Kajakvaren op de Demer

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Startpunt te Zichem,
met parkeermogelijkheid aan de kerk.


De Demer te Zichem is slechts een paar meter breed. Wilde oeverbegroeïng en hoge oevers. Via een vrij steile trap kan je hier instappen. Het water stroomt redelijk. Tijdens het trajekt kom je een viertal waterversnellingen tegen die vrij gemakkelijk te nemen zijn. Het lijkt spectaculairder dan het in feite is. Let wel : een nat pak is hier wel mogelijk. Daarom is het aangewezen om de Demer met reservekledij te varen, en die waterdicht op te bergen. Verder kan je best je bagage vastmaken want bij een kentering op dit stromend water is die snel meegespoeld.

Kajaktourtocht op de Demer fotografie: © Jan Pardon

Veel vissen hebben we er niet gezien. Ook de vissers waren hier niet aanwezig. Of dat aan ons lag weet ik niet. Geen andere watersportbeoefenaars tegengekomen. Te Aarschot hou je rechts aan, links onder het molengebouw is er een stuw die niet met een toerkajak of kano te nemen is. Er staat geen bewegwijzering.

Hou er verder rekening mee dat er onderweg geen in - of uitstapmogelijkheden zijn. Persoonlijk zou ik dit trajekt varen met mensen die toch over wat vaarervaring beschikken. De stroming, de vrij steile trappen (in - en uit het water halen van de boten vraagt toch wat kunde en inspanning.) Je mist hier ook de uitkijk over de oevers, anderzijds ben je goed beschermd tegen de wind. De vele meanders neem je best langs de buitenkant (buitenbocht) wegens de verzanding en de ondiepte.

Tip: Hou je enkel vast aan de oever, de stroming is er minder. Overhangende takken of obstakels zijn geen goede houvasten want de stroming is onverbiddelijk.

Start kanotocht

kanovaren informatieAfstand ongeveer 15 km - Faciliteiten: enkel in - en uitstapmogelijkheden bij begin- en eindpunt. Een viertal kleine stroomversnellingen. Steile, hoge oevers. Mogelijkheid om met de trein in de nabijgelegen stations eventueel retour te regelen.
Startpunt: watermolen Zichem
Eindpunt : station Aarschot

Kajakverhuur Vlaanderen

Kanoverhuur - kajakverhuur