Kanorondje Zutphen

In solokano via kanoweb

Het bekende kanorondje Zutphen is het hele jaar door een pracht van een peddeltocht om te verkennen. Eigenlijk is het de meest afwisselende rondtocht om kennis te maken met verschillende typen vaarwater en de regio. Om te beginnen het snel stromend water op de IJssel. Als bonus peddel je ook nog eens dwars door de historische Hanzestad Zutphen. Wat mij betreft vandaag gewoon op m'n gemak genieten. Een solo-slow-toertocht zogezegd.

Een routebeschrijving: met de klok mee

Op de site vind je door verschillende jaargetijden heen al verschillende foto-impressies. Deze keer met een korte routebeschrijving erbij aangezien bij het vernieuwen van de website de pagina met "praktische tips" is vervallen. Maar goed. Je kunt de korte (en snelle) versie peddelen, dat is ook "met de klok mee" en dan geen afsteekjes pakken. Het mooist is natuurlijk de wat langere versie waar je de tijd neemt om te genieten van de diverse korte afsteekjes (naar keuze). Bijvoorbeeld de Grote Gracht. Een mooie en rustige pauzeplek midden in de stad. Even de benen strekken en misschien wel even wandelen. Via de Spanjaardspoort op ontdekking door smalle straatjes en leuke hofjes.

peddelroute rond Zutphen ook wel kanorondje Zutphen Peddelroute rond Zutphen - Iets verderop in artikel vind je vernieuwde routekaarten.

Doorvaart onder de stad

Een andere mooie afsteek is richting watertoren en Vispoortgracht, een leuk heen-en-weertje waar je de andere kant van het centrum kunt bewonderen. De echte liefhebbers komen natuurlijk de Berkelpoort bewonderen, met iets verder een spectaculaire doorvaart onder het centrum.

Museumhaven en scheepvaart op de ijssel Pauzeplek museumhaven, mag je niet missen!

Wanneer je dit Rondje Zutphen peddelt is de Museumhaven Zutphen een bijzondere pauzeplek die je eigenlijk niet mag overslaan! Zodra je de IJsselbrug en de Noorderhaven voorbij peddelt, zie je rechts al de hoge masten met wapperende vlaggen. Maar wat maakt deze haven dan zo bijzonder? Je leest het hier: Museumhaven Zutphen

Eenmaal op de IJssel is er de mogelijkheid om de nieuwe Noorderhaven in te steken, of iets verder de tot Museumhaven getransformeerde Houthaven in om op je gemak langs de vele historische schepen te peddelen. Nog wat verder de Industriehaven. Genoeg interessante afsteekjes om je te laten verrassen! De IJssel is sowieso al een leuke ervaring om te peddelen. Denk maar eens aan de verschillende waterhoogtes door de seizoenen heen. Elke tocht een compleet andere beleving.

Vernieuwde IJsselkade De vernieuwde IJsselkade. Is het water eenmaal tot over de maagdelijk witte trappen gestegen blijft het "watermerk" achter.

Nog wat praktische tips

Buiten dat deze tocht voor ge-oefende vaarders is, - denk aan de toch wel intensieve scheepvaart op de IJssel- nog wel een tip voor wie dit mooie Kanorondje Zutphen nog nooit gepeddeld heeft, of ter plaatse niet -of minder- bekend is. Afhankelijk van de waterhoogte kan instappen aan de Bult van Ketjen je behoorlijk verrassen! Mijn advies is instappen net om de hoek in de Gelrehaven. Dit is mooi uit de stroming. Bij verhoogde waterstand zie je namelijk niet wat er zich onder de waterlijn begeeft. Vertrouw je het niet helemaal, aan de andere kant van de Gelrehaven is een botenhelling, ook een prima instappunt.

Verloren brug Verloren brug aan het Afleidingskanaal. Een verrassing voor wie noges komt. Vandaag afgebroken en verwijderd.

2 handige kanokaarten

Waar je alle stoepen en steigers aan de route kunt vinden. Vergeet trouwens niet je kanokarretje mee te nemen. Starten kun je eigenlijk op alle overdraagplaatsen aan de route. De twee meest handige zijn respectievelijk aan de kanostoep aan het afleidingskanaal, dicht bij sluis Eefde, of overdraagplaats stuw Warken met kanostoep als instappunt aan de Berkel. Parkeren is hier trouwens wat ruimer en bovendien gratis.

Kaart Kanorondje Zutphen (kleur) | Kaart Kanorondje Zutphen (print)

Lekker aan de IJssel

Owja, vergeet ik bijna. Overdragen van Berkel naar IJssel. Vanaf de drijvende kanostoep aan de Marspoortstraat direct rechtdoor lopen richting IJssel. Een gezellige stop bij Lekker aan de IJssel aan de vernieuwde IJsselkade. "Goed gepland" is dit plekje dan mooi halverwege en na een lekker hapje of drankje is het bovendien dubbel zo fijn genieten op het water. ツ

Over water op ontdekking de mooie Hanzestad Zutphen rond

Nog 10 van die mooie kanorondjes in Zutphen?

Inderdaad, de Hanzestad Zutphen is echt de moeite waard om vanaf het water te ontdekken. Ik schreef er al eens over in Kanosport Magazine en heb dit in het blog "Ontdek de mooiste peddelroutes in Zutphen" aangevuld met een tiental korte en langere routesuggesties. De een wat avontuurlijker dan de ander. Ga zelf op ontdekking en laat je in- en rondom Zutphen vooral verrassen!