IJssel eindejaarstocht

In solokano via kanoweb

Wat een pracht kado in de mailbox vandaag. Topfoto met dank aan fotogravin Wanda van Eck.

Een mooie afsluiter van het jaar. Combitocht over de IJssel en Berkel. Afgelopen dagen is de waterhoogte flink toegenomen. Kerstavond nog rond de drie meter, vandaag zelfs stijgend naar de vijf. In twee dagen. Dat belooft een flinke stroming. En dat is het. Geen strandjes onderweg, afvaart vanaf het gras tussen de kribben aan de Pont Dieren, nog even een snel een groet aan de "shuttle" en de stroming heeft me al te pakken.

afvaart Dieren Nog wat fris, maar de zon prikt er doorheen

Al snel trek ik mn kraag wat omhoog. Toch nog behoorlijk fris die wind in de rug. Gelukkig waait de laaghangende bewolking snel uit. De zon prikt er al af en toe doorheen. Zo dat gaat vlot, de Gelderse toren bij Leuvenheim voorbij, links in het bos aan de oever zie ik iets dat sterk in kleur afwijkt van de omgeving. Met een kleine spurt naar de overkant even wat dichterbij. Zo zeg.. die is druk geweest.

beversporen Knaagdierenplaag bij de Gelderse toren Leuvenheim?

Aan de knaagsporen in de boom te zien moet dit wel een flinke bever zijn. Nog twee dagen dan ligt die boom wel plat. Het hoge water zal m waarschijnlijk vlot meenemen. Net als al het andere drijfhout dat door het stijgende water naar nieuwe oorden wordt verplaatst. Veel verrassingen onderweg, vooral complete stronken. Het is dan ook behoorlijk uitkijken onderweg.

kanovaren over de ijssel Mooie kanotocht over de IJssel

Na Bronckhorst maar eens op zoek naar een lekker pauzeplekje. Ben wel aan koffie toe. Vanaf een perfect plekje uit de wind is het genieten van de weidse omgeving. De vele ganzen trekken van de ene snoepplek naar het volgende grasland. De bandjes van mn karretje zit al onder de groene smurrie die ze achterlaten. De waterschoentjes zullen er ook wel aan moeten geloven denk ik. Een sperwer duikt op zn prooi. "Mooi zeg, dat kan ik ook" en neem een flinke hap van mn verse krentenbol. Tijd om eens verder te trekken richting Zutphen.

winterland Winterfestijn in Hanzestad Zutphen

Waterhoogte Bult van Ketjen is meer dan perfect. Op gelijke hoogte stap ik uit op het gras in de Gelrehaven. Deze keer niets overpakken, gewoon de kano op de kant, kar eronder en naar de Marspoortstraat. Het is nog echt winterfestijn in de stad. Ecologisch verantwoorde sneeuw in straten en bomen. Plezier en vertier op de ijsbaan aan de markt. Zo hee, wat gezellig hier zeg. Ik drink nog wat na en neem wat over is wel mee naar huis. Op naar het nieuwe jaar!

winterfestijn zutphen Restjes van het winterfestijn Zutphen vissen we met plezier uit de Berkel #hierbegintdezee