Staalblauwe lucht en een ongenadige zon

© Jan Pardon - Kajaktourtochten In Diksmuide afgesproken met mijn vaarmaat aan de Yzer vlak bij de nieuwe jachthaven en in de schaduw van een spiksplinter nieuw appartementsgebouw aan het water. Het valt op dat er ondanks de puffende hitte heel wat fietsers onderweg zijn. We laten een wagen staan en laden de boten over. Een halfuurtje later zijn we in Steenstraat, het startpunt. Aan de brug de ruime parking opdraaien. Onder een brandende zon worden de boten met het materiaal klaargemaakt met ruimschoots drankvoorraad en zonnecreme.

Kajaktourtocht op de Ieperlee fotografie: © Jan Pardon

Het is zo’n 30° aan de wal en praktisch geen wind. Op het water is het wat koeler, zeker met een bomenrij in de buurt. Maar onderweg zijn er ook open stukken en hier brandt de zon ongemeen hard in een staalblauwe lucht. In Driegrachten leggen we aan bij De Boot en genieten er van het wijds landschap onder het proeven van ‘tisnatindebroeken’. In tegenstelling tot onze vroegere tocht is er nu voldoende in – en uitstapgelegenheid met een steiger voor de aak en een vlot aan de Boot zelf. Je kan hier ook een fietskaart aan een democratische prijs aanschaffen.

Een halfuurtje later zetten we opnieuw aan evenwel niet zonder eerst de bemanning van een jachtje te stimuleren om even plaats te maken. Met de nodige kwinkslagen nemen we afscheid en zetten onze tocht verder. In Knokkebrug nemen we een korte pauze vooraleer de laatste kilometers aan te vatten. Een tweetal weken zijn we hier ook gepasseerd, toen met een lichte bries. Nu is het wateroppervlak een spiegel en zelfs voor de vissers lijkt het te warm.

Aan de einder zien we de Ijzertoren priemen maar we weten dat de stroom eerst met een boog Diksmuide binnenloopt. Rechts heb je pal naast de spoorwegbrug het steigertje van de plaatselijke kajakclub. Om nog wat na te genieten varen we eventjes het Handzamevaartje in, doorheen Diksmuide. Dit kunstig pareltje ligt wat weggestoken en we genieten van de gerestaureerde grachtjes.

Terug in de haven is er voldoende plaats aan de steiger (en slipway) om onze boten gemakkelijk op te laden. Terug in Steenstraat pikken we nog een terrasje mee tussen de vele fietsers die hier verkoeling zoeken. Alles bij mekaar zijn we zo’n 6 u in de weer geweest, rustpauzes en transport inbegrepen. Het vaartraject bedraagt 15 km. Dominiek heeft ook een wortel opgemerkt in dit landbouwgebied.

Kajakken op de Ieperlee van Steenstraat naar Diksmuide

Start: brug Steenstraat - Eindpunt: Diksmuide - Afstand plm. 15 km
Auto bij het ophaalpunt in de buurt van de jachthaven, op de hoek met het Handzamevaartje. Het heen - en weer gerij duurt zo'n 40 minuten. Bij de brug over het kanaal Ieperlee te Steenstraat heb je rechts een café - restaurant, aan de andere kant ruime parkeergelegenheid en een steiger. Op weg hiernaar toe hadden we reeds de netjes onderhouden kerkhoven gezien van de militairen die gesneuveld zijn tijdens WO I .

De brug van ons startpunt draagt ook een triestige herinnering met zich : van hieruit werden de eerste gasaanvallen gelanceerd door de Duitsers. Deze streek is nog duidelijk geladen met de sporen van een gewelddadig - en wreed oorlogsverleden, dit in schril contrast met de prachtige natuur. Er zit geen stroming op het water, dat wordt dus werken. Een tweetal jachten varen richting Ieper.

Langs de oevers heel wat fietsers. Een briesje heeft vrij spel want langs de linker oever zijn er geen bomenrijen. Dat verandert bij het naderen van de Yzer, dan zit je wat meer beschut. Bij Driegrachten, herkenbaar aan de brug, ligt het binnenschip Isera van vzw De Boot die ecologisch toerisme bevordert. Vandaar is het nog 9 km tot in Diksmuide volgens één van de vriendelijke bewoners. Spijtig zijn de in - en uitstapplaatsen hier niet optimaal voor kajakvaarders. Een bezoekje met een drankje en een hapje, zowat halverwege, zou ons hier deugd hebben gedaan. Wat verder aan de Knokkebrug, picnictafels, 2 steigers en informatiepanelen in een koepel. Bij de monding in de Yzer heb je rechts onder de brug onmiddellijk in - en uitstapgelegenheid. Na zo'n twee en half uur varen zijn we toe aan een stop.

Hier stond vroeger een versterkte burcht ter verdediging van Veurne. Je kan links naar Fintele op en rechts verder richting Diksmuide. Na een lunchpauze in het heerlijk zonnetje helpen vriendelijke Duitse wielertoeristen, vertrokken vanuit Leuven, ons te water. Je vaart naast een drinkwaterwinningsgebied en natuurgebied de Blankaart. Na een tijdje rijst de Yzertoren links tussen de bomen als je uiterst rechts vaart. Een familie uilen vliegt met ons een eindje mee. Ook heel wat reigers kijken ons argwanend na.

De rust wordt abrupt verstoord door een yacht, West ... uit Diksmuide, die met hoge snelheid, boeggolven van zo'n 40 cm opwoelt. We leggen vlug de punt in de golven en horen de golven op de oevers stuk slaan. Fietsers aan de kant bekijken geamuseerd het voorval. 't'Is gelukkig wel de enige die zo te keer gaat en we komen er droog uit. Nu vaar je Diksmuide binnen met aan de linkerzijde de Yzerbedevaartvlakte met de Vredespoort en de Yzertoren. In plaats van aan te leggen varen we rechts het Handzamevaartje in. Onder een modern bruggetje vaar je rechts het Westoria, een modern museum over de Westhoek, voorbij. Wat verder is het Buitenbeentje gelegen, verhuurder en organisator van waterrecreatie op de Yzer. We worden er vriendelijk vergast met wat informatie en ondanks de werken aan de kanalisatie stuurt hij ons verder door.

Blijkt een gouden tip te zijn, je vaart doorheen Diksmuide met groen en oude, rustige huizen. Na ongeveer een tweetal km maken we rechtsomkeer op het groene intieme kanaaltje en bedanken we de verhuurder, die intussen een rieteiland verwijdert uit de nauwe vaargeul. Dit lijkt mij een uitstekende uitvalsbasis te zijn voor wie het Yzerbekken per kajak wil verkennen.

De Ieperlee

De Ieperlee, een kanaal van Ieper naar de Yzer, voorheen een waterweg met economisch belang, nu een vaargebied met enkel nog recreatieve vaart. Dit kanaal was de frontlinie tussen de Duitse - en de Geallieerden tijdens WO I. Hier werden ook de eerste gasaanvallen ingezet.

Tot hier kwam de "strategische onderwaterzetting" van de Yzervlakte. Zowel tijdens WO I als WO II werden de bruggen en sluizen zwaar beschadigd.

Verhuur kano

Verhuurbedrijf 't Buitenbeentje, Vaarstraat 1, 8600 Diksmuide, www.buitenbeentje.be

Kamperen

kanovaren informatieIJzerhoeve - Kapellestraat 4
8600 Diksmuide-Driekapelle