Altijd een warm welkom en weerzien

In mooiste routes via kanoweb

Even na Hagfors, waar we voor de eerste week van onze kanovakantie flink wat proviand hebben ingeslagen, hangt hoog in de bomen een niet te missen spandoek met de uitnodiging: "Welkom in Tyngsjö.. hèt Zweedse kanocentrum! Een kleine veertig kilometer verder arriveren we op de énige kruising van het knusse dorpje.

Op het eerste gezicht zou je het niet vermoeden, maar in de zomer is het hier een komen en gaan van kanovaarders. Experts, beginners, avonturiers, jong en oud. Eenmaal in Tyngsjö geweest raken ze niet meer uitgepraat over hun kano-avonturen.

Kleurrijke lupines als wegwijzer naar het mooie vaargebied

Eerst maar eens even de plaatselijke activiteiten op het houten aanplakbord bekijken voor we verder gaan. De lupine's langs de weg en aan de kruising zijn nog niet uitgebloeid. Genieten! Het kleurrijke lint bepaalt de komende weken verschillende keren de richting naar ons vaarwater. Best handig zo'n natuurlijke wegwijzer die je zonder misverstanden gewoon naar de mooiste plekjes dirigeert.

Tyngsjö.. hèt Zweedse kanocentrum!

Het vaargebied rond Tyngsjö is uitbundig. Je vaart afwisselend grotere èn kleine meren, maar ook licht stromend water. De kano-overdraagtrajecten tussen de meren zijn te overzien en met een goede kanokar en het juiste inpakbeleid voor jong en oud prima te doen. Met de aanwezigheid van twee prima kano-outdoorbedrijven is Tyngsjö dan ook een heus kanocentrum in het hart van het Tiomilaskogen.

Waar diehard kanovaarders, geroutineerd zoals ze zijn, hun vaarwater al snel weten te vinden, worden avonturiers en aspirant ontdekkingsreizigers echter niet zomaar aan hun lot overgelaten. Integendeel zelfs. Pas na een gedegen instructie, waarin veiligheid, respect voor de natuur èn elkaar voorop staan, worden zij, al dan niet vanuit het bos of direct vanaf de waterkant, "losgelaten" om vertrouwd te kunnen genieten van hun prachtige kano-ervaring.

Kanovaren in het kanocentrum Tyngsjö

De fraaie vuurplaats aan de kruising van het dorp doet ons even denken aan de gezellige avonden rond het kampvuur van het jaarlijks openkanotreffen, waar vaak eindeloos wordt "gebuzzd" over de beste en mooiste kanovaargebieden.
Het geeft ons een goed gevoel op deze kruising nooit lang te hoeven twijfelen over "links of rechts". In Tyngsjö kan iedere vaarder immers altijd rekenen op voldoende kunde en ervaring voor een geslaagde kanovakantie. En bovendien elk jaar weer een warm welkom en weerzien!

Canoe Adventure Center Tyngsjö | Camping Tyngsjö Vildmark