Kanoroutegids Zweden

In mooiste routes via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

"Waar vind je in Zweden de mooiste plekjes om te kanovaren?" Een vraag die ons met enige regelmaat gesteld wordt. Geen gekke vraag, want wie ons kent weet dat wij al heel wat jaren door Zweden reizen en de meest idyllische plekjes per kano ontdekken. Door de jaren heen delen we met plezier een alsmaar groeiend aantal impressies van al deze mooie vaargebieden via onze website.

Open kano varen Zweden

Zweden - Een kanoland bij uitstek en zéker bekend bij menig kano- en kajakvaarder. Voor elke kanovaarder wat wils, van grootwater tot idyllische meertjes of woeste rivieren. In elke streek zijn wel prachtige uitdagingen te vinden als je van peddelen houdt.

De mooiste vaargebieden in Zweden

In de beginjaren is het voor ons óók uitzoeken en ontdekken. En heel eerlijk gezegd is het eigenlijk nog steeds het állerleukste aspect aan elke peddeltocht. De basis van de mooiste tochten is een goed bereikbaar start- en eindpunt, de moeilijkheidsgraad en een korte impressie wat onderweg eventueel te verwachten is. Met behulp van Jan Lonn's Kanotguiden (een database met voor kano bevaarbaar water uit de jaren negentig) hebben we op deze manier al heel wat verrassende peddeltochten aan elkaar geknoopt en is het onderweg altijd weer ontdekken en genieten. Een compleet uitgezette route (of een eenvoudig kaartje) kan (soms) best handig zijn, maar wat ons betreft mag het best beknopt. We laten ons graag verrassen. Jij ook?

Kanotguiden routegidsKanotguiden - Jan Lonn's database met voor kano bevaarbaar water uit de jaren negentig

Kaarten voor onderweg

Is de bestemming en te volgen route eenmaal uitgekozen, dan is een goed gedetailleerde gebiedskaart best een prima investering om de omgeving beter te ontdekken en koers te houden. Zeker in de meer afgelegen peddelgebieden. Van de wat bekendere, dus ook meer toeristische, riviertrajecten zijn meestal ter plaatse (zoals bij de verhuur) prima traject- of vaarkaarten te koop.

Wil je toch voor vertrek alle kaarten compleet? Struin dan eens door het grote assortiment van Kartbutikken.se (o.a. de Gröne Kartan) Of print je deelkaarten online bij Lantmateriet.se. Vergeet niet het waterdichte kaarthoesje, verkrijgbaar bij de grotere kanowinkels.

Laat je óók eens verrassen!

Onze persoonlijke Zweedse kanoroutegids bestaat nu uit zo'n 80 uiteenlopende peddeltochten en vaargebieden met veel leuke ontmoetingen en bijzonder fijne herinneringen. Met onderstaande selectie afwisselende vaargebieden geven we graag een aanzetje in de keus en verdere planning van jouw kano-avontuur. Per gebied of route een beknopte beschrijving, karakteristieken, start- eind, rondtocht of shuttle.
Geniet, ontspan en laat je vooral onderweg verrassen!

Glaskogen (Arvika)

Glaskogen - een kennismaking met de wildernes-sfeer van Zweden

Waar het lijkt dat iedere kanovaarder hier minimaal 1x geweest zou moeten zijn. Het uitgestrekte natuurgebied herbergt pakweg 80 kleine meren en indrukwekkende grotere zoals Stora Gla, 0vre Gla en Algsjon. Vanuit Glaskogen kanocentrum in Lenungshammer vaar je de mooiste uitgestippelde! kanotochten (startpunt=eindpunt). Ontzettend in trek bij kanovaarders die de wildernes-sfeer van Zweden willen proeven. Hier ben je nooit alleen.

Bolmen

Lagan - een van de vier langste rivieren in Zuid-west Zweden

Een van grootste Zweedse meren met vele eilandjes (sommige v.v. shelters + vuurplaats). Meerdere rondtochten zonder portages mogelijk. Startplek van je tocht is vrij te kiezen. Een mooie streek, vooral om eerst eens kennis te maken met flinke tochten en (wild)kamperen. Vanuit Bolmen start ook de Lagaleden, een combinatie van meren, stroompjes en de rivier plm 180km lange tocht richting westkust. Langs de Lagaleden vind je ruim 30 kanocampings en kampeerplekken (shelters + vuurplaats) veelal aan de portages. (shuttle) De Lagan is met een lengte van 244 kilometer een van de vier langste rivieren in Zuid-west Zweden. De rivier start in Tahesjön net even buiten Taberg in de provincie Jönköping, stroomt door Vaggeryd, Värnamo en Ljungby en eindigt in Mellbystrand. Om precies te zijn, aan de kust bij Laholm aan het Kattegat.

Dalsland-Nordmarken

Vammerviken - uitzicht over het Dalsland-Nordmarken merengebied

Meerdere afwisselende rondtochten mogelijk in uitgestrekt merengebied. Dano shelters (via app actueel) in de hele regio, of wat Noordelijker vanuit Lennartsfors (aanrader!) aangevuld met particuliere shelters/vrij-kampeerplekken. Prima uitvalsbases: Bengtsfors, Gustavsfors, Lennartsfors, Vammerviken, Risviken. Tip! check vooral in de zomermaanden welke routes door de verhuur geadviseerd worden. Plan en peddel je eigen route afwijkend van dit advies en geniet van rust en mooiste plekjes aan het water.

Klarälven

Klarälven - prachtige peddelrivier

Een fantastische rivier, in voorbije jaren vooral een natuurbelevingtocht. Nu vaar je (afwisselend) in een meer open landschap en langs een steeds drukker wordende weg door het groene dal. Aan de route vind je overigens voldoende campings met ruime faciliteiten. (ook wel zo handig met shuttles).

Direct aan de oever zijn tal van beschutte kampeerplekjes te vinden. Sommige met shelter en brandhout. Maar het blijft wel even opletten dat je je tentje niet bij iemand in de achtertuin zet.

Tip: bouw je eigen vlot en volg de stroming, of huur een kano en laat je verrassen door de natuur op een meerdaagse kanotocht in deze waterrijke regio. Check ook ons fotoblog Klaralven regio

Byns Camping - Klaralvdalen Kanot

Tiomilaskogen

Tiomilaskogen - waar je uitdagende rondtochten in uitgestrekt natuurgebied peddelt

Een pracht merengebied op de grens van Värmland en Zuid-Dalarna. Aaneenschakeling van stroompjes en meren waar je vanuit Tyngsjo uitdagende rondtochten in uitgestrekt natuurgebied peddelt. Een heuse aanrader, zelfs met kids. (weg van de bewoonde wereld)

Rottnan

Rottnan - 4-daagse kanotocht Värmland

Op de 110 kilometer lange rivier Rottnan maak je prachtige afzaktochten. Diverse start-stopplaatsen voor een leuk avontuur mogelijk. De rivier stroomt door Noorwegen èn Zweden. Vanaf startpunt Rottnemon aan de Noorse grens is het water vrij smal en heeft (bij hoog water) een redelijk snelle stroming. Pakweg 45 kilometer peddelplezier door bosrijk gebied in Värmland en veel kans om bevers te spotten. Zodra de stroom uit de rivier is geniet je van weidse uitzichten over kleine meren en stroompjes met perfecte kampeerplekjes aan het water. Aanrader voor een korte midweektocht.

Varendsleden

√Ösnenmeer - mooi peddelgebied voor rondtochten

120km lange peddeltocht start in Asa, zeer afwisselend en zeker de moeite waard. 7 etappes, waarvan √©√©n mogelijk WW afhankelijk vd actuele waterstand: Het traject tussen √Ėjaby en Gemla is erg mooi, maar niet zonder obstakels. Dus of (meerdere) portages of met WW-ervaring. Onderweg zijn meer dan voldoende kampeermogelijkheden en logshelters te vinden. (shuttle) Laatste gedeelte gaat over √Ösnenmeer, overigens separaat ook mooi peddelgebied voor rondtochten, telt 740 kilometer kustlijn en je vindt er maar liefst 360 eilandjes. (ook natuurgebied)

Färnebofjärdens nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark - aanrader voor rustig en stromend water peddeltochten

Het Färnebofjärdens nationalpark in het oosten van Zweden, op de grens van de Zweedse provincies Uppsala län en Gävleborgs län is een uitzonderlijk mooi gebied om te verkennen per voet of kano. Het nationaalpark bestrijkt pakweg 100 vierkante kilometer. De Nedre Dalälven baant zich een weg door Färnebofjärdens, waar Zweedse noordelijke en zuidelijke plant- en diersoorten samen één gebied vormt met een unieke flora en fauna. In 2011 wordt de "Nedre Dalälven" erkend als Zweden's derde Bioreservaat (een gebied met een hoge natuur- en culturele waarden) van de UNESCO. Onderweg prima plekjes om te overnachten. Met een beetje geluk kun je (bijna gratis) gebruik maken van een afgelegen en compleet ingerichte stuga aan de waterkant. Wel netjes achterlaten bij vertrek. Een aanrader voor rustig en stromend water peddeltochten. Diverse start- en eindpunten.

Sommen

Sommen - uitvalsplek voor mooie peddeltochten

Het Sommen, √©√©n van Zwedens grootste meren met een unieke natuur, ligt in een prachtig natuurgebied met bossen, bergen en dalen op de grens tussen Sm√•land en √Ėsterg√∂tland. Heeft ca 3000 kilometer strand als je alle eilanden (365) meetelt. Sommen heeft een oppervlakte van 132 km2. De ontelbare eilanden, schiereilanden, inhammen en grote oppervlaktes met open water nodigen uit tot afwisselende peddeltochten. Torp√∂n is het grootste eiland van het Sommen en is via een brug aan de zuidelijke oever verbonden met het vaste land. Aan de Noordelijke oever een pontje en camping. Een prima startpunt voor fraaie rondtochten.