Kanovaren in de Achterhoek

In kanovaren via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

"Kanovaren in de Achterhoek?" Een meerdaagse SUP- of kanotocht? Op de twee meest bekende riviertjes in de Achterhoek peddel je niet alleen door een prachtig landschap, maar ook langs en door cultuurhistorische stadjes en andere bezienswaardigheden. Wat te denken van een leuke stadstocht door Zutphen om maar eens te beginnen. Aan de oevers van Oude IJssel en Berkel zijn fraaie kanostoepen en -steigers aangelegd zodat je je SUP- of kanotocht perfect kunt starten en onderweg aan de stuwen veilig kunt overzetten.

Kano avontuur Achterhoek Ontdek de verrassende Achterhoek vanaf het water. Ga op kano-avontuur met de kids. Ontdek en geniet!

Afwisselende rondtochten

Wie denkt dat je in de Achterhoek geen fraaie rondtochten kan peddelen heeft het mis. De Achterhoek is rijkelijk voorzien van vele beekjes of veengoten waar je -afhankelijk van de waterstand- perfect fantastische dagtochten met sup of kano kunt peddelen. De kronkelende beken of wat strakkere veengoten die uitmonden in de Berkel of Oude IJssel lenen zich -met name in het voorjaar- voor de meest uitdagende peddeltochten. De begroeïng is dan nog minimaal. Meestal wordt er pas medio september door het Waterschap weer gemaaid en flink schoongemaakt.

23 kilometer spetterplezier op een flink stromende beek Heerlijk spetteren op de Achterhoekse beken bij verhoogde waterstand.

Minder geschikt voor kajakkers, maar met de open kano (liefst solo) en SUP zijn de wat smallere beken en laken vaak redelijk te peddelen. Met een beetje "puzzelwerk" vaar je ook hier de mooiste rondtochten! Bij de stuwtjes is het soms even "kluunen" en onder de vele (vaak te lage) duikers moet je niet bang zijn voor spinnen. Op deze vaartjes zijn geen voorzieningen zoals kanostoepen te vinden. Af en toe vind je een versteviging in de walkant om handig in- of uit te stappen. Spaar de natuur!:

Kanovaren Achterhoek - Veengoot Vorden richting Ruurlo Veengoot Vorden richting Ruurlo

Spaar de natuur!

Bij de veelal schuine oevers is het vrij makkelijk in- en uitstappen zonder schade aan de begroeing te veroorzaken. Heeft de zomer eenmaal haar werk gedaan en zijn de oevers ruim volgroeid, dan wordt het tijd voor de "benenwagen". De onderhoudspaden langs de beken lenen zich dan goed voor fraaie wandeltochten. Op de website Wandelbeeld "Wandelen in de Achterhoek" van Peter Polter vind je korte beeldverslagen en wandelroutes in de regio.

Laakentocht - fraaie rondtocht Warnsveld - Zutphen - overmatige plantengroei 's zomerse plantengroei in de smalle vaartjes

SUPpen op Berkel en Oude IJssel?

Beide riviertjes lenen zich bij uitstek om eens heerlijk met je board er op uit te trekken. Let wel, de smallere slootjes, beken en vaartjes in het achterland zijn in de zomer minder toegankelijk door de plantengroei. SUPverhuur vind je in Zutphen aan de Berkel en JoytoSUP uit Winterswijk neemt je graag mee naar de Oude IJssel, Aa-strang en meer mooi vaarwater in onze Achterhoek

Suppen op de Oude IJssel Ontdek de Achterhoek op je SUPboard - foto: JoytoSUP

Kanoverhuur

Kanovaren in de Achterhoek? Aan de Berkel én Oude IJssel vind je meerdere kanoverhuuradressen. Om er maar eens een paar te noemen: Markant in Doetinchem, Ultimate Adventures in Borculo, Ervaar Groenlo, Ten Brinke in Rekken en Kanoverhuur Super Snack Zutphen.

Kamperen of overnachten?

Kano varen Berkelpark Zutphen Berkelpark Zutphen, een fraai nieuw park waar natuurbeleving voorop staat. Genieten op de vlonder, een ommetje maken, kano varen en voor de kids een mooie natuurlijke speelplaats.

Onderweg op je kanotocht vind je diverse mooie stekjes waar je prima kunt kamperen of overnachten. Aan de Oude oude IJssel vind je de kampeerterreinen zoals Slootermeer tussen Ulft en Etten en Siebieverden bij Laag Keppel. Een kanokarretje mee is wel handig. De campings liggen niet direct aan het water. Aan de Berkel bij Haarlo Scandinavisch Experience in de Achterhoek bij Oetdoor (karretje mee). Bij Almen stap je zo van de kanostoep camping Domein Groot Besselink op of bespreek bij het zwembad in Almen een van de vier trekkershutten aan het water. Hou je van comfort en ga je (ook) voor een dagje Zutphen, dan is B&B de Berkeltuin, de naam zegt het al, direct aan het water, een prachtig plekje. Na een verzorgd ontbijt vanuit de tuin zo het water op en genieten!

Tip voor mooie rondtochten:

Twentekanaal route - Rondtocht; plm. 28 km.; 3x overzetten; kanokarretje mee; Start- eind: Eefde, via Twentekanaal - Haventje Lochem - overzet naar Berkel - Afleidingskanaaal retour Eefde - best geschikt voor kajak - Meer avontuurlijke rondtochten