Klarälven Classic Promotietour

In events via kanoweb

Tot 2008 kunnen wij als echte tourtochtvaarders toch écht niet wachten. Per mail over en weer spreken we dan ook af om de Klarälven Classic 2008 maar een jaartje vroeger te varen, als een soort van "promotietour". Op 18 juli 2007 treffen we elkaar als "Belgisch - Nederlands Promotieteam" in Hara even voorbij Ekshared. Jan (kajaktourtochten.be) en Linda hebben hun stekje gevonden bij Ed en Denise van Hedegards Pensionat. Wanneer wij aankomen zien we dat Herman en Renée hun camper al hebben geinstalleerd op de naastgelegen camping.

Klaralven kajaktour Uitzicht over de machtige Klarälven

Samen besluiten we goed weer af te wachten en de eerste dag de spieren een beetje los te peddelen op een van de meertjes vlakbij Ekshared. Vrijdag wordt redelijk weer voorspeld, dus op naar Klarälven Camping in Stollet. Jan en Nieske bieden ons aan de gehele equipe inclusief materiaal af te zetten in Stollet, zodat we geen omkijken hebben naar onze auto's die na de tocht weer afgehaald zouden moeten worden. Perfect! Rond half twaalf slaan we vol goede moed onze eerste peddelslagen in het licht stromende water van de Klarälven.

Fijne terugblik op een gave zomertoer in Zweden met échte peddelvrienden. De voorpret met de kapitein van de "Russische duikboot" alleen al. Juist hij heeft het meest afgezien op de tocht. Tegenwoordig "trainen" we onze spieren in een -bij voorkeur- open kano.

Met de armen over elkaar stroomaf

Gelukkig heeft Herman de avond tevoren zijn klepper in "een Belgisch kwartiertje" in elkaar gezet. Vanzelfsprekend met de nodige voorpret. De grijze Klepper "speert" als een Russische duikboot door het water. Een goed stuurman met veel power en Linda zichtbaar genietend met de armen over elkaar voorin. Voor haar de eerste échte kennismaking met een zeteltje van een kajak. En wat voor een!

kanovaren zweden Goed toeven op deen van de vele zandstrandjes

Genietend van het landschap en de meanderende klarälven peddelen we in een rustig tempo. Fraaie uitzichten wisselen elkaar af. Een GPS hebben we voor onze tocht niet nodig, we varen immers met de stroom mee en het eindpunt staat ook al vast. Na een ruim uur bezoeken we een van de vele zandstrandjes om eens lekker te genieten van onze meegebrachte koffie en broodjes. Maar vooral ook van de vele houtvlotten die zachtjes door de stroom van de rivier worden meegevoerd.

tussenstop camping Alevi Tussenstop aan camping Alevi

Ongeveer halverwege en ondertussen toch ook wat rustplaatsjes verder passeren we de brug van Fästnas. We besluiten aan te meren op het strand van Camping Alevi, een gezellige familiecamping direct aan de klarälven. We worden vriendelijk begroet door Brenda en genieten in de zon van een lekker frisse ijstractatie.

Het laatse traject varen we op ons gemak. Nu de weg aan de andere zijde van de rivier loopt merken we dat het hier toch iets rustiger is. Meer bochten en wat meer begroeiing. Maar vooral de vergezichten zijn telkens weer verrassend. Rond half acht zien we Ed van Hedegards Pensionat al op zijn strandje staan. "Hij probeert misschien wat vis te vangen om de menukaart voor de volgende dag te vullen" zeggen we gekscherend tegen elkaar.

Een smakelijke tractatie

Aangekomen regelt Ed wél meteen dat de keuken wat langer open blijft zodat we op ons gemak de kajaks naar boven kunnen brengen en nog ruim de tijd hebben ons op te frissen om daarna met zijn allen lekker te genieten van een heerlijke warme maaltijd. Na een kleine 40 kilometer van Stollet naar Djupdalen is dit een welkome en smakelijke tractatie!

Eerste prijs "Fysiek geweld". Een vooruitziend blikje op jaren later "Gruutendorstkanotourtocht"

De volgende dag maken we er een heerlijke rustdag van. Prachtig weer en gewoon lekker genieten. Jan en Nieske organiseren 's avonds een gezellige barbeque op de camping. Natuurlijk is onze "promotietocht" het onderwerp van gesprek. De plaquette ter herinnering aan de tocht wordt door de sportieve deelnemers met veel plezier in dank aangenomen.

Wij hopen dat de deelnemers aan de eerste Klarälven Classic 2008 net zoveel plezier zullen beleven aan de tocht als ons gehele "Belgisch-Nederlands Promotieteam" èn onze sponsors!