Groene peddelroute, een waterwandeling door Zutphen

In solokano via kanoweb

De Groene Peddelroute dwars door Hanzestad Zutphen is inmiddels best een populaire versie aan het worden. De prachtige instapplaatsen op diverse plekken aan de route nodigen uit tot een heerlijke waterwandeling op deze zonnige wintermiddag. Vandaag voor de verandering dit heen-en-weertje eens proberen als rondtocht. Totaal acht kilometer waarvan anderhalve kilometer wandelen. Dus kano, karretje, peddels mee en op naar de kanostoep!

Kanoknooppunt Houtwalstuw Kanoknooppunt Houtwalstuw

Kanoknooppunt Houtwalstuw

Hoewel het nog steeds mogelijk is onbelemmerd over de stuw te varen kies ik de meest veilige optie: Een korte overdraging om zeker één meter lager de tocht te vervolgen. Vandaag even geen rondje Vispoortgracht, maar iets verder aan de drijvende kanostoep bij het gemaal Helbergen, waar Berkel en Vierakkerse Laak uitmonden in de IJssel, een korte pauze met kofie en uitzicht over de IJssel. Eigenlijk is deze plek ook wel een mooie overdraagplaats voor het bekende Kanorondje Zutphen.

Helbergen uitzicht IJssel Uitzicht over de IJssel nabij Helbergen

Bescherming tegen wateroverlast

Stuwen en gemalen houden het water in de beken en sloten op peil. Hier bij gemaal Helbergen, aan de rand van Zutphen op de IJsseldijk, monden Berkel en Vierakkerse Laak uit in de IJssel. De waterstanden in de IJssel wisselen sterk. Als de IJssel hoog staat, kan de Berkel het water niet meer vrij lozen in de IJssel. Het water wordt dan door het gemaal Helbergen opgepomt en geloosd in de IJssel. Zo houdt Zutphen droge voeten.

overdraging vijver kanostoep Overdraging kanostoep vijver

Geen shit op de kanosteiger

Verder door het Helbergen en langs de Zuidwijken richting Waterkwartier. Aan de overzijde van de vijver aan het Sportpark Zuidveen een mooie kanostoep met ruime parkeerplaats trouwens. Voor wat grotere groepen best een handig startpunt voor een mooie peddeltoer door Zutphen. De kanostoep aan het eind van de vijver is gelukkig een keertje vrij van de nodige shit. De ganzen hebben blijkbaar een lekker "vreetuitje" in de uiterwaarden aan de IJssel. Genoeg voor vandaag. De wind trekt aan en 't wordt al wat frisser. Nog één overdraging en mijn "waterwandeling" is rond.

waterwandeling Alweer een mooie waterwandeling Zutphen rond