Yvonne (29) snapt niet dat mensen naar de Costa de Sol gaan om te ontspannen. “Op de boulevard roept elke restauranteigenaar je toe, de volle stranden – en dan vragen mensen mij waarom ik voor mijn ontspanning op kano survival ga.” Dit is waarom. Het verhaal van haar kanotocht in Zweden, inclusief frambozenpannenkoeken en peddel challenge op de golven.
Yvonne: “Je komt aan bij het basecamp in Zweden via een lange weg tussen de naaldbossen door. Je ziet een hertje wegspringen en dan voel je meteen ‘oja, ik ben hier op een ander soort plek’. Daar begint het into the wild gevoel al.
Op dat basecamp, waar je de eerste nacht je tent opzet voor je vertrekt op je meerdaagse kanotocht, is het vooral ontzettend groen. De bomen om je heen, het grote groene grasveld voor de tentjes, en dan het uitzicht over water met in de verte een paar eilandjes. Je ziet meteen ‘hier gaat morgen mijn avontuur beginnen’.”
Een geweldig uitzicht over het merengebied in Zweden.
Het avontuur begint, en daagt uit
Via de Zweden kano survival reisorganisatie K-jak kwam Yvonne op deze plek terecht. Een georganiseerde reis, maar ook weer niet zo georganiseerd. Je krijgt de begeleiding en juiste voorbereiding, de rest van je reis vul je zelf in. Dat kan ze wel waarderen. Niet op eigen houtje gaan, maar wel zelf alle touwtjes in handen hebben. Midden in een uitzonderlijk natuurgebied. Dat is haar ultieme rustvakantie. Ook al is het vaak uitdagend, die survival.
“Het ene moment is een meer spiegelglad en zie je alles perfect gereflecteerd in het water. Daar heb ik honderden foto’s van gemaakt, maar het is zo mooi dat het niet vast te leggen is. – Maar het volgende moment kan het weer omslaan. Zet de wind op, dan krijg je golfjes en is het peddelen behoorlijk zwaar. De overkant lijkt dan altijd dichterbij dan hij is. Je moet met z’n tweeën in die kano keihard werken om vooruit te komen, terwijl het water je op en neer deint. Dat is pittig, en mijn kanopartner had daar best wat moeite mee. Ik niet zo. Ik hou wel van een uitdaging. Voor mij was het dus echt kicken.
Even verderop zie ik nog een kano flink ploeteren. Ik steek een duimpje naar hem op, hoor ik hem over het water roepen: “Gaaf hè?” – Gelukkig, ik ben dus niet de enige die keihard peddelen door de golven mooi vindt.
Regen, wind en zonneschijn tegelijk tijdens de kanotocht.
En dan is er nog het landtransport. Tussen de meren door moet je over land met je kano. Daar heb je een karretje voor, maar het blijft een challenge. Wel een toffe. Kwestie van slim aanpakken: lunchen van tevoren voor genoeg energie, tas op je rug en kano op de kar. Dan slepen maar, over landweggetjes tussen de bossen door.
Oké, soms vraag ik mezelf ook weleens halverwege af: ‘had ik hier voor getekend?’. Maar als de klus dan geklaard is, ben ik zo trots op mezelf. Ik kan dan echt ontspannen, mijn hoofd staat op nul en m’n avondeten smaakt veel lekkerder.
Soms vraag ik mezelf halverwege af: ‘had ik hier voor getekend?’. Maar als de klus geklaard is, ben ik zo trots op mezelf.
‘Wat is daar nou speciaal aan?’
Een bijzonder soort rust, is dat. Eentje die maakt dat alles kan, niks moet en waardoor je het fenomeen tijd heel anders beleeft. Het biedt meer ontspanning, meer mogelijkheden, en simpele dingen worden opeens speciale ervaringen.
“De meest bijzondere ervaringen van mijn kanotocht in Zweden zijn zaken waarvan je als drukke, pragmatische Nederlander misschien denkt ‘wat is daar nou speciaal aan?’ – Maar Zweden, de natuur, het peddelen en de kalmte die daar heerst maakt dat je écht de kleine dingen opnieuw waardeert. En dat je tijd heel anders ervaart.
De zonsondergangen bijvoorbeeld, die zijn spectaculair. In Nederland zie je die natuurlijk ook wel eens, en dan kijk je er in de achteruitkijkspiegel van je auto even naar en denkt ‘hé, mooi’. In Zweden is het gewoon je avondprogramma. Je blijft staren tot je elke veranderingen in de lucht, reflecterend in het water, gezien hebt.
De zonsondergangen in Zweden zijn spectaculair…
In Nederland zie je ook wel eens een zonsondergang. Maar in Zweden is het gewoon je avondprogramma. Je blijft er naar staren.
‘s Avonds bij je tent is het nog heel lang schemerig licht. Je kunt dan zelfs nog een rondje varen als je wil, het is dan prachtig. We zijn zelfs een keertje onder de volle maan het water op gegaan.
Zo kun je je reis zelf samenstellen, zonder dat je iets moet. Wij maakten er ‘s middags bijvoorbeeld een uitdaging van om de vetste lunchplek te vinden. Dan meerden we de kano aan en klommen we hoogste heuvel op, helemaal omhoog met een lunchtasje. Even doorbijten, maar dan heb je prachtig uitzicht over de meren, tijdens je middageten.
Een prachtige lunchplek gevonden en meteen maar de tent opgezet.
Of we gingen tussendoor naar de autobegraafplaats die daar ligt. Heel bizar, maar in the middle of nowhere in het bos liggen allemaal auto’s, compleet overgroeid door de natuur. Echt tof om te zien. En dan zijn er nog de kliffen. Die zijn echt ideaal om vanaf te springen, als je wil.
Waar het om gaat is: thuis gaat alles op tijd. Tijdens mijn kanotocht in Zweden had ik dat niet. Je kunt daar zeggen ‘ik ga zometeen lunchen en dan een leuke klif zoeken om vanaf te springen’. Alles kan. Je hoeft niet op een bepaalde tijd thuis te zijn voor het avondeten.”
Thuis gaat alles op tijd. In Zweden had ik dat niet. Daar kun je zeggen ‘ik ga zometeen lunchen en dan een leuke klif zoeken om vanaf te springen’. Alles kan.
Superblij om een framboos
Je druk maken, dat is dus het laatste wat je tijdens de reis doet. Yvonne: “Van tevoren maak je je om zoveel dingen druk. Ik checkte drie keer mijn spullen en voedselvoorraad. Is het wel genoeg? Heb ik alles wel bij me? – Wat geleerd heb, is dat je altijd genoeg bij je hebt, want je hebt gewoon echt niet zoveel nodig. In Nederland maak je je druk om spiegels en dergelijke, die heb je daar niet nodig. Dat scheelt een hoop stress.
En je hoeft je ook niet druk te maken om je eten. Het is echt een misvatting dat je de week alleen maar doorkomt op van die zakjes adventure food, waar je alleen maar water bij hoeft te doen. Ik maak er liever echt een spelletje van. Met minimale ingrediënten toch iets kleurrijks maken, juist met verse ingrediënten. De mealplanning grid die je van K-jak krijgt hielp me daarbij. Je plant precies wat je wanneer eet.
Van al dat kanoën krijg je honger.
En dat verse eten, dat kun je zelfs uit de natuur tevoorschijn toveren. Één keer werd ik heel vroeg wakker en maakte ik ochtendwandeling, iedereen sliep nog. Onderweg vond ik een frambozenstruik, helemaal vol. Ik plukte de vruchten en maakte er heerlijke pannenkoekjes van voor de rest van het reisgezelschap. Dat is nou echt iets die ik niet meer vergeet, hoe ‘simpel’ het ook is.”
Wat geleerd heb, is dat je altijd genoeg bij je hebt, want je hebt gewoon echt niet zoveel nodig. Dat scheelt een hoop stress.
Moraal van het verhaal, en de reis?
“Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar less is more. Dat is echt zo. Hoezeer ik van tevoren zat te stressen over mijn bagage, hoe meer ik me tijdens de reis bewust werd dat het allemaal niet nodig is, als je terug gaat naar de basis. Je kunt echt prima een week in hetzelfde vest lopen. Een paar goede items moet je hebben, kwestie van voorbereiding, en de rest is overbodig.
En precies dat minderen, brengt die rust. Het soort rust waarvan ik zou willen dat iedereen hem eens ervaart. – Gewoon zitten en naar een zonsondergang kijken. Of dat je super blij wordt van een framboos. Hoe bijzonder is dat? En zo’n zonsondergang, daar sta ik nu in Nederland ook meer bij stil. Dat is wat deze reis me gebracht heeft.”
Zelf kanoën in Zweden, met professionele voorbereiding, maar alle vrijheid voor jezelf? Kies Yvonne’s Blöm-Fox kanotocht op de grens van Zweden en Noorwegen, doe de Gla Forest tour in Zweden, of kies de meerdaagse kanotocht in Hedmark, Noorwegen. Bekijk alle reizen van K-jak, en ontdek je eigen avontuur.