Beleef de Berkel?

In mooiste routes via kanoweb

25 oktober, een mooie afzaktocht over de Berkel vanuit Lochem richting Zutphen. Is het nu al herfst? Het lijkt in ieder geval wel, maar voelt niet zo. Bladeren willen nog niet vallen, de temperatuur is bijzonder aangenaam. Hoewel de af-en-toe wat stevige wind soms ietwat fris om de oren blaast in de schaduw van de bomen.

oversteek Pieterpad Oversteek Pieterpad bij koepeltje van Staring

Kaart of routebeschrijving is niet nodig op dit traject. De pen is nog niet droog en er blijken al weer (her)nieuwde plannen om dit fraaie gebied tot aan Almen om te schoffelen tot nieuwe natuur. Ook hier mag de Berkel weer meanderen. Een groots initiatief met letterlijk veel voeten in de aarde. Hoe mooi dit kan worden is (tot voor kort)* te beleven op het traject stroomaf Almen.

*Nieuwe landbouwbrug?

Door de hermeandering is tussen Almen en de stuw Warken een fantastisch natuurgebied ontstaan. Al heel wat jaren strijken hier de meest vreemde vogels neer. Prachtig en vooral genieten! Maar de geluiden vanuit de gemeenteraad Lochem horend heeft de natuur op dit traject nu wel lang genoeg ongestoord zijn gang kunnnen gaan.

Het nieuwste verkeersveiligheidsplan van deze gemeente biedt je over een tijdje vanaf de zitbankjes aan de rustpunten Besseling Almen en de stuw Warken het allermooiste uitzicht. Van ver af is dan te bewonderen hoe groot en zwaar landbouwverkeer dagelijks dit jonge natuurgebied gaat doorkruisen. Een weidse overspanning over het fraai meanderend riviertje de Berkel zou dit mogelijk moeten maken.

Gij spreidt. in uwe ontelbre schaar
Een grootsch geheel ten toon.
En boeit den stillen kanovaarder
Door hartvereedlend schoon.

naar A.C.W Staring

landbouwbrug ter overdenking overdenking aan de Berkel