Kajakvaren op de Dender

© Jan Pardon - Kajaktourtochten De Dender is een kalm stromende rivier met nogal wat hoogteverschil, maar dan vooral in Wallonië. Bij regenval echter ligt het debiet duidelijk hoger en wordt het aangevoerde regenwater snel afgevoerd. Het riviertoerisme is vooral toegespitst op gemotoriseerde pleziervaart. Verhuur te Pollare (café de Zwarte Flesch - proef hier het Zwarte Flesh bier - en tevens kajakverhuur, en aan het provinciaal domein de Gavers, kanoverhuur.

Kajaktourtocht op de Dender fotografie: © Jan Pardon

Ninove en Geraardsbergen doen veel inspanningen om het de toeristen zo aangenaam mogelijk te maken. Een mooie voetgangersbrug over de Dender in Ninove verbindt beide oevers en maakt het jachthaventje zeer toegankelijk. Je merkt hier regelmatig buitenlandse jachtjes die aanmeren om de streek verder te verkennen. Ook Geraardsbergen beschikt over een mooie jachthaven en heeft heel wat toeristische troeven. Aan de uitlopers van het heuvelend pajottenland is dit stadje een uitstekende uitvalbasis.

Natuurpareltjes en industrie wisselen mekaar af. Het is echt niet druk op het water, wel langsheen het jaagpad dat gretig gebruikt wordt door fietsers en wielertoeristen. Ondanks dat er nog regelmatig een schuimtapijtje ligt in de nabijheid van de sluizen, is de waterkwaliteit er gunstig op vooruitgegaan en is het een visrijk water. Op zomerse dagen zie je tientallen karpers aan het wateroppervlak.

De route is aan te bevelen met kanokar bij het overdragen bij de sluizen. Of een "sterk" team.

Idegem - Sas Huisegem (Denderleeuw)

Afstand 17 km. Start sluis Idegem: in de buurt is er ruime parkeermogelijkheid en een café. Steigertje bevindt zich rechtover een km paal, 5O m stroomafwaarts van de sluis. Overdragen in Pollare: kanokar of sympathieke medevaarders (of met wat geluk versassing).

Huisegem - Ninove

Afstand 14 km. Keerpunt Ninove, nieuwe voetgangersbrug oversteken.

Liedekerke naar Ninove (v.v.)

Afstand 17 km. Keerpunt Ninove, maar je kan ook gaan voor enkele reis, of inkorten te Pamel bijvoorbeeld.

Startpunt "De Gavers Geraardsbergen"

Afstand plm. 12 km. Starten aan de brug over de Dender in Schendelbeke, richting "Denderkano", in de onmiddellijke buurt van de jeugdherberg 't Schipken. Eindpunt: Pollare, "De Zwarte Flesch". Overdragen aan de Sluis te Idegem. Geen tussenstops. Duur van de tocht ongeveer 2 uur. Toegankelijkheid: enkel kano- en kajakvriendelijk op de twee verhuurplaatsen.

De rivier heeft zijn charmes voor "doorzettende vaarders". Faciliteiten: plaatselijk in de buurt van de Gavers (Denderkano) en de "Zwarte Flesch" steigers.

Start kanotocht

- Schendelbeke brug - Idegem 2,4 km
- Sluis Idegem tot sluis Pollare 7 km
- Sluis Ninove tot sluis Huisegem 8 km
- Sluis huisegem (geen steiger) tot Hof ter Leeuwe 2 km

Verhuur kano

Provinciaal Domein De Gavers te Geraardsbergen, Dendercano, varen ofwel op de plas, ofwel tussen twee sluizen - Geraardsbergen - Idegem.
Tevens overnachtingsmogelijkheden.

kajak verhuur

Café ‘Zwarte Flesch’
Schuitstraat 16, 9401 Pollare
Tijdens openingsuren café (zon en feestdagen) Voor groepen ook tijdens andere tijdstippen. Verhuur per halfuur, uur, dagdeel. (groepsverhuur = reductie) 5 één en 5 duozitters. Maandag – vrijdag kantooruren: tel: 054/32.90.00 - Weekend: 0476 51 08 98 - (varen tussen twee sluizen, Idegem - Ninove )

Trajectverhuur

kanovaren informatieKajakverhuur Guido Van Haver
Gaversesteenweg 188 - 9800 Deinze. Mits voldoende grote groep en na overleg en afspraak met verhuurder.