Kanokamperen - een natuurbeleving in alle vrijheid

In kanovaren via kanoweb

Kanokamperen, een unieke beleving van onze natuur. Of je nu in je eentje, met het hele gezin of met een groep de natuur intrekt, met een kano of kajak. Een ding is zeker, de combinatie van peddelen en kamperen is een uitgelezen mogelijkheid om in alle vrijheid te genieten van alles wat "moedertje natuur" je te bieden heeft. Varen door smalle slootjes, kronkelende vaartjes, overwoerkerde kreken, langerekte kanalen of langs de oevers van uitgestrekte meren.

kanokamperenSlapen en koken onder een tarpje

Legaal wildkamperen?

Nederland heeft de kanovaarder wat betreft keuze in watertypes best veel te bieden. Al mag je dan niet overal vrij kamperen, toch zijn er mogelijkheden genoeg om langs de waterkant je tentje op te slaan. Bij de paalkampeerplaatsen "de Bevert" en "Jong Deen" in de Biesbosch is wildkamperen inmiddels niet meer toegestaan. De drie speciale kanokampeerplekken in de Wieden (bij de Kluitenberg, Walengracht en Giethoorn-Oost) zijn enkele van de weinige unieke plekjes waar "legaal" wildkamperen nog is toegestaan. In Friesland mag je bij een groot aantal Marrekriteligplaatsen kamperen. Wel rekening houden met andere watersporters als je een tentje opzet. Daarnaast bieden steeds meer campings de (passant) kanovaarder vaak een speciaal plekje, of je maakt gebruik van een van de vele speciale kanocampings.

Scandinavisch "Allemansrecht"

In Scandinavië bijvoorbeeld, is het wat betreft "vrij" kamperen gelukkig (nog) wat anders gesteld. Hoewel in de wat dichter bevolkte gebieden, of in beschermde natuurgebieden, zoals het Kolovesi Natuurpark in het Finse Saimaa merengebied bijvoorbeeld. Het "Allemansrecht" biedt je voldoende mogelijkheid om vrijelijk in de natuur je tentje op te slaan. Vanzelfsprekend met respect voor de natuur. Dagen of weken door de natuur peddelen, genieten van de vrijheid. Voor de een een vorm van leven, voor de ander puur vakantieplezier of uitdaging. En echt niet beperkt tot enkel het varen met een open kano (canadees). Ook een kajak biedt voldoende ruimte om al je gerief op je avontuur mee te nemen.

kanokamperen Semois Kanokamperen in de Kolovesi Finland

Veiligheid voorop!

Bij het kanokamperen verdient vanzelfsprekend de veiligheid tijdens het varen de nodige aandacht. Je kunt je kano of kajak natuurlijk tot de punt toe volstoppen, maar is niet aan te raden. Bepak je kano met beleid én houd rekening met je eigen kunnen. De vaareigenschappen van een vol beladen kano of kajak zijn tenslotte écht anders in vergelijk met een dagtripje. Buiten dat ben je ook nog eens afhankelijk van de grillen van de natuur. Wat te denken als het weer plotseling omslaat en je je volbeladen kano door de hoge golven heen moet sturen.

Oriëntatie en voorbereiding

Een goede voorbereiding, oefening en ervaring is dan ook op zijn plaats. Laat je goed informeren bij een kanoschool, of -club. Misschien kun je eens meevaren op een van hun kanokampen of meerdaagse tochten, deelnemen aan een tipicamp, of kanofestival. Kortom, meer dan genoeg mogelijkheden om je te oriënteren.

Je eerste kanokampeertocht

Begin je eerste kanokampeertocht wat dichter bij huis, of in een gebied waar je in geval van calamiteit wat sneller terug kunt vallen op hulp van buitenaf. Bijvoorbeeld een meerdaagse tocht op Semois in België. Prachtige natuur, voldoende campings aan het water en toch een gevoel van vrijheid.

kanokamperen Semois Kanokamperen aan de Semois

Of ga voor je eerste kennismaking eens mee op een begeleid kano avontuur en geniet van een actieve vakantie in de natuur. Begeleide kanokampeertochten bieden je een rijke ervaring, leerrijke instructie en staan garant voor veel peddelplezier. Ben je uiteindelijk om, dan zijn de uitdagingen legio. Bijvoorbeeld Noord Frankrijk, Polen of de Mecklenburgische Kleinseeënplatte in Duitsland. Laatstgenoemde regio biedt ruime mogelijkheid voor meerdaagse kanotochten in combinatie met kamperen. Hoewel je natuurlijk ook dicht bij huis een flink avontuur kunt aangaan:

Pieterpeddel - een ultieme uitdaging!

Ben je er helemaal klaar voor en durf je de uitdaging aan? Dan vaar je de Pieterpeddel, dé langste kanotrektocht dwars door Nederland. Geoff en Valerie hebben al een grote staat van dienst als het om kanotrektochten gaat, maar de trektocht die zij in de zomer van 2021 na een grondige voorbereiding hebben uitgezet en volbracht is een heuse parel. Van de Sint Pietersberg tot Pieterburen peddelt dit ervaren koppel in vierentwintig dagen 520 kilometer dwars door het Nederlandse landschap. Check dit prachtige avontuur op:

pieterpeddel Pieterpeddel - dé langste kanotrektocht dwars door Nederland - Fotografie: Valerie Welch