Kajakvaren op de Dijle

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Kikkers, prinsen, een zwemkip en 1 Noorman
(uit Gent).


Op uitnodiging van het buitensportbedrijf Natur - Natur (inmiddels The Shelter!) op verkenning op de Dijle. Na de kennismaking met de groep gaan we met Helena het water op. Als je zelf over een boot beschikt kan je instappen rechtover het bedrijf. De verhuurvloot bestaat uit oa Prijon boten, Duitse kwaliteit. Niemand gaat het water op zonder zwemvest en instructies. Er worden eerst afspraken gemaakt over het varen, met een (her) verzamelpunt op het midden van van het trajekt. Toen wij vaarden kwamen er wel enkele krassen bij op onze boot. Omdat het trajekt toch gespekt is met verschillende 'aandachtspunten' zou ik bij een eerste tocht een beroep doen op het verhuurbedrijf. Onderweg kom je zowel tunnels tegen, als een klein stuwtje. Daarenboven wordt je tijdig de goede kant uitgestuurd met een woordje uitleg.

Kajaktourtocht op de Dijle fotografie: © Jan Pardon

En nu op weg, het eerste stukje gaat door mooie meanderende natuurstukjes, wat ingebed, met nieuwsgierige koeienblikken die ons aanstaren. De kortere huurbootjes nemen in alle gemak de bochten, de langere boten doen het ook, met wat meer stuurmanskunst. In de kano van Gust en Danny vaart er een verstekeling mee : een kikker. Zijn soortgenoten langsheen de kant laten zich af en toe luidruchtig horen. Gust beweert zelf ook een kikker geweest te zijn vooraleer gekust te zijn door een prinses. Hieruit blijkt duidelijk dat er verschillende soorten kikkers zijn. En prinsen.

We komen samen op het spaarbekken en in een zacht najaarszonnetje genieten we van de uitleg van Helena over de werking en het doel van dit bekken. Het valt op dat iedereen geboeid luistert naar het interessant verhaal.

Hier krijgen we ook uitleg over het stukje door de stad, met de 'aandachtspunten' en de route via het Begijnhof. Opnieuw op weg varen we langsheen het majestieus kasteel van Arenberg, de bomen langsheen de Dijle lijken als een kathedraal, zeer hoog en een mooie kleurenpracht. Vol bewondering varen we langsheen eeuwenoude waterkeringen, afgewisseld met moderne, hydraulische schutsluizen, met een lange donkere tunnel als toemaatje. Tijdens onze passage langsheen het begijnhof redden we nog een verloren kip, die een nieuw leven gekregen heeft bij Natur - Natur. Op het parcours hangen de slalomstokjes er werkloos bij en het is duidelijk dat er dan nog wat meer stroming is dan nu het geval is. Daar is er ook een uitstappunt.

Op het eind van de tocht, is Helena niet te beroerd om ons toch allemaal terug mee te nemen, ondanks dat het anders afgesproken was. Het bespaart ons een boel tijd voor de shutle.

Op het bedrijf nemen we nog afscheid echter niet zonder eerst nog een korte gezellige babbel en al nieuwe vaarafspraken. Mooie dag, veel zon, (ook in de harten), vrolijke bende, elkeen genoten van deze tocht 'dwars door Leuven met kano en kajak'.

Start kanotocht

kanovaren informatieStartpunt: The Shelter, Stationsstraat 13, 3060 Korbeek-Dijle - Eindpunt: Leuven: Dijleterrassen
Afstand : plm. 9km

Kajakverhuur Vlaanderen

Kanoverhuur - kajakverhuur

Tip

Deze tocht kan je als minder geoefende vaarder genieten met de diensten van dit bedrijf. Met tienzitters een zondagse uitstap of meer sportief en veilig kan ook. De landrotten van de varende familieleden kunnen in de buurt terecht in mooie natuurgebieden en wandelpaden. De ervaren vaarders kunnen rechtover het bedrijf starten en op twee plaatsen stoppen (voor de stadstocht links stroomafwaarts aan het slalomparcours of aan de Minklerstraat, rechts stroomafwaarts)

Let wel het gaat hier over een privéparking, je kan er wel terecht voor het opladen, maar parkeren van wagens en trailers dient in de naburige straten te gebeuren. Er wordt streng op toegekeken. Respecteer aub deze maatregel om andere vaarders ook hun vaarplezier te gunnen.