De Weerribben, een waar peddelparadijs voor kanovaarders

In kanovaren via kanoweb

Kanovaren Weerribben-Wieden - Sinds de eerste kennismaking met, toen nog, Nationaal Park de Weerribben zijn we om. Weg van dagelijkse beslommeringen genieten we door het jaar heen van de rust, pracht en gastvrijheid die dit waterrijk vaargebied kenmerkt. Tijdens onze verblijven maken we van dicht bij mee hoe ons favoriet vaargebied uitgroeit tot hèt Kanoparadijs Weerribben-Wieden. Wat wil je ook. Een mooier gebied in Nederland om met de kano te verkennen is er niet. Elk seizoen is een heuse belevenis.

Ochtendegloren in de weerribben Het hele jaar rond welkom in de Weerribben

Kanoparadijs Weerribben - Wieden

Peddelen door de adembenemende natuur van het het grootste laagveenmoeras van West-Europa. De vele vaarten, kanalen, veenstromen en petgaten zijn een waar eldorado voor elke kano- en kajakvaarder. Dan weer vaar je door groene tunnels van de moerasbossen om even later te genieten van het weidse uitzicht over de hooi- en rietlanden. Vooral in de vroege ochtenduren is het het heerlijk en rustig genieten.

natuur kanoparadijs weerribben Aan de waterkant de mooiste plekjes

Het oeroude veengebied is 's zomers erg in trek bij toeristen. Reden te meer om in de herfst of winter, maar ook het vroege voorjaar fraaie peddeltochten te ondernemen. Genieten van échte rust en.. nooit ver van huis. Elk seizoen spiegelt het wisselende kleurenspel van de natuur in het water. Inmiddels is het Nationaal Park Weerribben-Wieden onze vaste stek om te onthaasten.

Jaarlijks en met name in voor- en/of najaar ontdekken we op onze vele zwerftochten telkens weer nieuwe vaartjes en routes. Van de gangbare, door Staatsbosbeheer fraai uitgezette kanoroutes, zoals de Kalenberg- Weerribben- en Ossenzijlroute pikken we slechts af toe nog een stukje mee. Al is het maar om even heerlijk de benen te strekken op een van de vele aangelegde kanovoorzieningen aan deze routes

aanlegplaats weerribben Lekker onderuit aan een van de vele aanlegplaatsen

Waarom is Weerribben-Wieden hèt Kanoparadijs van Nederland?

 • Het hele jaar rond welkom in de Weerribben
 • De natuur is er altijd overweldigend
 • Kanokamperplekken aan de kanoroute
 • Dé plek waar je in alle rust kunt kanovaren
 • Het is nooit ver zoeken naar de mooiste kano arrangementen

Een rustige oversteek van de Kalenbergergracht in de vroege ochtend.

ochtendegloren aan de Kalenbergergracht

Kanoroutes - ontdek en geniet!

Vandaag varen we kris-kras door het zuidelijk deel van de Weerribben. Vanaf de parkeerplaats en kanostoep aan de Wetering-Oost de Heer van Diezenvaart op links onder een klein bruggetje door naar het Diepe Wiede. Een klein meertje onstaan door zandwinning. De oorspronkelijke begroeiing is hier door het wegzuigen van het zand pakweg een twintigtal meters naar de bodem verdwenen.

Diepe Wieden en kreek De Amazonekreek even na de Diepe Wiede

We peddelen langs de rechteroever en volgen een prachtig kreekje, inmiddels omgedoopt tot Amazonekreek vanwege alle overhangende begroeiing, paralel aan de Heer van Diezenvaart. Aan het eind linksom richting Nederland tot aan de uitkijktoren. Alles op ons gemak. Eerst genieten van het prachtige uitzicht. In de verte is de scheiding tussen het oude en nieuwe land (de NO-polder) goed zichtbaar.

Natuurbeleving Kanoparadijs Weerribben-Wieden Het blijft genieten in de vaartjes

Met kano en kajak vervolgen we onze tocht richting de Hamgracht om van hieruit op "goed geluk" nieuwe vaartjes te ontdekken. Een pracht landschap trekt aan ons voorbij. Van strak en recht naar steeds nauwer wordende tussendoortjes met af toe, door werkzaamheden van rietsnijders, surrealistische doorkijkjes. Eén hand iets op zij houden is genoeg om de andere vaarders te wijzen op een prachtige purperreiger verscholen tussen het riet.

Natuurbeleving in het Kanoparadijs Weerribben-Wieden De natuur is er altijd overweldigend

We komen uit op bekend vaarwater, de Weerribbenroute richting Kalenberg om even de bewoonde wereld op te zoeken. We volgen de Kalenberger Gracht, de doorgaande vaarroute van het gebied rond Giethoorn met de Friese meren, richting de Lokkenvaart. In het moerasbos richting Ossenzijl varen we ietwat beschut. Voor ons uit een prachtig schouwspel van weerkaatsende zonnestralen door ontluikend groen in het water.

De Bokvaart richting Ossenzijl laten we links om vervolgens bij de Lokkenvaart over te steken naar een doorvaart die in de zomerperiode is afgesloten. Bij het bruggetje aan het Kalenbergerpad nemen we een stop. Tijd voor een leuke wandeling richting het Laarzenpad en de eendenkooi. Nog een kort stukje peddelen door de rietkragen en we zijn terug op de Diezenvaart.

rietsnijder aan het werk De rietsnijder aan het werk in de Weerribben

"Naar rechts en meteen links onder het bruggetje door!" roep ik vrolijk naar de voorste vaarder. Pas op de Diepe Wiede aangekomen komt de opmerking "Hé, hier zijn we toch al geweest?" Tja, zo blijkt de Amazonekreek op de terugvaart er toch heel anders uit te zien. Zo is het elk seizoen, zelfs elke dag.

Je blijft de Weerribben ontdekken!

Kamperen en kanovaren

Nationaal Park Weerribben Wieden is een waar kanoparadijs!
Gewoon een dagje er op uit? Je vindt diverse kanoverhuurbedrijven in o.a. Kalenberg en Ossenzijl. Een natuurgebied als de Weerribben nodigt natuurlijk uit om wat langer te verblijven. Bijvoorbeeld op een van de (kano)campings aan het water. Overnachten in tent of trekkershut behoort tot een van de mogelijkheden tijdens een fantastisch kano-arrangement.

Natuur op de kanosteiger Kanokampeerplekken met oog voor natuur

De kneepjes van het kanovaren leren? Bij Kanoschool Herbie Bird in Ossenzijl ben je voor gegarandeerd peddelplezier aan het juiste adres. Wat wil je ook, de ambiance van de Weerribben is uniek. Zo uniek dat elk jaar honderden kanovaarders uit alle windstreken samenkomen op het meerdaagse Open Kano Festival in Ossenzijl.

Open Kano Festival 2023

Opening van een hernieuwd Open Kano Festival

Kamperen in een tipi, kanoclinics, demonstraties, maar vooral samen varen en ontdekken, van en aan elkaar leren of nieuwtjes uitwisselen. Het Open Kano Festival in Ossenzijl wordt elk jaar gehouden in het tweede weekend van september. Kom eens kennismaken of raadpleeg de praktische info wanneer je niet zo lang kunt wachten.

Praktische informatie

Praktische informatie in en rond Nationaal Park Weerribben Wieden, hét peddelparadijs voor kanovaarders!

Wegwijs aan routes Kano huren, routes vinden, informatie zoeken en wat kanotips

Kanoreizen - Plan je perfecte kanovakantie:

Het is beslist de moeite waard de verschillende kanoreisaanbieders in het Kanoparadijs te vergelijken. Geniet vooral van de uiteenlopende mogelijkheden die worden geboden. Afwisselende kanovakanties in alle seizoenen. Van kort verblijf tot wat langer. Selfsupport of compleet verzorgd.

Instappunten en routes Weerribben

Op de Kanokaart Weerribben vind je verschillende routesuggesties en enkele handige routekaartjes voor onderweg. Mooie starters zijn de alom bekende Kalenbergroute, Ossenzijlroute en Weerribbenroute. Je volg gewoon de bordjes. Routes die wat minder druk zijn, maar waar je minstens zo fijn kunt genieten van de natuur zijn bijvoorbeeld de korte Amazoneroute vanaf de kanosteiger aan de Wetering. Vanaf de verschillende instappunten (op de kaartjes aangegeven middels oranje pictogram) start je ook de wat langere rondtochten zoals Rondje Nederland, Kalenberg-Blokzijl, Otterroute, De Kanonatuurtocht of de mooie Vrijstatenroute.

Kano steigers Weerribben

Aan de rand van de Weerribben zijn enkele perfecte instapplekken vanwaar je eenvoudig met je eigen kano of sup het gebied kunt gaan verkennen.

Bezoekerscentra

 • Buitencentrum Weerribben: Hoogeweg 27, 8376 EM Ossenzijl
 • Onbemand informatiepunt Nationaal Park: Kleine parkeerplaats in Kalenberg bij recreatiebedrijf De Vrijstate
 • Bezoekerscentrum de Wieden: Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster
 • Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht: Handelskade 25, 8064 DV Zwartsluis

Kanoverhuuradressen Weerribben

 • De Gele Lis: Hoogeweg 27a, 8376 EM Ossenzijl
 • Café Restaurant "de Weerribben": Hoogeweg 9, 8377 EM Kalenberg
 • Recreatie- en rondvaartbedrijf Pieter Jongschaap: Kalenbergerpad 4, 8377 HL Kalenberg
 • Het Rietershuijs: Kalenbergerpad 7, 8377HL Kalenberg

Kamperen in de Weerribben

 • Camping de Kluft: Hoogeweg 26, 8376 EM Ossenzijl
 • Camping de Turftente: Wetering Oost 74, 8363 TK Wetering
 • An't Waeter: Wetering west 77, 8363 TN Wetering
 • Camping Muggenbeet, Muggenbeet 3a, 8356 VK Blokzijl