Betoverende Linschotenroute in het Groene Hart

In mooiste routes via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

De Linschotenroute in de provincie Utrecht voert peddelsporters door het landschap van de Oude Hollandse Waterlinie. Een peddelroute door Linschoten, Oudewater en Montfoort, vol historische charme en natuurlijke schoonheid. Het vaarwater is hier doordrenkt met legendes en verhalen die wachten om ontdekt te worden.

Linschoten route Linschoten peddelroute

Het Geheimzinnige Kasteel van Linschoten

Peddel over het riviertje de Linschoten langs het oude kasteel, gehuld in weelderige begroeiing. Het kasteel, ooit bewoond door een machtige graaf, staat het er nog leeg en verlaten? Volgens de legende dwaalt de geest van de graaf nog steeds door de gangen, op zoek naar zijn verloren schat. Wie de moed opbrengt om 's nachts langs het kasteel te peddelen, kan het zachte geluid van klokken horen en ziet misschien zelfs een glimp van de graaf zelf.

De Betoverde Tuinen van Montfoort

Je peddeltocht vervolgt richting Montfoort, waar de rivier langs prachtige tuinen stroomt. Deze tuinen, ooit aangelegd door een beroemde alchemist, staan bekend om hun zeldzame planten en magische bloemen. Ergens aan de waterkant heeft de alchemist ooit een elixer van eeuwig leven verborgen. Vaar je dicht aan de tuinen voorbij, dan ruik je de geur van de betoverde bloemen en voel je een lichte tinteling van magie in je peddelslag door het water.

Oudewater de mystieke meren en markante toren De mystieke meren en markante toren van Oudewater met wat kunstmatige hulp

De Schaduwmeren van Oudewater

Eindig je tocht bij de Schaduwmeren van Oudewater, een plek omhuld in mysterie. De meren zijn hier diep en donker, het oppervlak glad als een spiegel. Locals vertellen je over watergeesten die hier wonen, beschermers van de meren. Voorbij komende peddelsporters worden gewaarschuwd om stil en respectvol te zijn, om niet de woede van de geesten te wekken. Peddel vooral in de stille momenten van de schemering. Je hoort dan hun zachte gezang, een melancholische melodie over het water.

Praktisch:

Rondtocht van ongeveer 19 kilometer. Route is met zes kantige ANWB* bordjes aangegeven
Start-eindpunt bij Toeristisch Overstappunt Linschoten of de sluis in Montfoort.
Overdragen: eventueel 2x bij sluis.
Kamperen: Camping de Boogaard in Hekendorp, direct aan het vaarwater van de Hollandsche IJssel. Een uitstekende uitvalsbasis voor meer verrassende korte en langere peddeltochten (zoals de Lopikerwaardroute) in het Groene Hart van Nederland.

Sup kajak of kano?

Pak je peddel en laat je ook verrassen. Een beknopte routebeschrijving van deze mooie dagtocht vind je in het boek Sup- en kanoparadijs Nederland. De peddelroutegids vol tips en korte route ins- en outs van de mooiste routes in heel Nederland. Het peddelboek voor zowel de beginnende als de doorgewinterde peddelsporter.

Een gids vol inspiratie om er op uit te trekken Een gids vol inspiratie om er op uit te trekken