Kajakvaren in het centrum van Gent

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Start aan de watersportbaan - Afstand: 12 km - Met onze Nederlandse vrienden uit Rotterdam, de Rotterdamsche Cano Club (RCC) hebben we een weekendje Gent georganiseerd. Omdat in het gezelschap niet iedereen zeemansbloed heeft biedt Gent een pallet van mogelijkheden aan waaruit we een stadstocht met shopping, terrasjes in het historisch centrum en 's avonds een culinaire uitstap in het Patershol uitkozen. Eens de boten te water werd afscheid genomen van de landrotten en zij begaven zich spoorslags met de nabije tram centrumwaarts. We zouden ze pas veel later terug zien.

kajakken doorheen centrum Gent fotografie: © Jan Pardon

In een boog varen we Gent centrum binnen. In begin van onze tocht varen we doorheen het hedendaagse Gent, onderdoor de ringweg langsheen de watersportbaan met opzij hoge appartementsgebouwen. We komen zo langsheen de Coupure, waar vroeger de campus van de dierenartsenij gevestigd was.

Hier passeren we een verhuurbedrijf van mini jachtjes die ingezet worden om vooral de Leie, richting Deinze, te verkennen. Zelf slaan we af naar links, ter hoogte van de Lindelei, op weg naar het Justitiepaleis. Rechtsaf varen we op de Ketelvaart. De verbinding tussen de Leie en de Schelde. De opera geeft uit op dit kanaaltje. De loften zijn hier de hype.

Aan het eind varen we linksaf onder het Laurent - en Lieven Bauwensplein, richting Bisschoppelijk paleis. We houden in deze overwelfde gang rechts aan, zoals de vaarborden aangeven. We varen van het Bisschoppelijk paleis en de Nationale Bank, terug via het Ketelkanaal op weg naar de Graslei. Het historisch centrum valt op door oa een gedicht van Paul Van Ostayen op de beide kademuren. Links en rechts de praal en pracht van de middeleeuwse huizen. Hier ontmoeten we terug onze landrotten die gezellig van het najaarzonnetje genieten op één van de terrasjes langsheen de waterkant.

Na een korte pauze gaat het verder langsheen de vismijn, op zoek naar het Gravensteen. Dit bolwerk duikt rechts op. Wat verder varen we de Lieve op, naar het Rabot, sluiscomplex, tolhuis en gerestaureerd vergadercomplex.

We draaien de neuzen en keren op onze peddelslagen terug, opnieuw langsheen het Gravensteen. Terug aan de verhuurbootjes, kunnen we ofwel terug varen langs de reeds gekende route, of rechtdoor doorheen het moderne Gent. We passeren eerst langsheen de Bijloke,voorheen oa een ziekenhuis, museum en muziektempel

Een paar meanders verder slaan we langsheen de Blaarmeersen rechts af, en dragen hierover. We zijn dan nog 2 km verwijderd van het eindpunt De landrotten zijn precies op tijd met hun aankopen. Ze helpen de boten laden en op de Blaarmeersen worden nog snel de laatste hand gelegd op een 'fatsoenering' vooraleer de culinaire geneugten te gaan proeven in een gezellig restaurant in het Patershol. Gent is een stad met een hart voor recreanten.

Per kajak Gent verkennen

Vertrek en aankomst: ponton aan de Bijloke, met parkeergelegenheid een honderdtal meter voor de startplaats. In tegenstelling tot Brugge kan je hier het ganse jaar door varen. Afstand: 10 km, je kan ook kortere of langere routes uitstippelen, die aansluiten aan de Leietocht.

Na een eerste kennismaking met enkele nieuwe vaarmaten werden de boten te water gelegd aan een ponton met een trap aan de Jan Palfijnbrug. De tocht start op de Leie om nadien een stukje Schelde te bevaren via het Ketelkanaal. Dit kanaal is de verbinding tussen de Leie en de Schelde. Bij de vaarders zijn zelfs bouwkundigen, die met een kennersoog de stroomlijn en de kuipopening van mijn pungo vergelijken met een waterhoudend apparaat.

Onder algemene verbazing en verwondering stap ik gezwind in mijn (intussen goed gekend) spatzeil, en zie daar.....men verdringt zich om het spatzeil op te spannen. De toon is gezet en de tocht voert ons langsheen moderne en oude gebouwen. Aan het gerechtsgebouw varen we via het Ketelkanaal naar de Walpoortbrug. Links zien we de opera en de beurs.

Links draaien we een lange, verlichte konker in, onder het prof Laurent plein en we zien opnieuw het licht, in de buurt van het bisdom. We keren terug op onze stappen en gaan langsheen de Koornmarkt en de Groentenmarkt richting Sluizeken. Op dit keerpunt gaat de tocht met een gezapig tempo langsheen het Vleeshuis, rechtsop naar het Gravensteen, verder door naar het Rabot. We passeren nog de brug van de keizerlijke geneugten, die verwijst naar de dierentuin van Karel de Grote. Vandaar de standbeelden aan weerszijden van de brug. De tocht eindigt wel bij het startpunt, de Bijloke, maar met een kriek, wordt op een terras afscheid genomen en liggen verse vaarplannen in het verschiet.

Overnachten

www.Gent.be
Gent Online
Camping Blaarmeersen

Kajakverhuur Vlaanderen

Kanoverhuur - kajakverhuur

Kanaal Zelzate – Terneuzen

Wat meer natuur kan ook, je verwacht ze er niet... zo vlakbij het kanaal Zelzate – Terneuzen. Te Wachtebeke, naast het provinciaal domein, loopt de Zuidlede. Dit riviertje is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. In de zomerperiode kan de rustige peddelaar er terecht om een tiental km te varen midden een natuurgebied. Maar je kan er ook een lus varen met overdraagpunten. De overheid, met name de provincie heeft dit prachtig in kaart gebracht. De hele omloop varen met inbegrip van de Moervaart is voor de hele snelle jongens. Een kleiner traject is hier ook mogelijk. Eksaarde en Mendonk beschikken over voortreffelijke restauratiemogelijkheden.

Kano- en Kajaktrajectkaart Zuidlede en Moervaart © Trobken