Kleine Nete met startpunt 't Meulezicht Retie

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Bij het overladen van de boten aan de brug op de ring rond Herentals worden we aangesproken door vaarders van een kajakclub omtrent de vaarhoogtes en bruggen richting Grobbendonk. De Nete staat toch wel hoog en er zit redelijk wat stroming in het water. We besluiten om vanuit Retie te vertrekken. 40 minuten later en na een kopje startkoffie in 't Meulezicht, zitten we op het water bij de watermolen. De auto hebben we wat verderop gezet kwestie van niet een ganse dag een parkeerplaats te bezetten in de onmiddellijke buurt van een restaurant.

Kajakvaren op de Kleine Nete fotografie: © Jan Pardon

Veel roeien zal er niet aan te pas komen, er zit beweging in het water. De opgegeven richttijden die vermeld staan op het kaartje worden gemakkelijk met zo'n 20 minuten ingekort. We glijden door een sliert van rode, bruine en gele kleuren waarin we handig te uitdrukkelijk neigende takken ontwijken. Ieder jaar komen we in de herfst terug om te genieten van deze unieke en zeer speciale kleurenpracht.

Na een klein uurtje varen komen we bij het eerste overdraagpunt, de watermolen te Kasterlee, waar we na de picnic nog wat spelen op de stroming na de stuw; de Pungo's bewijzen nog eens hun veelzijdigheid. Even voorbij deze overdraagplaats ligt er een uitgewaaide den dwars. Links een ophoping van drijvend zwerfhout en wat plastiekafval, rechts de stam en wat takken 10 cm onder het wateroppervlak. Uitstappen zit er niet en we kiezen voor de veiligste oplossing, in dit geval, rechts over de boomstam en takken varen. Aan de zijtakken trekken we ons ieder om beurt verder en is de klus geklaard. Gelukkig zijn we in groep, hier zou ik niet graag alleen aan begonnen zijn met die stroming. Droog en een ervaring rijker zetten we de tocht verder.

Bij de windmolen van Bobbejaanland, die ons reeds van ver wenkt, genieten we nog van een ijsje en schuilen we voor een kleine regenbui. Twee regenbogen kleuren ons vertrek. Hier moeten we ons wel wat bukken bij de brug. De steiger ligt helemaal onder water, enkel de bovenste plank is nog zichtbaar. De Kleine Nete laat zich hier op haar breedste zijde zien. Wedden doen we niet, maar het zou ons niet verbazen dat er zo'n 60 tot 90 cm hoogteverschil zit met de zomerwaterstand.

Een halfuur voor op het meest optimistische vaarschema komen we aan bij de brug en we kunnen rustig en bij daglicht de boten laden bij een nerveuze Nete, die in een bocht Herentals binnenloopt.

Van Kasterlee tot Grobbendonk

Op 2 augustus 2008 hebben we met enkele vaarmaten en toffe leden van kanoclub De Otter uit Hamme deelgenomen aan de georganiseerde tocht van de Kastelse Kano Club. Het vertrek is aan het clubhuis te Kasterlee en het eindpunt te Grobbendonk. Deze keer dus niet begonnen te Retie. Bij aanvang nog even een kopje koffie genoten aan democratische prijzen bij de club en dan werd er gestart. Veel deelnemers en de Nete stond ook wat hoger, niet te verwonderen met de regenvlagen van de de voorbije dagen.

Bij Bobbejaanland werd er halt gehouden en in het café met aanlegsteiger konden we ons vochtpeil terug op peil brengen en de honger stillen met een smakelijke snack. Vandaar ging het terug op weg naar Herentals met overdraagplaats aan de Hut, maar ook hier genoten we eerst van wat welverdiende rust, buiten op het terras.

Deze tocht voor het eerst meegevaren als matroos in een canadees en dat bevalt best. Zeker met een uitstekende schipper. Met de omgewaaide bomen op het parcours zijn we zonder zwemmen overal door en onder geraakt. Ondanks een duo torpedojager die, zoals met zoveel snelheidsduivels, zijn koers niet volledig onder controle had en er een ramkoers op na hield. Snap je ?

Aan het eindpunt konden we gratis terugpendelen via een ingelegde bus. De boten werden op trailers geladen en stonden ons in de buurt van het clubhuis op te wachten. Een uitstekend initiatief wat tot navolging uitnodigt qua milieu en gastvriendelijkheid. Dit werd erg gewaardeerd door de deelnemers en de overheid zou dergelijke ecologische maatregelen voor 200% moeten sponsoren, zeker voor een sporttak die in geen enkel opzicht schadelijk is voor de natuur.

Na het overladen konden we nog genieten van een gemoedelijke BBQ en precies op tijd voor een regenvlaag terug op weg naar huis. Heerlijke dag, fijne club, mooie tocht, zeer goede organisatie.

In- en uittstappunten

Watermolen te Retie 0 m
Watermolen te Kasterlee 5.800 m
Ark van Noë te Geel 3.900 m
Bobbejaanland te Kasterlee 2.500 m
Spaans Hof te Herentals 5.500 m
Watermolen te Grobbendonk 7.300 m
Totale afstand: 25 km

Gedragscode

Enkel aanmeren bij de steigers, respecteren van de oevergewassen en geen schade berokkenen aan fauna en flora.

Vaarkaart

Te bekomen bij beginpunt, restaurant en kanoverhuur ’t Meulezicht

Attentie!

Vanaf 18 april tot en met 31 juli is het verboden af te varen voor 10u en na 14u bij de watermolen te Retie.