Kanoën door de polders rond Abcoude - 16.5km

In mooiste routes via kanoweb

Begin Oktober - We hebben elkaar over-en-weer al flink warm gemaakt, maar nu is het dan zover. Kanonatuurroutes en Kanoweb samen het water op voor een prachtige natuurtocht. De keus voor onze eerste kanotocht is gevallen op Utrecht, de polders rond Abcoude. Een afwisselende tocht van plm. 16,5 kilometer over verschillende kleine watertjes, zoals de Waver, Winkel, Angstel en Gein. Uiteindelijk loopt onze route iets anders dan vooraf gepland, maar is er zeker niet minder mooi om. - Kanokaart Nederland

kanovaren rondje abcoude - utrecht Samen onderweg naar nog meer fraaie kanonatuurtochten

Perfect geplande tocht

Op een van de laatste zomerse dagen (het is notabene oktober!) vertrekken we vroeg in de middag aan de Waver bij restaurant Voetangel. We varen in zuidelijke richting tot aan de Stokkelaarsbrug. Hier merk ik gelijk hoe precies Rob zijn tochten plant. De brug is vij laag. "druk jij even op de knop, dan komt alles voor elkaar!" De brugwachter komt snel aangelopen en even later kunnen we door zonder over te hoeven zetten. Prima geregeld en perfecte service!

kanovaren rondje abcoude - utrecht Samen met peddelvriend Rob Nuij rond Abcoude

We houden links aan en varen de Winkel op. Over de dijk kijk ik ver de polder in. Wat betreft tempo varen we gelijk op, maar het uitzicht blijkt op mn knieën in de open kano nét even iets dan zittend in een kajak. Rob kijkt een beetje tegen de dijk aan. Ik praat hem af af en toe dan maar wat bij. Tijd voor een eerste stop en een kop koffie. Heelaas is er geen activiteit te bespeuren bij het restaurant aan de Proostdijersluis. Rest ons onze eigen voorraad dan maar aan te spreken.

In zijn boekje Kano Natuur Routes Noord Holland heeft Rob zo'n 65 routes fraai beschreven en opgetekend. Voor Kanoweb heeft Rob speciaal enkele tochten getekend die niet in zijn publicaties zijn verschenen. Je vindt ze op elders op onze site.

Route nr. 62 (Vinkeveense Plassen) varen we niet in geheel, maar korten we een klein stukje in via een smal vaartje dat tijdens de aanleg en verbreding van de A2 geruime tijd volledig dichtgegroeid is geweest met riet. Vandaag tijd voor ontdekking met kano én kajak. Ook hier blijkt weer de voorbereiding van Rob: "Ik ben er afgelopen weekend nog langs gefietst, het vaartje is helemaal uitgebaggerd, dus het moet wel lukken".

De doorvaart onder de A2 is lekker ruim en prachtig aangelegd. wat volgt is wel een smal vaartje, de Winkel, langs het pad. We hebben veel bekijks. Blijkbaar wordt hier niet veel gepeddeld. Bij de lage duiker onder de dijk is aan beide zijden een kleine kanostoep aanwezig. Aangezien we met zn tweeën zijn besluiten we onze vaartuigen eronderdoor te duwen en aan aan de andere kant weer op te vangen. Gaat perfect, maar is wel even opletten met het voorbijrijdend verkeer op dit smalle dijkje!

We zitten nog lekker ruim in de tijd, dus steken we even later af, langs de molen richting Baambrugge. Op het terras van restaurant de Punt laten we ons de heerlijke soep goed smaken en genieten van het weidse uitzicht over de polder. Tijd om richting vertrekpunt te varen. Terug naar de molen en even verder bij zorgboerderij (voorheen boerencamping) 't Riviertje rechtsaf naar het centrum van Abcoude.

kanonatuurroutes Deze dag was voor jullie jongens, maar nu is de zomer toch écht voorbij

Afsluiter met een knipoog van de zon

Aangezien we een "heen-en-weertje" Baambrugge hebben gemaakt en we voor 't donker van het water willen zijn, blijft er niet genoeg tijd over de Gein nog even op te peddelen. Dit bewaren we dan maar voor een volgende tocht. Door naar het Abcoudermeer en via de Holendrecht terug naar de instapplaats aan de Waver. De laagstaande zon "knipoogt" ons even toe wanneer we onder de A2 doorvaren. Als of ie zegt "Deze dag was voor jullie jongens, maar nu is de zomer toch écht voorbij". Op gemak laden we op en wisselen nog wat ideetjes uit voor een volgende tocht. Van deze peddelmaten hoor je vast en zeker meer!