Een vóór-de-echte-winter toertocht

In mooiste routes via kanoweb

Eerste week Februari - Als we de weergoden mogen geloven zal het aanstormende winterfront de fantastische waterpartijen in de uiterwaarden tot grote ijsvlaktes transformeren. Hoog tijd om nog snel even te genieten van een mooi toertje op de IJssel. Startpunt Dieren waar de pont aan de ketting ligt vanwege de verhoogde waterstand. De zon schijnt nog laag over het water. Zo te zien zal het niet lang meer duren voor ze achter flinke wolkenpartijen verdwijnt.

kanovaren ijssel van dieren naar zutphen Vroeg vertrekken voor een mooie dag vol fijne ontmoetingen

Fijne ontmoetingen aan het water

Dankzij de toch wel uitzonderlijke tijd waarin we momenteel met elkaar verkeren wordt het een dag vol met leuke ontmoetingen. "Je gaat me toch niet vertellen dat je gaat varen?" Vraagt een passerende wandelaar die mn hele voorbereiding met verbazing aanschouwt. "Toch wel..?" Hij schiet wat mooi plaatjes van vertrek. 's Avonds heb ik ze al in de mail, bedankt Kees!

Op stroom IJssel met houten kano Wat vaart dat lekker zeg. Met houten kano supersnel op stroom op de IJssel

De Gelderse toren in Spankeren

Door de uiterwaarden dicht langs de Gelderse toren in Spankeren. In de winter wanneer de bomen kaal zijn goed te zien vanaf de weg Zutphen-Dieren. Nu zo dichtbij langsvarend ontneemt alsnog een flinke boskage rondom het zicht. Even verder ontstaan door de wind over de grote vlaktes wat irritante golfjes. Toch maar de stroom van de IJssel opzoeken, dat vaart wat rustiger.

creatief aan de waterkant Kunstenaar Jan Baggen vereeuwigt de mooiste momenten met penseel

Bronckorsterveer

Het Bronckhorsterveer is nu ook uit de vaart. Een uitstekend plekje om in alle rust een koffiepauze in te lassen. Via het water over de weg is er nog nèt een klein randje aan de heg om aan te leggen. In beschutting van zijn auto heeft Jan Baggen zijn ezel gezet en fotografeert met zijn penseel het prachtige uitzicht over de grijze watermassa. "Kan wel zien dat je vroeg bent begonnen, het zonlicht heb je mooi gevangen" Hij glimlacht en strijkt weer een paar takken op het doek.

Pitstop Berkelkade Berkel Zutphen Even een snelle pitstop en dan weer door via de Berkel door de binnenstad

De grote vogeltrek begint?

Onderweg veel ganzen. Zijn ze de weg kwijt? is er winter op komst? Dan wordt het stil en achter mij is de markante vleugelslag van een koppel zwanen hoorbaar. Ze draaien een mooi rondje voorlangs en verdwijnen tussen een bomenrij. Van ver af komt een rood stipje, van boven grijs, laag over het water op me af. "Ja.. tot kijk!" is het antwoord van de eenzame kajakker wanneer ik hem in het voorbijgaan vriendelijk groet. "Moet vast voor het eten thuis zijn" denk ik zo.

kano berkelpoort zutphen Berkelpoort Zutphen, appeltje, de laatste koffie en nu naar huis

Even Apeldoorn bellen..

Bijna dan.. Eindelijk een keer de mogelijkheid om uit te stappen op kadeniveau. De waterhoogte Zutphen Noord is nu 7,24cm waardoor de kadermuur aan de zijde van de Bult van Ketjen eens geen echte hindernis is. Hoewel.. Dan moet je niet op het touw blijven staan wanneer je je kano uit het stromende water trekt. Klabam! Daar lig ik plat op mn snuffer.. Oeps. Na een korte wandeling, overdraging en korte "pitstop" verder peddelen over de Berkel, zoemen bij de Berkelpoort plots twee drone's boven me. Dank Otto van Skyflight Productions voor de mooie foto's van boven, als afsluiter van deze mooie dag.

kano berkelpoort zutphen Winter in Zutphen Foto: Skyflight Productions