Een solotochtje met wat obstakels

In kanovaren via kanoweb

Dit laatste 'volle' weekend van November is het genieten geblazen. Een fantastische kanotocht dicht bij huis. Gemakshalve in twee dagen, aangezien er nog veel te verkennen en ontdekken valt. Resultaat: een mooi rondje van pakweg 18 kilometer varen èn een flinke wandeling: Een alternatieve Laakentocht die ik met vernoem naar het bekende "Blauwboek" met voorstellen voor water in Warnsveld en Zutphen: de Blauwe Kanoroute. De in het Blauwboek genoemde Laakentocht is tevens een flink rondje door het buitengebied van Zutphen en staat nog steeds hoog op het wensenlijstje van enkele prominente plaatselijke partijen, maar kent minstens zoveel hindernissen.

Kanovaren Vierakkerse Beek Kanovaren op de Vierakkerse Beek, een fraaie alternatieve Laakentocht.

Dit alternatief is géén tocht om te varen met tandem kano òf kajak. De vaartjes en duikers zijn daar nèt te smal of te krap voor. Met de solokano zijn de smalle duikers nèt te overwinnen. De drukke rondweg N314 oversteken met een kano op de kar is me nèt iets te gevaarlijk! Mijn plan is een wat grotere afstand en ronde, maar eigenlijk heb ik geen haast. Gewoon lekker genieten, alles op gemak. Halverwege breek ik dan ook de tocht af en bewaar het andere mooie deel wel voor een volgende keer. Hoewel.. Dat komt sneller dan verwacht. Twee dagen later..

Verbindende Berkel - De Badende Tante Pollewop aan de Berkel zwaait me uit

Startpunt: de favoriete kanostoep aan de Berkel bij het witte bruggetje aan het Kerkpad. Al snel stroomop in de richting van Almen. Tante Pollewop zwaait me uit. "Wel een beetje fris voor een duik, kun je niet beter een badjas aantrekken?" Eigenlijk wel sneu voor haar, hier op zo'n verlaten plek reclame te moeten maken voor een "verbindende Berkel". Niemand in Zutphen wil haar hebben. Ze past niet in "het plaatje" van de vergunning. Met een beetje geluk heeft ze aankomend voorjaar weer wat aanspraak van de fluisterschippers.

Kanovaren Berkel - Laaken buitengebied Zutphen Warnsveld Obstakel 1: Stuw aan de Berkel / Brummelerlaak / Onderlaatse Laak - geen kanostoepen verder op dit traject!

Kanovaren duiker Lage Lochemseweg Obstakel 2: Duiker Lage Lochemse weg - doorvaarbaar

Duiker Lochemseweg Obstakel 3: Duiker Lochemseweg - doorvaarbaar

Stuw Weerstraat Na obstakel 4, een stuw en overdraagpunt aan de Weerstraat volgt obstakel 5 een doorvaarbare duiker in het veld.

Kanovaren Vierakkerse beek Na obstakel 6, een stuw en overzetpunt naar Vierakkerse Beek (ook wel "Laak" genoemd) volgt obstakel 7, een lange smalle duiker onder de N314. Nèt breed genoeg voor de solo, peddel binnenboord met de benen languit onderin de kano liggend. De stroming doet het werk..

Duiker Vordenseweg - overdraging Kapperse bos Na obstakel 8, een niet doorvaarbare duiker onder de Vordenseweg. Dus overdraagpunt, door het Kapperse bos tot na volgend het bruggetje: Obstakel 9: Duiker onder fietspad Veldensebospad, pas hierna weer inzetten. Voor deze overdraging door het bos komt de kanokar best van pas..

Kerkhofweg - de wijk in varen Na obstakal 10, de fietsbrug aan het Graffelpad is nèt iets te laag, dus even overzetten. - Obstakel 11: Stuw en duiker Kerkhofweg, overdraagpunt naar Leesten Oost. Van hieruit de wijk in varen.

Lawesbrug Geen obstakel maar wel even een mooi punt om uit te stappen, de Lawesbrug over de Ooijerhoekse Laak, waarvoor de liggers van het oude viaduct in de Deventerweg gebruikt zijn. In de zijwanden van de (nieuwe) aanbruggen is het nationale symbool van Canada uitgespaard, de maple leaf.

Dam Ooijerhoekse Laak Obstakel 12: Houten dam in de Ooijerhoekse Laak, even creatief overdragen ツ

Kano varen Laakentocht - voorlopig eindpunt Obstakel 13: Duiker Leestenseweg overdraagpunt. (voorlopig eindpunt)

Zo.. halverwege het totale vaartraject. Genoeg voor vandaag... De ietwat te steile kant om opnieuw in te zetten bewaar ik voor een volgend "kano-uitje". Nu de kano op de kar en nog een flinke wandeling langs de Leestense Dreef terug naar het startpunt.

De Blauwe kanoroute - tweede etappe

Sneller dan verwacht, maar met zo'n mooi weer duurt het maar even en de kano is ingepakt voor de tweede etappe van de alternatieve Laakenroute. Terug naar het eindpunt van afgelopen vrijdag. Ik smokkel één slootje, die kant is me toch wat te steil. Die honderd meter loop ik wel door. Enkele wandelaars kijken wat verbaasd wanneer ik met de kano op de kar de wijk in kom lopen. "Ja.. ook hier kun je kanovaren en met een beetje geluk een prachtig rondje". Benieuwd hoeveel obstakels ik vandaag tegenkom duw ik de kano van wal. Enkele eenden die zich tot nu in het riet stil hadden gehouden schrikken op. "Sorry hoor.. heb ik jullie wakker gemaakt?"

Kanovaren Laakentocht Startpunt Leestense Dreef - vervolg Laakenroute

Langs de Jo Spierlaan tot het eind van de Laakse Tuin, al meteen het eerste overzetpunt; het fietspad op de dam. Achter de fraaie huizen van de Laakse Oever is het even rustig peddelen. Hier wil je wel wonen. Lijkt me heerlijk wakker worden met zo een uitzicht over het water. Eindpunt wijk Leesten bij het Gelre ziekenhuis. Hier de kano op de kar en via de brug over de rondweg N314 de Ooijerhoek op. Mijn bedoeling is het water rond dit industrieterrein te peddelen, maar helaas is het te dichtbegroeid met riet. Geen mogelijkheid tot inzetten. Jammer dan, dat wordt weer wat "smokkelen". De geplande overzet naar de Vierakkerse Laak laat ik even voor wat het is en neem een kortere afsteek.

Kanovaren vuilvang

Ja.. dat was even buffelen door al die troep. Logisch dat je wat vuil wil "afvangen" maar die balk precies op de ingang van de tunnelbak onder de rondweg geeft geen mogelijkheid tot overzetten - Wat meters verder van de ingang zou een stuk comfortabeler zijn. Geeft wat ruimte om over te kunnen zetten..

Aan het Bronsbergermeer tref ik nog net een groepje bikkels van de duikclub die nog even gezellig zitten bij te kletsen na hun frisse duik. "Ook een bakje koffie?" Maar wat graag, komen de meegebrachte stroopwafels ook nog van pas. "Je kunt hier mooi rondvaren, wist je dat?" Laat dat nou nèt mijn bezigheid zijn. Al snel komen er heel wat vaar-avonturen voorbij. De een vaart een Ally, de ander een Klepper vouwkano.

Stuw of vispassage

Nog een stuwtje in de Vierakkerse Laak. Groengroep Zutphen stelt in het #Blauwboek in een schetsontwerp een vispassage als alternatief voor. Een vistrap maakt de migratie van vissen tussen verschillende beeksystemen weer mogelijk. Wanneer er voor een vistrap wordt gekozen in de Zuidwijken dan kan deze worden gecombineerd met flora en fauna vriendelijke oevers, verpoosplekken langs het water en een natuurlijk speelterrein.
Opm.: Het zou mooi zijn in de voorbereiding rekening te houden met een doorvaarbaarheid voor kanovaarders.

Het wordt tijd om de plas over te steken, op naar het volgend overdraagpunt, de Vierakkerse Laak en dan de Zuidwijken in. Rechtsaf langs de Vlindertuin de Vijver van het staatsliedenkwartier over.

Kanovaren Vijver Over de Vijver in het staatsliedenkwartier op naar laatste loodjes

Uitstappen aan de steiger, overzetten naar het watertje achter Karel Doormanstraat en door richting Elterweg. Daar moet ik onderdoor, maar helaas, dat wordt opnieuw een flinke vastloper. De duiker onder de weg is aan de overzijde dichtgezet met houten balken. Die zag ik niet aankomen. Oversteken dan maar. Op gemak wacht ik het verkeer af. Zo.. de laatste loodjes. Rechtsaf langs de Draaiomsdreef, nog één overzet. Het bankje aan de plas van de Emmersteeg is een mooi eindpunt van de route. Even van schoenen wisselen, kano op de kar en wandelen maar.

Kanovaren Laakenroute Die zag ik niet aankomen, vastloper onder de Elterweg

Wat een heerlijke tocht. Zutphen kan nog flink aan de bak wanneer ze de Laakenroute wil voorzien van kanosteigers en de nodige voorzieningen.

Kaart Blauwe kanoroute