Een Hanze-afzaktocht

In kanovaren via kanoweb

Een vlagerige frisse wind over het water. Natte herfstbladeren op de kanostoep lichten roodbruin op in de ochtendschemering. Een fietser aan de vonder kijkt ietwat verbaasd opzij en vraagt in het voorbijgaan "Zo vroeg al met de kano het water op?" "Ja hoor.. het wordt vast een mooie dag." De kano te water, alle extra spulletjes op de goede plek, nog even de rits van de schoentjes dicht. Check, check.. op richting Zutphen. De geschoren walkanten doen de Berkel weer heel wat breder lijken dan op het laatste toertje.

kanoveren IJssel en Berkel Stromend waterbeleving op Hanzetocht door Gelderland en Overijssel

Langs de IJsbaan -waar de ratjes nog steeds niet gevoerd mogen worden- richting de binnenstad. Zutphen is ondertussen ook al een tijdje wakker. Er wordt flink gewerkt aan de Rijkenhage. Een èchte rivier in de stad met straks een heuse haven voor de bruine vloot van de fluisterschippers. Mooi om de voortgang van de restauratie zo een beetje te volgen op de kanotoertjes. Die jongens van Dijkman weten goed met cultureel erfgoed om te gaan. Na een babbeltje en een pluim voor de fraai gemetselde boogjes verder richting Overwelving de donkere tunnel in waar tegenwoordig de verlichting permanent lijkt uitgeschakeld. De eigen verlichting aan boord biedt prima uitkomst.

Ontmoeting aan de IJssel Ontmoeting in de vroege ochtend aan de IJssel

Vanaf TOP-overzetpunt Marspoortstraat met kano op de kar verder richting IJsselkade. Het is er nog rustig. Vanachter een spits brilletje staart Ida in gedachten over de IJssel. Een zuidelijke wind ruist over het water, flarden van een gedicht waaien richting een boom die niet meer is en de torenhoge blokkendozen ietwat verder. Het drukke scheepvaartverkeer maakt het lage water onrustig vandaag. Het blijft goed uitkijken. Vooral de volgeladen "opstomers" zorgen voor hoge en spannende golven. De flinke deining en 'krullers' uit onverwachte hoek zijn nog het uitdagendst.

Deventer aan de IJssel Gezicht op Deventer blijft genieten. Op gemak voorbij aan de karakteristieke koekstad.

Half november, geen nieuwe records, maar wel een uitgesproken dag voor een heerlijke Hanze-afzaktocht. De zon komt niet hoog vandaag en blijft onderweg behoorlijk wispelturig. Dan weer links, dan weer rechts van het water. In de loop van de ochtend krijgt ze vrij spel en beschildert het weidse IJssellandschap in de mooiste kleuren. Veel sportvissers aan de kribben. Roeiers doen hun trainingsrondje. Wandelaars op de klompenpaden door de uiterwaarden, waar grote groepen ganzen zich verzamelen.

Natuur aan de IJssel Ruimte voor de rivier brengt ook mooie doorkijkjes aan beide oevers.

De uitstapplaats laat zich van veraf zien. Het 'baken van Overijssel' in Olst weerschijnt de laagstaande zon. Nog even wachten tot de ketting van het Olsterveer niet meer strak staat en dan snel erlangs. Direct naast de pont is een perfect uitstapplekje. De kano op de kar en richting de parkeerplaats van het Veerhuys waar transport huiswaarts al klaar staat. Een prachtig 'Hanzetoertje' rijker op stromend water door twee provincies waar natuur en beleving grensloos op elkaar aansluit.

baken van overijssel Het Baken van Overijssel aan de Veerweg in Olst