IJsvogeltjes spotten aan de Regge

In mooiste routes via kanoweb

De plm. 50 kilometer lange rivier de Regge meandert weer als vanouds door het Overijsselse landschap. Als Boven-Regge (Diepenheim-Rijssen) start de loop ten zuidwesten van Diepenheim bij landgoed Westerflier als aftakking van de Schipbeek. Stroomt verder als Midden-Regge (Rijssen-Hellendoorn) en Beneden-Regge (Hellendoorn-Ommen) en mondt bij Ommen uit in de Overijsselse Vecht. Voor de kanovaarder stroomaf het best bevaarbaar vanaf wandel-fietsknooppunt "de Wisselmaat" tussen Enter en Wierden. Het instappunt is voorzien van een prima steiger en ruime parkeerplaats op loopafstand.

Midden Regge IJsvogeltjes spotten aan de Regge

Vanwege de vrij hoge afvoer (het heeft het nogal geregend in het achterland de afgelopen dagen) peddelen we vandaag ook een stukje stroomop richting Enter. Oude stuwen zijn inmiddels geslecht en het water heeft vrij spel. Dankzij het initiatief van de stichting Enters Reggedal is door een natuurlijke omarming van Enter een prachtig natuurgebied ontstaan. Een gebied waar we samen van kunnen en mogen genieten, maar ook samen verantwoordelijk voor zijn. Met respect waterwandelen we door het Enters Reggedal.

Enters Reggedal Natuurgrazers in het Enters Reggedal

De stroming vanaf Zuna terug naar de Wisselmaat blijkt vandaag iets sterker dan verwacht. De fluisterbootjes hebben duidelijk te weinig power aan boord. Ter hoogte van de waterzuivering in Rijssen blijven we even liggen en genieten van aan- en afvliegende ijsvogeltjes aan de oever. Rustig aan terug langs de Pelmolen, ligplaats van de Enters Zomp. Mooi plekje voor de laatste koffie met stroopwafel.

Pelmolen Rijssen Pelmolen Rijssen

Peddeltochtsuggestie Boven- en Midden Regge - Peddeltocht vice versa; plm 20 km; Regge - Boven- en Midden Regge - Eksosche AA - Enter Wierden Rijssen - Mölke - Zuna - Nijverdal - Hellendoorn - Instappunt aan fietsknooppunt Wisselmaat