Bekentocht, net even anders

In kanovaren via kanoweb

Op zoek naar peddelmogelijkheden rond Zutphen vandaag een bijzonder mooi rondje. Een combi van varen, overdragen, wandelen en natuurgenieten in de Achterhoek. Startpunt is aan de Eefdesebeek naast de sluis in Eefde. In verband met flinke begroeïng in de zomer is deze route als rondtocht het best in voor- en najaar te varen. Deze tocht passeert 2x de spoorlijn. Gebruik de (voorheen afgesloten) duikers! Overdragen aan het spoor is niet alleen levensgevaarlijk, ook nog eens verboden. Bij twijfel vaar je vice versa.

Startplaats Eefdese beek naast de sluis Startpunt Eefdese beek naast de sluis

Het rondje heeft een totale lengte van 21 kilometer inclusief één kilometer (overdraging) wandeling over een stukje van het bekende Pieterpad. Een goede kanokar is aan te bevelen. De rondtocht is het best geschikt voor open kano vaarders. Kajakvaarders zullen het laatste traject van de Harfsensebeek zéker iets aan de smalle en ondiepe kant vinden. En zijn genoodzaakt tot heel wat meer overdragingen aan de lage duikers.

Als alternatief voor de ge-oefende kajakvaarders zijn er trouwens twee mooie en afwisselende rondjes via het Twentekanaal naar de Berkel mogelijk. Of varen vice versa tot achter station Laren waar de Harfsense beek zich voor de tweede maal splitst. Vice versa heeft deze bekentocht tot deze splitsing een lengte van plm. 16 kilometer.

Laatste splitsing van water Laatste splitsing van water. Keuzepunt rondtocht of vice-versa.

Al peddelend gaat de Eefdese beek ongemerkt over in de Harfsense beek. Aan twee stuwen moet kort worden overgedragen. (er zijn geen voorzieningen) Na de twee vrij lage (plm. 50 cm.) duikers onder de Zutphenseweg en daarna de spoorlijn vaar, of wandel je het laatste stukje Harfsensebeek tot aan het Twentekanaal. De beek is op dit korte stuk net iets te ondiep geworden om nog een redelijke peddelslag te maken. Aan het Twentekanaal is het even lekker uitrusten.

Duiker onder spoor Duiker onder spoor Zutphen-Lochem - Verboden over het spoor te dragen. Bij twijfel doorvaarthoogte : retour.

Met kano op de kar wandel je via de rustige Dochterenseweg het kanaal over. Na plm. een kilometer (over het Pieterpad) kom je aan de picknickplaats aan de Berkel. Geniet je terugweg van dit meanderende riviertje tot aan stuw Warken. Onderweg twee overdragingen via de kanostoepen aan stuwen. Bij stuw Besseling in Almen is altijd wel vertier van fietsers en wandelaars. Naast de camping en theetuin ook nog een prima picknickplek in de schaduw van de bomen.

Over het Twentekanaal naar Berkel Een klein stukje Pieterpad - overdraging van plm. 1 km. via Dochterenseweg

Bij stuw Warken kun je kiezen om over te dragen om een combinatie met het bekende rondje Zutphen te varen via de Berkel. Of je zet niet over, maar peddelt de kanostoep voorbij over het Afleidingskanaal om uit te komen bij je startpunt aan de sluis in Eefde. Weer eens veel peddelplezier toegewenst!

Routekaart Bekentocht