Bever in natuurgebied Almen Berkel

In solokano via kanoweb

Rondom de Berkel is samen met agrariërs, Vereniging Almens Belang, Stichting Oude en Nieuwe Gasthuis, Gemeente Lochem en Waterschap Rijn IJssel een natuurgebied gerealiseerd. Als peddel- en wandelaar is het hier volop genieten. Zo ook vandaag wanneer ik op het eerste toertje van 2023 het gebied, voor de verandering, via het klaphek aan de stuw in Warken binnenkom. Eigenlijk is het altijd prima overdragen en instappen via kanostoepen, maar ik heb vandaag niet zo'n zin om een beetje te "modderen" via de nog volle vuilvanger.

volle vuilvanger Geen slalom door de vuilvanger vandaag

Ed of Willem?

Wie zal 't zeggen. In het langsvaren laat ie even zijn staart zien en duikt snel tussen het riet onder water. De drassige arm waar het normaliter stikt van de vogels is compleet platgevreten. Er staat geen boompje meer overeind. Is ie al bezig met voorbereidende werkzaamheden voor de heikele landbouwbrug die hier midden in dit gebied beide oevers met elkaar moet gaan verbinden?

beversporen De bever heeft hier flink huisgehouden.

Toch wel gaaf, afgelopen week nog een wolf iets verderop in het veld, nu een bever. Ik hoop maar dat het settelen van deze nieuwkomers niet gaat leiden tot een Paintball park. Rustig aan peddel ik verder richting Almen. De meanderende Berkel laat me de natuur van al haar mooiste kanten bewonderen. Tijd voor een break.

lichtspel Berkel Meanderende Berkel met verrassende gezichten

In de loop van de middag neemt de wind ietwat af. Komt me best wel uit. Lekker rustig aan terug. Niet echt een wintergevoel, maar wel genieten. IJsvogeltje voor me uit. Wel even opletten op die grote schijters hoog in de boom boven het water. De aalscholver heeft nogal de neiging om het wegvliegen vaak iets te letterlijk te nemen. Tot nu toe gelukkig nog steeds naast de boot. Stuw de Kap, het gaat al schemeren, dan toch maar eens van het water af.

solokano op de bekel Solo kanotocht op de Berkel

stuw de kap Stuw de kap, nog een kleine wandeling in de schemering