Kajaktocht Wirdumroute Appingedam

In mooiste routes via kanoweb

Soms blijkt een route behoorlijk populair. Daarom zetten deze impressie graag even voor je terug. Kajakvaren Groningen, rondtocht; rond de 20km. ; Instappunt en eind: KV de Blauwe reigers Appingedam - Westersingel - Damsterdiep - Oosterwijtwerdermaar - Godlinzermaar - Groote Heekt - Nieuwediep - Damsterdiep

Een lekkere nazomerdag. Al vroeg vertrekken we richting het Noorden: Appingedam. Een dikke twee uur rijden. Het is nog frisjes wanneer we onze kajak's "insnoeren" op het dak van de auto. Na wat oponthoud komen we rond kwart over 10 aan bij het clubgebouw van KV de Blauwe reigers. Jo, die ons uitgenodigd heeft voor deze tocht arriveert vrijwel gelijk. Na een hartelijke ontvangst en een snelle kennismaking met de deelnemers maar snel de kajak's op de steiger gelegd. Wordt dit het tempo van vandaag?? Dat ligt nu al hoger dan peddelen met onze Belgische kanovrienden.

kanoroute wirdum, hangende keukensHangende keukens in Appingedam

Al snel vertrekken we richting het Damsterdiep. Onder langs de alom bekende "hangende keukens". Apart gezicht zo boven het water. En dat te bedenken dat er in Groningen nog voldoende landelijke ruimte aanwezig is voor een "standaard" uitbouw. Dit soort aanbouwtjes kom je eigenlijk enkel tegen in de grote stad. Na een klein rondje "welstand" langs prachtige villa's komen we in de landelijke omgeving.

kanokaart kanoroute wirdum

Rechtsaf de Oosterwijtwerdermaar op in noordelijke richting. De Oosterwijtwerd is in het verleden gedeeltelijk afgegraven. De vruchtbare grond werd over deze "maar" per schip afgevoerd. Rechtsaf de Godlinzermaar passeren we een van de vele gaslocaties. Om even later op een steiger lekker te genieten van het heerlijke zonnetje. Verhalen over "appeltjes pikken" in jeugdjaren doen snel de ronde bij de aanblik van enkele fraaie appelbomen, volhangend met deze felgekleurde "verboden vruchten".

De wind steekt wat op, maar gelukkig beschermen de prachtig begroeide hoge wallen ons redelijk. Het is net een keertje bij wat bochtenwerk, dat iets steveiger gepeddeld moet worden. En dat terwijl het tempo er toch al stevig in zit. Het duurt dan ook niet lang en we leggen aan voor onze twee en laatste stop aan de Leege Maar. genietend van het landschap met aan de horizon de spitsen van vele kerktorentjes in de omgeving. Holwerd, Oosterwijtwerd, Appingedam, maar ook de vele windmolens richting Delfzijl.

Via de Groote Heekt passeren we de restanten van een van de vele oude steenfabrieken die hier vroeger stonden. Voorbij de kleine jachtwerf zijn we al snel weer in de bewoonde wereld. Nog even een klein rondje Appingedam in de hoop dat we een glimp opvangen van het "papiercorso" en zo terug naar het clubgebouw. We praten nog wat na onder het genot van een bak koffie.
De Wirdumroute: een fraaie rondtocht van pakweg de twintig kilometer. Ondanks dat de opkomst deze keer iets minder is hebben we er beslist niet minder om genoten.

Kaart Wirdumroute