Een rondje Zutphen, nèt even anders

In kanovaren via kanoweb

"Vaar je daar vanaf?" vraagt de fluisterschipper verschrikt wijzend naar de open invaart van de stuw. "Nee hoor, ik maak gebruik van de kano-overstapplaats." Kanoknooppunt Houtwalstuw biedt vanaf de Berkel perfecte aansluitingen op verschillende korte en langere kanoroutes in en om Zutphen. Vandaag een verkenning van een Rondje Zutphen in Zuidelijke richting.

Vierakkerse Laak Vierakkerse Laak in de de Zuidwijken. Een groene oase

Het Rondje Zutphen in Noordelijke richting (Berkel, IJssel, Twente- en Omleidingskanaal) is bij menig ervaren kanovaarder wel bekend. De Zuidelijke variant is een kilometer korter (15km) en kent een wat langere overdraging. Dus kanokarretje mee! Mooie aan deze route is dat je eventueel kunt inkorten afhankelijk van de opstapplaats die je kiest. Start- en eindpunt voor de 15 kilometer-versie is de Vonder aan het Kerkpad in Warnsveld. En eh.. graag parkeren in de vakken, niet op het gras. Thank you!

Kanoknooppunt aan de Houtwalstuw Kanoknooppunt Houtwalstuw - de poort naar Zuidelijke kanoroutes

Na het overzetten aan de Houtwalstuw verder in de richting van het gemaal Helbergen, linksaf retour de Vierakkerse Laak op. Even bukken voor het spinnenrag in de duiker. Rechts aanhouden en twee duikers verder wordt het even worstelen om de stuw te passeren. De makkelijkste weg blijkt een korte overdraging, nu met de lage waterstand. Laatste duiker is de N48 met aan het eind nog steeds de houten vuilvanger tussen de betonning als irritant obstakel.

Klompenpad en Ommetje Zutphen Recreatieve kanoroutes kruisen diverse wandelpaden op de mooiste plekjes in en rond Zutphen

Een prachtig knooppunt voor wandelaars. Dat dan weer wel. De routepaaltjes verwijzen naar het Ommetje Zutphen en de rondwandeling Leestense Broekpad, een verlenging van het klompenpad door de uiterwaarden van de Bronsbergen. Met zoveel Zutphens natuurgenot direct aan de recreatieplas Bronsbergermeer is een ongehinderde doorvaart voor kanovaarders eigenlijk best welkom.

Doorvaarbare vuilvanger De balk een ruime kanolengte opschuiven, zodat je kunt uitstappen en overdragen, maar een mooie doorvaarbare vuilkering mag ook.

Net voor de ingang van de Vesting start een wat langere overdraging naar de IJssel. Over het zandpad linksaf richting café den Elter. Nieuwsgierig sukkelen wat schapen achter me aan de dijk af naar het water. Tegen de wind in en met stroom mee is het in alle rust genieten van wat de omgeving brengt.

Schapen aan de dijk Mooi plekje aan de dijk. Nieuwsgierige schapen wijzen je de weg naar cafè den Elter ietwat verderop.

De Bult van Ketjen uitstappunt voor de laatste overdraging naar de inmiddels bekende kanostoep aan de Marspoortstraat. Het is al rustig in de stad. De wandelaars zitten op het terras en genieten een drankje. Nog even de laatste paar kilometers stroomop over de Berkel door de historische binnenstad richting eindpunt.
Een nieuw Rondje Zutphen maar dan nèt even anders. Genieten!

Gezicht over de IJssel Gezicht over de IJssel - Geniet op de mooiste plekjes tussen de kribben bij laag water!