Kanovaren, een natuurbeleving op de Hunze

In kanovaren via kanoweb

Kanotocht op licht stromend water - 30km - Gasselternijveen - de Groeve - Ingezonden door: Casper Reininga

Kanovaren op de Hunze in Drenthe is meer dan een mooie kanotocht. Het is een volwaardige natuurbeleving met prachtig vaarwater, een aantal leuke stroomversnellingen, veel wildlife om te spotten of diersporen om te volgen en er zijn veel leuke bossen om in te pauzeren.

De tocht van Gasselternijveen naar het Zuidlaardermeer is ongeveer 30 Kilometer. Het is goed te doen als een dagtocht, maar veel mooier is het om er echt de tijd voor te nemen en op vele plekken even te pauzeren en de dieren en natuur tot je te laten komen.

Parkeren en instappen gaat gemakkelijk en comfortabel bij Molen de Juffer in Gasselternijveen. De bossen daar dichtbij gelegen bevat veel wilde dieren en tegen schemer zijn er bevers, dassen en herten te spotten. Overdag laat de ijsvogel zich er vaak zien. Daarna volgt een stuw en bij Torenveen een mooie smalle zijstroom door het bos om te volgen.

Bevers en ijsvogels spotten

Vanaf Torenveen zijn er een aantal vistrappen aangelegd met gestorte stenen. Afhankelijk van de waterstand zijn deze leuk om te kanoën en het zijn goede plekken om te vissen. Ze geven zeker wat charme aan te Hunze en het zijn ook de plekken die de paarden en koeien kiezen om aan de andere kant van de rivier te gaan om verder te grazen.

Na Gieterveen veranderd de Hunze naar een bredere stroom met iets meer een kanaal karakter, maar toch prachtig meanderend. De bossen, vooral bij Spijkerboor, zitten vol met bevers en de indrukwekkende sporen die ze achterlaten. Met respect en discretie zijn deze te bekijken en tegen schermertijd zijn er 3 tot 5 zwemmende bevers te spotten.

Via de Groeve naar het Zuidlaardermeer

Uiteindelijk komt de Hunze uit in het Zuidlaardermeer via de haven bij het dorpje de Groeve. Hier is het gemakkelijk uitstappen en parkeren door de comfortabele aanlegsteigers. Afhankelijk van het weer en vooral de wind is het leuk en interessant om het Zuidlaardermeer op te gaan. Hier zijn veel vogels te spotten, mooie rietkragen om langs te pedellen en wildlife om te spotten.

Casper: "Ik peddel met regelmaat op de Hunze, de Ruiten AA en andere wateren in Nederland, Zweden en Canada. Ik kan met zekerheid stellen dat de Hunze altijd de moeite waard is om per kano te gaan ontdekken. Er is geen tocht(je) waarin ik niet iets nieuws heb ontdekt."