Kajakvaren van Sint Amands naar Dendermonde

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Ik heb afgesproken met mijn vaarmaten om 12u30 te Sint Amands. Bij aankomst is het vrij druk aan het kerkje, vlakbij het water. De communicanten en hun fiere ouders verlaten juist de kerk en voor hen kan het feest beginnen. We laden alles uit en een van ons blijft genietend van het zonnetje bij de boten terwijl we de auto's wegbrengen naar het eindpunt te Dendermonde (slipway van een Dendermondse Watersportvereniging). Een klein halfuurtje later zijn we terug. Via een steiger en ponton vlak voor de veerpont gaan we te water. We varen stroomopwaarts. Intussen passeren een paar vrachtboten en jachten.

Kajaktourtocht op de Schelde fotografie: © Jan Pardon

Wat aandacht is hier vereist omdat het veer vlakbij aanmeert bij een ponton en er toch een behoorlijke stroming staat. Voor mij is het voor eerst dat ik stroomopwaarts word gestuwd door het getij. Ik schat de stuwing op een 4 km/u. De boten van mijn medevaarders zijn uitgerust met luchtzakken om een optimaal drijfvermogen te bekomen. Mijn uitrusting heb ik enigszins aangepast met oa een werptouw, reservekledij, drank en voeding.

Al vlug ligt Sint - Amands achter ons en aandachtig en nauwlettend vatten we onze tocht aan. Ik ben blij dat ik dit trajekt met ervaren peddelaars kan varen. Tijdens de tocht krijg ik nog wat leerrijke uitleg over de verschillende natuurverschijnselen. Het is veel veiliger om dergelijke rivier te varen met iemand die de rivier met zijn moeilijkheden en specifieke vaareigenschappen kent. Na een lange bocht naderen we Baasrode. Twee convooien naderen ons en we houden de binnenbocht aan. Twee boten achterelkaar gebonden varen ons voorbij en voor alle zekerheid leggen we de neus van ons nietig bootje dwars op de boeg en hekgolven. In Baasrode zien we een nieuwe huizenrij die uitkijkt op de Zeeschelde. Een zwaar gegrom en wat later komt een raceboot ons tegemoet. De rivier versmalt en er wachten ons een paar meanders. Langsheen een natuurreservaat naderen we ons einddoel.

Het waterpeil heeft intussen het slib volledig bedekt en we kunnen zonder natte voeten uitstappen aan de Dendermondse watersportvereniging. Per 15 minuten stijgt het water zo'n 20 cm. Mijn maat had het vervoer uitstekend geregeld en op het terras van de club nemen we afscheid bij een koel Belgisch biertje.

Start kanotocht Schelde

kanovaren informatieIn Sint - Amands is er een instapmogelijkheid vlak naast het veer. Parkeermogelijkheid vlakbij. Je moet wel je boot een eindje de steiger afdragen. Maar de instapfaciliteiten zijn hier 'proper', zonder slib. Langsheen het gevaren traject is er slechts één (veilige) uitstapmogelijkheid, een slipway te Moerzeke.

De aankomstplaats is de slipway van een Dendermondse Watersportvereniging, vlak na de Denderbrug 38 km. Aankomst en vertrek bepaal je na raadpleging van de getijdentabel. Er is ook nogal wat vrachtverkeer, jachten en raceboten. Afstand: 13 km