Clairmarais - GruutenDorst Kanotoertocht

In kanovaren via kanoweb

Tweede week December - Flink wat winterkleding mee voor een grandioze kanotoertocht door de moerassen van Clairmarais met de kanovrienden. De temperatuur blijft ver boven de nul graden steken, dus de lange onderbroeken en dikke wanten kunnen we uiteindelijk in "de Westhoeke" achterlaten.

We vertrekken vroeg om op tijd te kunnen verzamelen aan de steiger bij Isnor in Clairmarais, voor een kanotoertocht die voortaan met speciale naamgeving op onze kanokalender zal prijken.

kanovaren Clairmarais - Noord Frankrijk Optimistisch vertrek naar het eerste café aan de route

Winteroefeningen onderweg

Wat een geluk dat enkele vaarders niet op het idee zijn gekomen hun TomTom uit de auto op de kano te monteren. Zo komen we nog aan wat oefeningen toe. Achteruitvaren in de smalle vaartjes blijkt nog een hele opgaaf. Niet dat het aan de vaarders ligt, maar de overhangende takken zijn een goed excuus.

Na onze eerste stop bij de vogeluitkijk in "Marais Audomarois" richting Salperwick. Zijn we te vroeg? Maar nee ... we blijken nét te laat te zijn. "Wegens een weinig klandizie sluiten we een half uur eerder" valt te lezen op de deur van het eerste café aan de route. Tja ... daar gaat ons zicht op een heerlijk pintje. Dan maar de warme koffie en bammetjes.

Even de hond uitlaten

Onze viervoeters hebben vandaag ook de tocht van hun leven. Ze worden warm welkom geheten door flink uit de kluiten gewassen plaatselijke waakhonden. "Als dat hek het maar houdt". Niet te dicht langs de wal varen! Alhoewel ... de vele bruggetjes lijken af en toe een prima springplank voor een enkele doorzetter. "Niet in mijn boot!" Nog snel even een paar flinke slagen erbij en ... "Pfff!" ... wéér een veilig gepasseerd.

kanotocht Clairmarais - Noord Frankrijk Genieten en lekker keuvelen tijdens de kanotocht

Een winterkroegentocht?

Opnieuw steken we het Canal de Neuffossé over en wordt er nog een extra lusje bij gepeddeld in de hoop dat het volgende café Booneghem, bekend om om zijn grote sortering Franse biertjes, wel geopend is. Maar dan steekt de wind de kop op. Wijselijk wordt besloten de tocht in de richting van Isnor voort te zetten.
Met flinke kreet klinkt het herhaaldelijk "Gruuuten Dorst!" Na de laatste bocht verslapt het tempo ietwat en met de wind in de rug genieten we nog even van de laatste vijfhonderd meter.

kanokaart Clairmarais Overzichtskaartje van de vaarroute

Een fantastische wintertocht zo in de tweede week van december, weliswaar zonder sneeuw, maar met een uitstekende sfeer. Een kanotocht die de boeken ingaat als De GruutenDorst Kanotoertocht.