Daar kun je als peddelsporter alleen maar van dromen

In Uncategorized via kanoweb

Kanoknooppunt Houtwalstuw

Zo noem ik al heel wat jaren gekscherend de kano-overdraagplaats (zonder voorziening) aan de Houtwalstuw. Al is het maar om de peddelsport en al het mooie vaarwater dat Zutphen en de regio rijk is een beetje te promoten. Op mijn toertjes in najaar, winter en voorjaar is het prima overdragen aan deze stuw in de binnenstad. Pakweg een dikke meter lager gelegen instappen aan de lage oever en dan verder richting gemaal Helbergen. De zomermaanden is deze plek helaas een heuse no-go! Ecologisch verantwoord maaibeleid geeft brandnetels hier ruim kans tot ongekende hoogte door te groeien.

Veilig langs de stuw

Afgelopen weekend, met opnieuw al het hoge water in de IJssel, leek het me wel een veiliger optie om hier een extra overdraging te doen op het fantastisch mooie Rondje Zutphen. Dit om de sterke stroming (trechterwerking langs de IJsselkade) aan de Bult van Ketjen tijdens het instappen te vermijden. Op zich een prima optie, makkelijk en buiten de sterke stroming instappen tussen twee kribben aan de IJssel bij het gemaal. Maar het overzetten aan de Houtwalstuw? Dat is echt wel de laatste keer in de zomer met deze wildgroei.

ballenlijn aan de stuw Eindelijk een veilige stuw. Proficiat!

Proficiat!

Niettemin een oprechte felicitatie aan gemeente en waterschap voor het veilig maken van de Houtwalstuw. Een mooie helder gele ballenlijn verspert eindelijk de doorvaart en voorkomt een mogelijke val (en erger) in het diepe.

Wie overigens eens de tijd neemt de stuw van wat dichterbij te bekijken, zal zich verwonderen hoe eenvoudig vissen dit verval ter plekke mogen overwinnen. Daar kun je als peddelsporter alleen maar van dromen.