangs de imposante bomen even rustig door te peddelen. Een bocht verderop blijken de uiterwaarden van Cortenoever een prima pleisterplaats voor ganzen. Zodra er ook maar één aan het water last van een opvlieger krijgt, volgt er direct een luidkeels geschetter vanaf het kaalgevreten groen en ziet het in een mum rondom zwart. En nee.. geen kraaien, als ze maar niet in de kano poepen.

Berkel - Zon onder Zon in de rug en op tijd voor de avondklok binnen.

Na een flinke pauze aan het strandje bij de veerpont op gemak terug stroomafwaarts. Halverwege begint het water te rimpelen, de wind trekt lichtjes aan en het wordt merkbaar frisser. De terugweg is met stroom mee tóch een klein uurtje korter. Na het overzetten wachten de laatste kilometers over de Berkel. Aan de stoep nog even tijd voor het onderste uit de kan. De koffie is onderhand wat lauw, maar deze rondtocht Bronkhorst maakt je warm.