Geen oliebollentocht

In solokano via kanoweb

Rondtocht; plm. 17 km.; Kanokar mee; Start-eind: Berkelvonder Warnsveld - IJsselkade Zutphen - IJssel - Twentekanaal - Afleidingskanaal - Berkel .. Terugblik op een wintertoertje rond Zutphen eind 2014. Geniet nog even mee voordat dit bericht het archief in gaat..

Elk jaar opnieuw de drukste dag tussen de Kerst en Nieuwjaar. Tradities doorbreken is vaak moeilijk, je bent er zo vertrouwd mee. Maar dit jaar toch écht eens wat anders dan vroeg op om oliebollen te bakken voor de gasten: Een lekker wintertoertje varen rond Zutphen. Peddels, vest, reservekleding, alles ligt al klaar. Nog even een kan warme koffie voor onderweg en wat broodjes. De kano op de kar en ik ben op weg. Het vroege winterzonnetje tegemoet.

Berkel en IJssel

Varend over de Berkel richting Zutphen, Scraaatsch!!"..., dat is geen ijs! P#@!V#@!%D! Een dikke stalen pijp nét onder de waterlijn. Benieuwd wat ie voor een spoor heeft achtergelaten op de onderzijde van m'n kano. Aan de wal zie ik wat plankjes, vaar terug en steek ze in de opening van de pijp. Goed zichtbaar voor de volgende vaarder. Alhoewel.. zouden er meer op het idee komen vandaag een toertje te peddelen?

Kanovaren Zutphen rondje Berkelpoort

Na de eerste overdraging - de inmiddels hoogbejaarde campingklapstoel-kanokar doet nog prima dienst! - aan de IJssel even warme bak koffie. Aan de stoep in de haven aan de Bult van Ketjen is het prima instappen. Nog even een schipper voorrang geven en even later heerlijk op stroom langs de IJsselkade. Verdorie.. de wind trekt aan en.. natuurlijk.. precies op kop! Koppels ganzen trekken met veel kabaal laag over op zoek naar een stekje in de weides. Een visser gooit z'n aas in de hoop op een flinke vangst. Het is rustig varen tot aan het Twentekanaal.

kanostoep onder water Kanostoep onder water

Drie bruggen verder de sluis van Eefde. In het slipperige gras trek ik de kano tegen de flinke helling schuin omhoog. Helaas nog steeds het lastigste overdraagpunt op dit prachtige Rondje Zutphen, vooral bij een lage waterstand. Maar wie weet, blijft er bij de bouw van een nieuwe sluis nog wat beton over voor de aanleg van een mooie trap met glijgoot? (In Ulft aan de Oude IJssel ligt een mooi voorbeeld)

Vistrap sneeuw of beton Vistrap, sneeuw of beton

Via het Afleidingskanaal door naar de Berkel. Nog twee overdraagplaatsen, weliswaar met "verdronken" kanostoep. Verdronken vanwege de hoge waterstand, of is 't door al het "overtollig" beton wat is uitgestort over de fraaie natuurstenen vistrap? Jammer.. de natuurstenen versie is toch stukken mooier, nu lijkt 't wel een sneeuwlandschap. Ook leuk, bij gebrek aan échte sneeuw, zal gedacht zijn. Nog één barrière, 't laatste stukje Berkel voor stuw Kapperallee is afgelopen nacht toch wat dichtgevroren. Even breken dan maar. Op naar 't eindpunt. En.. voor wie mijn oliebollen heeft gemist, volgend jaar bak ik ze dubbeldik!

Op zoek naar meer toertjes rond Zutphen?