Kanoroute Rondje Leusden - 16km

In kanovaren via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

Rondtocht; 16 km.; 5x overdragen; Start Asschaterweg Leusden - Valleikanaal ri. Amersfoort - Heiligenbergbeek. Let op gevaarlijke oversteek Arnhemseweg.

(Kanovaren langs de Grebbelinie) De 16 kilometer lange kanoroute is bewegwijzerd en alle overstapplaatsen zijn voorzien van kanosteigers. Via het Valleikanaal vaar je noordelijk door de Schammer langs Leusden. De Schammer is een gebied van circa 42 hectare en bestaat voornamelijk uit natuur met als functie waterbergingsgebied. Wat wel direct opvalt zijn de vele (in ING-kleuren bakstenen) opgetrokken nieuwbouwprojecten tussen het groen.

Kanoroute leusden rond Ontdek en geniet het Rondje Leusden

Je vaart onder de A28 door en direct links het eerste overdraagpunt. Van hieruit peddel je via een klein verbindingskanaaltje samen met het voorbijrazende verkeer op tot de stuw van de Heiligenbergerbeek. Opnieuw overdragen en eigenlijk begint hier het mooiste gedeelte van de tocht. De Heiligenbergerbeek zorgt voor afvoer van te veel water en aanvoer van schoon water in de grachten van Amersfoort. Er leven veel verschillende waterdieren in de Heiligenbergerbeek. De weidebeekjuffer bijvoorbeeld, een libel met donkere vleugels. Verder leven in de beek slakken, waterspinnen, vlokreeftjes, muggenlarven, pissebedden en bloedzuigers. De vissoorten in de Heiligenbergerbeek zijn onder meer het stekelbaarsje, de blankvoorn, de karper en ook het bermpje.

kanoroute rondje leusdenRondje Leusden - Ontdek en geniet de afwisselende peddelroute voor sup kajak en kano

Eenmaal uit het bos vaar je door de weilanden van Landgoed Den Treek. De naam is waarschijnlijk afkomstig van de 'treck', een weg die vroeger liep vanaf Leusbroek naar de Leusderheide. Het landhuis ligt aan de rand van de bossen. Bij de kleine stuw aan Oude Lunterse Beek opnieuw overdragen. Een perfecte picknickplaats en op een zonnige dag is het vanhieruit heerlijk varen onder de bomen.

Bij de Arnhemseweg weg kun je niet verder varen. Aangezien het te gevaarlijk is de drukke doorgaande weg met kano's of kajaks over te steken is eens een unieke oplossing bedacht, maar helaas vaak onbruikbaar. Met behulp van een handbediende trekbak kon je zelf je kano's onder de weg door naar de andere kant brengen. Let op met oversteken, het is een behoorlijk druke weg!

Kanoroute leusden rond Idyllisch plekje aan de Lunterse Beek

Van hieruit langs enkele prachtige landhuizen tot aan de Bruinenburgersluis, de laatste overzet en gelijk ook de zwaarste, even over de heuvel. De Bruinenburgersluis is een militaire damsluis in de Grebbelinie. In oorlogstijd werd het gebied ten oosten van de Grebbelinie onder water gezet. De Bruinenburgersluis verhinderde dat het water via de Lunterse beek wegstroomde. De sluis ontleent haar naam aan 'Huise Bruinenburg', een hofstede met een gracht en torentje. De hofstede werd gesloopt in de 18de eeuw. Nu staat er een boerderij met dezelfde naam. Onder de bomen is het hier heerlijk genieten van het prachtige uitzicht over de landerijen langs de Grebbelinie. Van hier uit linksaf het Valleikanaal opvaren en je weg vervolgen tot aan je vertrekpunt.

Een bondige tochtbeschrijving Leusden en Amersfoort vind je terug als dagtocht nr26 in "Sup- en kanoparadijs Nederland". De meest actuele gids met de mooiste routes in Nederland. De meest actuele routegids van Nederland

Grebbelinie *

Het Valleikanaal is aangelegd langs de Grebbelinie, waar vroeger al een gracht lag. De Grebbelinie werd in de 18e eeuw aangelegd als één van Nederlands grote verdedigingslinies.

Ten oosten van de linie lag de laaggelegen Gelderse Vallei die gemakkelijk onder water gezet kon worden om de vijand tegen te houden. De Grebbeinie is in totaal 60 kilometer lang en loopt van de Grebbeberg in Rhenen tot aan het Eemmeer bij Bunschoten.

Met de kano langs de Grebbelinie

De Grebbelinie ie de enige linie waar tijdens de oorlog is gevochten. Restantanten van loopgraven en de oorlogsbegraafplaats getuigen van de hevige gevechten tussen 10 en 13 mei 1940. De Grebbelinie werd na de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik gesteld.

Grebbelinie Langs de route vind je markeringen van de Grebbelinie

Langs de route zijn de onderdelen van de Grebbelinie overal te herkennen. Een lange liniedijk en dwars hierop keerkaden verdeelden het gebied in elf kolommen, waar men het water vasthield. Je vaart langs deze liniedijk en passeert de keerkaden die er voor moesten zorgen dat het water niet wegliep. Met sluizen kon de watertoevoer geregeld worden en op de hoger gelegen kaden bouwde men de verdedigingswerken. Sluizen en restatanten van forten, schansen, kazematten en andere verdedigingswerken komt onderweg op meerdere plaatsen tegen. * Bron: Brochure uitgegeven door Regio VVV Veluwe & Vallei