Home · Blog · Kanovaren, kras- of kunstwerk?

Kanovaren, kras- of kunstwerk?

Als een vis in het water vandaag even stroomop de Baakse Beek richting de Veengoot. Niet een al te lang traject, maar gewoon in m'n eentje even lekker genieten van al wat moedertje natuur te bieden heeft. Met de kano op de schouders loop ik de eerste honderd meters naar de stuw. Begin oktober.. De noordoostenwind is behoorlijk stevig en voelt fris aan.

kanovaren Baakse Beek Zo!.. Het Waterschap is hier behoorlijk druk geweest. Aan de zuidzijde van het gekanaliseerde beekje is de oever flink verbreed. Een fraaie "stapsteen", nu nog kaal en veel modder, maar volgend voorjaar zal hier een keur aan planten weelderig tieren. Dit wordt vast een mooi paradijsje voor allerlei "flierefluiters" ;-)

Even na Wichmond nóg weer iets nieuws op mn vaarwater. Een mooie vispassage. En.. verdorie.. nog bevaarbaar ook! Even zoeken naar de juiste doorvaart. Tja, want óók hier zijn (net als in Warken) de stenen "afgewerkt" met ruwe specie. (lekkere diepe krassen in je kano als je even niet oppast) Maar goed, dit "kunstwerk" is tenslotte ook bedoeld voor toeristische visjes die ons mooie achterland willen opzoeken.

Vistrap passage Baakse Beek Hè.. da's nou jammer.. de Veengoot richting Vorden is behoorlijk dichtgegroeid. Dat wordt stevig "aanmodderen" met de peddel. Het Waterschap is dit jaar blijkbaar ietwat later met uitbaggeren. Ik besluit dan ook maar een extra lange koffiepauze te nemen en ga voor een korte wandeling langs de oever. Volgend voorjaar maar eens opnieuw proberen, met wat minder begroeiing in de stroom.

Zo'n tunnelbak past "Dieren"

Aan de stuw van het verdeelwerk Hackfort bekijk ik de mooie nieuwe vlonder voor minder valide vissers. Zo zeg... dáár is over nagedacht.. met de rolstoel makkelijk over een stevig rooster waar geen onkruid doorkomt. Een klein verloopje iets naar beneden, en een stevige ballustrade. Daar kan niemand van afvallen of -rijden.

tunnelbak Baakse Beek Het is hier even heerlijk genieten van de omgeving. Tijdens de wandeling begin ik me steeds meer af te vragen hoe de vissers die mooie vlonder toch kunnen bereiken.. Een (geëffend) pad er naar toe is er niet. Ik neem alles nog eens goed in me op. Neem een kijkje onder de roosters.... Met enige verbazing ontdek ik dat de hele constructie slechts een vistrap is! Nu gun ik die vissen veel, maar een complete traverse om naar het Oosten te zwemmen? Zo een mooie tunnelbak zitten ze verdorie in Dieren al jaren op te wachten!
Maar 't mag gezegd... Al met al wéér een efficiënte creatieve koppeling van landbouw, recreatie, natuur en waterberging!

Tja.. na alle gekheid wordt het tijd voor een retourtje. De vispassage stroomaf gaat lekker snel. De barrage's liggen kort op elkaar, dus dat wordt snel schakelen met de peddel: rechts-links-rechts en nog een paar... Bingo! In een keer door!.. Wildwatervaren "0,05" in de achtertuin! ;-)
Nog twee maal overzetten en in de stralende zon nog even lekker genieten van het uitzicht over de uiterwaarden van de IJssel... Tijd om op te pakken :(