Kano of kajak?

In solokano via kanoweb

Kanovaren - kajakken, is er verschil dan? Jazeker en ik heb er ook al eens over geschreven: verschil in peddel, zithouding, peddeltechniek, vaartuig, kleding, wat neem je mee, etc. (om maar even kort te blijven). Op het web vind je immers een wereld aan artikelen die hier dieper op in gaan. Echter één aspect vind je in al die artikelen niet terug: De duiker. Duiker? .. Ja je leest het goed:

Duiker onder spoor Duiker spoor Zutphen-Lochem - Verboden over het spoor te dragen. Bij twijfel: retour.

Duiker

Geen onderdeel van je uitrusting, maar op toer blijkt een duiker toch echt verschil te kunnen maken tussen kano of kajak. Onlangs kwam er een fraaie "post" op Facebook voorbij van een "die-hard" kajakvaarder, hard op weg naar zijn 2022 kilometer voor dit peddeljaar. Met een fantastisch foto-tochtverslag van een "rondje" dat eigenlijk nog maar sinds een goed jaar bij de peddelroutes staat. In de reacties wordt opgemerkt dat het toch wel vaak overdragen is. Tot 10x toe aan de duiker!

Extra overdraging

Altijd op zoek naar rondtochten in mijn vaargebied en dan het liefst dicht bij huis (coronamaatregelen helpen me een handje), peddel ik afgelopen voorjaar de Eefse Beek. Lange tijd is het onmogelijk dit rondje te peddelen vanwege 2 gestremde duikers onder het spoor. Nu is het een heerlijk rondje met een prachtige aansluiting halverwege; een wandeling over een stukje Pieterpad en daarna peddelend via de Berkel retour naar het sluizencomplex Eefde. 6 overdragingen minder! Waar ik in de solo (open kano) even lekker plat onderin ga liggen om zo'n lage duiker te passeren, blijkt het voor de kajakvaarder een extra overdraging.

De peddelroutes

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dit soort uitdagende rondjes bijzonder graag peddel en het liefst solo. De Achterhoek, langs stuwen, duikers en kastelen. Peddelen door de mooiste tuin van Nederland. De mooiste rondjes, de ene tocht wat avontuurlijker dan de ander. Ontdekken en genieten onderweg. Tegenwoordig korte impressies in de blog en korte(re) omschrijving op de kaart:

Peddeltochtsuggestie: Bekentocht - combi Berkel - Traject: plm. 21km. Rondtocht, Start- en eindpunt: aan de sluis in Eefde, Eefdese Beek, Harfsense Beek, Berkel, Afleidingskanaal - 4x overzetten aan de stuw +1 overdraging van ruim 1km. - ivm geringe breedte en doorvaarthoogte van de vele duikertjes best geschikt voor open kano vaarders. - Je passeert 2x de spoorlijn - Maak hier gebruik van de duikers, Beslist NIET overdragen!

Kanovaren Vierakkerse beek Nèt breed genoeg voor de solo, peddel binnenboord met de benen languit onder in de kano liggend. De stroming doet het werk..