Een lichtgewicht kano bouwen

In kanovaren via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

Winterklus - Hoe bouw ik een lichtgewicht kano? Een vraag die me al een tijdje bezig houdt aangezien onze gerestaureerde "Zweed", pakweg 36 kilo zwaar, steeds minder van stal komt. Zo'n twee maanden is onze gang de werkplaats waar het gaat gebeuren. De strongback nèt even door de deuropening naar de keuken, een beetje "wurmen" af en toe, maar ala. "Als je 's avonds alle rommel maar even aanveegt!" Jaja.. komt goed.

Kano op de strongback
Op de strongback is het prima werken

Maar nu.. gaat dit goedkomen? Goed ingelezen en geïnformeerd door twee "cracks" in kanobouw worden in de voorbereiding heel wat van m'n wilde plannen getemperd. Belangrijkste concessie wordt de materiaalkeuze. Uiteindelijk wordt het hout, licht in gewicht en makkelijk bewerkbaar. Abachi, ook wel Ayous in de basis 5mm dik. Op naar de houthandel en ook superhandig, het bestelde "kluspakketje" van Macboat

Hoe kom je aan die vorm voor de kano?
Hoe kom je aan de vorm van die kano? - Natte ribben laten drogen in "de Zweed"

De bouwwijze wordt een heuse uitdaging. Geen "stripper" waar de smalle latjes hol en bol gefreesd zijn, maar bredere -4cm- alle op maat geschaafd en als het ware "zwevend" in positie gebracht over de mal. Elke dag een paar latjes schaven, stomen, lijmen, klemmen, in vorm buigen en houden met spanbandjes. Kortom geen nietjes of koperen nageltjes. Het patroon van de latten wordt ingelegd als die van een hout-canvas basis; vanuit het midden (kiel) naar de boordlijsten toewerkend. Grootste uitdaging wordt de tijd.. De kano moet immers varen op het Kringelfieber.

Kano vorm gereed voor afwerking
De kano bijna gereed voor afwerking - 15,5 ft lang. Nu nog inrichten voor zowel solo als tandem varen

De romp is bijna gereed wanneer een kanokenner bij uitstek halverwege de werkzaamheden even poolshoogte komt nemen. "10 kilo?.. Daar komt zeker nog wel 10 bij!" Hij heeft gelijk.. Boord- en boeglijsten, twarts, juk, bankjes, handgrepen, schroeven en meest belangrijk de huid: glasvezel, epoxy en lak. Maar uiteindelijk scheelt het tóch 16 kilo tillen. Ben nu echt wel benieuwd hoe de kano vaart, dus op naar de Edersee. Daar hoef Ik niet lang te wachten op het moment dat mijn kanovriend zegt: "Ist das dein Boot? Das soll Ich gleich mal richtig prügeln!"

Canoe & Survival test
"Ist das dein Boot? Das soll Ich gleich mal richtig prügeln!" Dat is Frank van Canoe & Survival wel toevertrouwd ツ

Herbie Bird test
Kun je er ook mee toervaren? Team Herbiebird beleeft duidelijk plezier..

ANWB fotoshoot
Op locatie voor een ANWB fotoshoot - Fotografie: David Cohen De Lara

Canadian Style Paddling
Afsluiter van een mooie zomer - Canadian Style Rainpaddle op de Grote Gracht

Kanovaren - jong geleerd
Kanovaren? Hee opa, mag ik dat ook eens proberen? ... "Dat gaat best makkelijk" .. Jaja, maar volgende keer wel je vest aan hè!