Het mirakel van Bolsward

In kanovaren via kanoweb

Even voelt de avontuurlijke kanotocht door de stadsgrachten van Bolsward als een tocht terug in de tijd, zodra Kees en zijn maat onder de Sint Franciscuskerk door peddelen. "Drijft daar..?" Zegt kees gekscherend, terwijl hij een paar flinke spinnenraggen met zijn peddel opzij schuift. Met een grijns op zijn gezicht antwoordt z'n peddelmaat Dolf: "Nee joh, dat was in de tijd dat stadsbestuur en kerkmeesters wonderen nog een handje hielpen om pelgrims met een flinke duit op zak naar de stad te lokken: 'Medieval PR'. Tegenwoordig laten ze dat over aan toeristische organisaties."

Kanovaren - Mirakel van BolswardKanovaren Bolsward - Onderdoorgang Sint Franciscuskerk - Foto: Kees van Stralen

Ruim 500 jaar terug trekt 'de Zwarte Hoop', een bende afgedankte Saksische huurlingen, Bolsward binnen en gaat wekenlang verschrikkelijk tekeer om uiteindelijk de stad in brand te steken. Hierbij raakt het heilige Mariabeeldje te water en ontsnapt op wonderlijke wijze aan de verwoesting. Niet plat, maar rechtop in de gracht drijvend wordt ze teruggevonden, een mirakel.

Getrokken door het verhaal van 'Maria van Sevenwouden', verwonderen beide kanovaarders zich als pelgrims van weleer over de mooie doorvaarten en overkluizingen in Bolsward. "Dit zou toch te gek zijn, onze verwondering opgetekend in het mirakelboek."

Een ding is zeker. Beide vaarders begrijpen perfect ons motto: "Zie onze routetips vooral als leidraad en startpunt voor het uitstippelen van je eigen vaarroute. Immers, vaarplezier begint thuis. Ontdekken en genieten doe je volop onderweg."