Allebarstends veul knutjes an de kop

In solokano via kanoweb
peddelroutes instappunten en kaarten

Dagje Weerribben genieten. Direct na aankomst houtje-touwtje snel ons tarpje aan de kanotrailer vastgebonden. Een mooi schaduwplekje. Tijd voor koffie en gebruikelijk overleg met de peddelvrienden voordat we het water opzoeken. Er komt weer van allerlei leuks voorbij. Vandaag staat op de planning dat we weer eens wat nieuwe en refurbished peddels gaan uitwisselen, -proberen en laten kraken.

Al gelijk blijkt dat mijn vooraf gestuurde plaatje van peddels de tongen op het veld al aardig heeft losgemaakt. "Ohja, die gast zaagt alle peddels kapot!" Klopt helemaal. Dat doe ik inderdaad, of op verzoek, of voor mezelf. Ik geef "verloren peddels" namelijk graag een tweede kans, maar dan moeten ze het wel verdienen! 🙂

avondtoertje Weerribben Met de peddelvrienden een avondtoertje Weerribben

Northwood stroke

De groene boten van de verhuur iets verderop varen bij ons voorbij. Kijk dan, die hebben allemaal een "snelcursus hoe peddel ik Northwood stroke" bij het instappen gehad. Top voor elkaar! Gekheid natuurlijk, maar het valt wel op, dat die rode handvaten niet gebruikt worden om te peddelen, maar wel twee handen aan de steel.

Voor ons, zo na de koffie, gelijk een van de dingen die we op het water eens goed gaan uitproberen. Geknield, lichaam ietwat schuin naar de boordrand en met korte slagen efficient vooruit. Zittend, peddel op de knie, korte slag in één vloeiende beweging voorwaarts en subtiele correctie bij de terughaal.

Houtkeuze en -bewerking

Tegen het eind van de middag tijd voor een aperetiefje. Er komen nog wat curieuze peddels voorbij, Een Old Town met een blad zo groot als drie peddels. Nee hoor, daar ga ik niks meer afzagen. Die 10 centimeter van de "Teal" was echt eenmalig. Een gebarsten Shaw&Tenney peddel met een dikke lap epoxyband aan de tip, 😮 toch een beetje zonde.

Nog meer peddelhout passeert de revue. Blijkt maar weer eens dat bij gelamineerde peddels goed rekening gehouden moet worden met houtkeuze. Hard en zacht om gewicht te besparen gaat niet samen, zeker niet wanneer het blad (voor de wat meer gevorderde gebruiker) aan de dunne en flexibele kant is.

Laat je een peddel maar lang genoeg in het gras liggen, vooral in de Weerribben, dan zul je die peddel goed moeten beschermen. Langzaam intrekkend vocht vanonder en veel zon van boven is een slechte combinatie, of je moet een soeplepel mee terug naar huis willen nemen.

Kortom, heel wat bijgepraat, gepeddeld, plezier gemaakt en genoten. Nog tijd voor één kort toertje in de avondzon. Gaaf dagje Weerribben 👍 met fantastische peddelvrienden op, aan en rond het water, nieuwe peddels testen, roerdomp, reiger, mol, ooievaar, kikkers, northwood, veel hout en weer eens "allebarstends veul knutjes an de kop"