Kajaktourtochten op de Leie

© Jan Pardon - Kajaktourtochten Startplaats: sluis te Astene (Deinze) aan de Kanoclub en eindpunt bij de jachtclubs aan de Sneppekaai.

Omstreeks 9 u op weg naar de Kleine Nete, maar in de buurt van Brussel horen we dat we er nog minstens 17 km file voor de boeg hebben. Zonder al te veel problemen geraken we uit de voorsortering en kunnen alsnog op het eind van de E 40 terug richting Gent rijden. Tot een flink eind voorbij Aalst file. We nemen in Gent poolshoogte bij de Sneppebrug naast de ringvaart. Er zijn verschillende uitstapmogelijkheden en parkeerplaats te over tijdens deze periode van het jaar. Na de gebruikelijke shutle vertrekken we omstreeks 13 u te Astene.

Kajaktourtochten op de Leie fotografie: © Jan Pardon

De Leie is een aanéénschakeling van mooie villa's met hier en daar mooie stukjes natuur. T'is duidelijk het einde van het seizoen want zo druk het is tijdens de zomerse dagen, zo éénzaam en verlaten is het op een herfstdag. Slechts 1 jachtje gezien bij Baarle veer. Hier houden we onze middagpauze op een bank op de linkeroever, rechtover het restaurant. Het waterzonnetje verdwijnt en met het stilzitten duikt ook de koude op. Na de picknick starten we weer en zijn we vlug opgewarmd. In Sint - Maartens Latem zitten er wat mensen op de aanlegsteiger en wat verder vangt een visser een klein visje als we voorbij varen.

We naderen Gent en in het zicht van de autostradebrug van de E40 begint het goed te plenzen. Onze cape aan en op weg naar de 'Drie Leien'. Met een warme koffie achter de kiezen varen we na een kwartiertje verder en we voelen de avondnevels over het water vallen. Met de eindstreep in zicht warmen we ons vlug op en na de oversteek van de ringvaart zijn we omstreeks 17 u bij het eindpunt. Terwijl wij de auto's terughalen wenkt de warme kantine onze kanomaat.

Een mooie, rustige tocht langsheen impossante villa's, verborgen huisjes, stukjes natuur, oevers met konijntjes die meelopen, symetrische grasperken....

Kajakvaren van Astene tot de Snepkaai

Start: Astene oud Sashuis, thuisfront van Kajak club Deinze, aan een sluisje en oude hefbrug. Eindpunt: Snepkaai Gent - Afstand 18 km, je kan ook kortere routes uitstippelen door te vertrekken vanuit Baarle, Sint - Martenslatem,........ Verschillende restauratiemogelijkheden langs het parcours. Specifieke kajakvoorzieningen zijn er, maar slechts sporadisch, meeste steigers zijn ofwel privé ofwel veel te hoog.

Na een 'Belgische' zegening met een flinke plensbui vlakbij de afrit Sint - Denijs Westrem (E40) toch regenvrij gevaren. Bij het romantische sluisje te Astene, aan het oude Sashuis vertrokken. In de onmiddellijke nabijheid de wagens achtergelaten onder een dreigende hemel. Met links de verschillende soorten jachtjes die hier aangemeerd liggen is de toon gezet. De Leie is hier nog vrij smal en er is nog niet veel bewoning. Soms zoeken we beschutting tegen de oevers want af en toe krijgen we te maken met stevige windvlagen die hier en daar opsteken. Er zit ook praktisch geen stroming op het water. Tijdens onze tocht merken we dat het water door de wind terug opgestuwd wordt.

In tegenstelling tot andere riviertjes kan je hier de loop niet volgen langs de oevers. Er is geen jaagpad. Daardoor vaar je langs de betoverende tuinen van de sjieke villa's die tot aan het water reiken. Steevast ligt er ook een speedboot aangemeerd. Dit is eigen aan deze streek en de Leie. Van liefelijke hofjes tot imposante tuinen, parken met riante villa's. Afwisselend met weilanden en grazende koeien De Leie is bochtig en dat schept steeds nieuwe, afwisselende gezichten. Na een tiental km, eventjes gestopt in Baarle, een romantisch dorpje met een voetveer. Het Oude Veerhuis ligt pal aan het water met een openluchtbar en is blijkbaar ook gekend bij de vele fietsers.

Er is spijtig geen kajaksteiger en het uit - en instappen lukt nog net. Terwijl we genieten van een blonde Leffe, vaart er rondvaartboot langs die even wacht op het veer dat traag een fietser overzet. We varen de Leie met spatzeil ivm de waterkwaliteit en de hekgolven die toch over ons voordek gaan. Je ontziet soms bij de start het gesjouw en het getrek, maar bij een overslaande hekgolf ben je zeer gelukkig met het spatzeil, zeker met nog een flink stuk voor de boeg. Overal staan langs de wal borden om de oevers te sparen door zonder hekgolf te varen. Op enkele uitzonderingen na, varen de meeste mensen rustig, zodat je als kajaker hier geen hinder van hebt. We kregen zelfs vanuit een tuintje een vriendelijk groet toegewuifd.

In Sint - Martens Latem, het bekende schildersdorp, is er een aanlegsteiger vlakbij het gemeentehuis, deels voor de recreant, deels voor de passagiersvaart. We zijn hier zo'n 12 km onderweg en we horen in de verte met de noordenwind het lawaai van de E 40 steeds meer aanzwellen. De brug onder de autostrade is beeldig versierd met diersoorten en tot onze verbazing zien we onder de brug met de rijvakken een ijzeren hangbrug voor fietsers en voetgangers. Een bord geeft de vaarroute voor Gent Centrum aan. We volgen en na de drukke oversteek naar de Drie Leien, verpozen we even aan een gezellig café met oa kanosteiger vooraleer de laatste etappe aan te vatten. Hier is het duidelijk drukker met motorboten, huurboten, kano's en kajakkers.

Het dwarsen van de ringvaart is geen probleem en algauw varen we de Snepkaai binnen, het einde van onze tocht. We botsen toevallig op de vriendelijke Mark Van Leeuwe, die ons een gratis lift aanbiedt naar Astene. Een helpende hand bij het inladen van de boten en een tiental minuten later rijden we gezellig keuvelend over de streek en de vaarmogelijkheden, terug naar Astene, onze voertuigen halen. Een prachtig eind van een mooie tocht. Je kan ook motorbootjes huren, meevaren met een rondvaartboot enz... Deze streek heeft naast watersportactiviteiten nog heel wat toeristische troeven, teveel om hier allemaal te vermelden, maar zeker de moeite waard. (kastelen, musea, fietstochten enz..)

Kamperen

kanovaren informatieCamping Blaarmeersen
Reservaties camping en trekkers-hutten - Zuiderlaan 12, 9000 Gent - tel. +32 (0)9 221 53 99 - fax +32 (0)9 222 41 84

Camping Groeneveld
Groenevelddreef Deinze - Bachte-Maria-Leerne
+32(0)9-380.10.14

Kajakverhuur Vlaanderen

Kanoverhuur - kajakverhuur