Geruisloze catch

In kanovaren via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten
catch: grip of aanzet bij insteek van (voorwaartse) peddelslag

Geheel geruisloos is deze "catch" zeker niet. De insteek is prima, maar de voorwaartse slag volgt met flink kabaal. Tsja.. het is dan ook niet de eerste keer dat deze mooi gevlamde peddel breekt. In de wetenschap dat beide helften in het kampvuur gaan belanden, stel ik 'geruisloos' beide helften zeker. Reparatie gaat een leuke uitdaging worden.

Gemaakt voor muziek?

Niet meer paraat van welke houtsoort deze peddel is gesneden, stap ik met beide helften onder de snelbinders op m'n fiets en ga op zoek naar een antwoord. De plaatselijke clavecimbelbouwer hoeft hier niet lang over te denken: "Esdoorn, ook wel Ahorn, maar voor die mooie vlammetjes in het hout moet je echt wel geluk hebben. Ik heb nog wel een stukje voor je.". Met drie stukken hout fiets ik met binnenpret terug. Gaat deze peddel weer muziek laten horen? We gaan het zien.

canoe friends Wat extra Zweedse vlammetjes in het hout ...

Zweedse vlammetjes in het hout?

Een lucky paddle is het blijkbaar niet, ik ben al gewaarschuwd. Nu breek ik m verdorie zelf en precies op t punt van de allereerste breuk. Okee, dan nu maar eens álles uit de kast. Blad en knop van de resten steel zagen, blad splijten, knop uitboren, nieuwe steel in stevig! essenhout kopiëren, passen, meten, inlijmen, schuren, lakken. Met een knipoog naar het kampvuur dat deze peddel nooit gaat zien, nog wat extra vlammetjes in het hout.. Zweedse vlammetjes.. Een strak ingelijmde compilatie van een goed bewaarde verzameling luciferdoosetiketjes uit het Tändsticksmuseum Jönköping.

canoe friends Twee nieuwsgierige toeschouwers boven de werkplaats ...