Extreme herfstkanotocht

In mooiste routes via kanoweb

Extreem in de zin van een zomerse temperatuur en een ongekend lage waterstand in de IJssel zo laat in de herfst. Een vreemde combinatie die me, tijdens mijn vaartocht over Berkel en IJssel vandaag, verschillende keren door mijn hoofd gaat. Zeker na de afgelopen warme en droge zomer.

Ja.. het best is genieten, maar ziet de omgeving er nu werkelijk zo weids en kaal uit? Mijn gedachten gaan terug naar voorgaande tochten over de IJssel. Is het mijn verbeelding, een doorgeslagen ruimte voor de rivier, of komt het gewoon door het gezicht op de vele basaltblokken nu ik vele meters lager dan gewoonlijk vaar. Met de zon in de rug peddel ik al mijmerend richting Deventer.

Kanovaren - Natuur aan de Berkel Reiger aan de Berkel laat zich niet storen

Geheel in tegenstelling is de groene "aanloop" over de Berkel richting Zutphen, vanaf mijn favoriete kanostoep, een fantastische kleurenbeleving. Een mooi begin van de tocht. Het licht van de zon weerschijnt de fraaie herfstbladeren kleurrijk in de golfjes van het water. Een reiger laat zich "vangen", genietend van de warmte. Met een scherp oog opzij, zoiets van "kom niet te dichtbij!"

Kanovaren Berkel - Startpunt kanostoep Berkel in Warnsveld Kleurrijke start kanotocht Berkel

Er is veel veranderd aan de IJsselkade, maar voor de overzet van Berkel naar IJssel is het kanokarretje nog steeds een uitkomst. De vernieuwde kade is als een vesting ommuurd. Om binnen te komen eerst een trap op en meteen weer af. Niet zo handig, dat wordt iets verder lopen langs de binnenmuur richting Bult van Ketjen. Gelukkig is daar wel een prima gelijkvloerse doorgang te vinden. De kano in het water is een ander verhaal. Het waterhoogtepeil "Peil Zutphen Noord" meet bij vertrek 192 cm. en dat is extreem laag! Na wat behendigheisdsoefeningen eindelijk vertrekken vanaf de nu droogevallen basaltblokken.

Nieuwe jachthaven aan de IJssel bij Zutphen Noorderhaven Zutphen, verlaten jachthaven

Op naar het eindpunt in Deventer. Een heerlijke kanotocht over een van de mooiste vaartrajecten van Nederland: De IJssel

Kanovaren IJssel bij Gorssel Laag water IJssel - ter hoogte van Gorssel

Kasteel de Nijenbeek Kasteel de Nijenbeek

Snelweg A1 Schreeuwen heeft geen zin onder de brug van snelweg A1

Zeilen met de waterscouts Zeilen met de waterscouts Deventer

Koekstad Deventer Eindpunt van een fraaie kanotocht: Koekstad Deventer